Recensie Midnight Mass - Horrorkoning Mike Flanagan zorgt opnieuw voor kippenvel

Midnight Mass
© Netflix

Nu het steeds vroeger donker wordt en Halloween langzaam dichterbij sluipt, is het tijd om te griezelen met enge films en series. Netflix bijt alvast de spits af met de psychologische horrorserie Midnight Mass.

Horrorkoning Mike Flanagan heeft al veel moois gemaakt voor Netflix. Naast The Haunting of Hill House en The Haunting of Bly Manor heeft hij ook de ijzersterke thriller Gerald’s Game geregisseerd. Met de Midnight Mass levert hij weer een topserie af.

Dronken kop

Het verhaal begint met een fataal auto-ongeluk. Hoofdpersoon Riley Flynn heeft met zijn dronken kop een jonge vrouw doodgereden en belandt in de gevangenis. Na een straf van vier jaar keert hij terug naar zijn familie op Crocket Island en probeert hij zijn leven weer op te pakken. Rond diezelfde tijd reist ook een mysterieuze priester genaamd Paul naar het eilandje waardoor Riley’s leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Vrienden of vijanden

Mike Flanagan weet op voortreffelijke wijze de spanning op te bouwen en als kijker weet je gewoon dat er iets gaat gebeuren tussen Riley en pater Paul. Worden het vrienden of vijanden? Het kan allebei. Om de horrorfans bij de les te houden, voegt de regisseur/schrijver ook nog wat schrikmomenten toe in de vorm van Riley’s nachtmerries en een mysterieus wezen dat Crocket Island onveilig maakt. Maar het hart van de serie bestaat uit onderlinge relaties tussen de diverse eilandbewoners.

Recensie Midnight Mass - Horrorkoning Mike Flanagan zorgt opnieuw voor kippenvel

Manipulatief kreng

Alle personages voelen aan als echte mensen met hun eigen karaktertrekjes. Soms werken ze ook flink op de zenuwen, zoals het manipulatieve kreng Bev Keane. Zij is zo naar, creepy, gemeen en passief-agressief dat zelfs Harry Potter’s Dolores Umbridge een lieverdje lijkt naast haar. Actrice Samantha Sloyan heeft echt een topprestatie afgeleverd met deze rol. Hetzelfde geldt voor Hamish Linklater als priester Paul. Mike Flanagan heeft dikke lappen tekst geschreven en Linklater weet op een voortreffelijke wijze deze teksten eigen te maken. Wanneer hij preekt over verlossing voel je als kijker een mix van angst en bewondering. 

Bloederige momenten

De Netflix Original focust heel veel op de monologen en dialogen. Daar zit de meeste spanning in en wie een heftige horrorserie verwacht, kan daardoor teleurgesteld zijn. Er zitten zeker wel bloederige momenten in, maar deze zijn heel sporadisch en pas in de laatste aflevering gaat Midnight Mass helemaal los. Ook het mysterie dat in de eerste afleveringen wordt opgebouwd, is niet meer zo interessant wanneer je ontdekt wat er speelt en de onthulling zelf is iets te absurd voor deze subtiele serie.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Conclusie

Midnight Mass is een sterk staaltje psychologische horror dat gedragen wordt door een uitmuntende cast. Uiteindelijk is het horrorelement wel het zwakste onderdeel van de Netflix Original, maar Flanagan weet alsnog de balans te houden, waardoor de schrikmomenten nooit afbreuk doen aan het intense en fascinerende verhaal.  

4 STERREN

 

Midnight Mass is te zien op Netflix.

 

Ben je toe aan nog meer horror? Check dan deze lijst met 25 beste horrorfilms