De beste series over het koningshuis

Koningsdag komt er weer aan en om de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren, hebben wij de beste series over het koningshuis op een rijtje gezet. 

Bernhard, Schavuit van Oranje
© VPRO

De Prins en het Meisje (2007) - NPO Start

De tweedelige serie De Prins en het Meisje vertelt over de liefde tussen Mabel Wisse Smit (Halina Reijn) en prins Friso (Fedja van Huêt). Een omstreden liefde, die op de proef wordt gesteld door het antecedentenonderzoek van Mabel. Tijdens dit onderzoek komt bijvoorbeeld de vriendschap met Klaas Bruinsma naar voren. Zelfs minister-president Jan Peter Balkenende (Arnoud Bos) bemoeit zich ermee. Kan er na al deze ophef nog wel een officieel Oranjehuwelijk plaatsvinden?

De Prins en het Meisje Mabel Wisse Smit Halina Reijn en prins Friso Fedja van Huêt
© ANP/Marcel Hemelrijk

De Troon (2010) - Prime Video 

Het kostuumdrama De Troon gaat over onze eerste drie koningen, namelijk: Koning Willem I, Koning Willem II en Koning Willem III. De zesdelige serie volgt de lijn van de vaders en de zonen, waarbij hun onderlinge verhoudingen worden belicht. De familieverhoudingen zijn vaak gespannen of erger, vooral tussen vaders en zonen. Niemand vertrouwt elkaar: ze branden allemaal ze van verlangen naar de troon. En dat allemaal met het ontstaan van Nederland als fraaie achtergrond!

Juliana (2006 - 2009) - NPO Plus

Juliana is de overkoepelende naam van twee miniseries. De eerste serie heet voluit Juliana, Prinses van Oranje, het tweede seizoen kreeg de naam Juliana, Koningin van Oranje mee. In beide seizoenen zien we Marieke de Kleine als Juliana en Hylke van Sprundel als Bernhard. Het eerste seizoen draait om Juliana’s studententijd. Het tweede seizoen volgt haar tijdens een turbulente periode, met onder meer de Tweede Wereldoorlog, de Hofmans-affaire en haar relatie met Bernhard.

Beatrix, Onder Vuur (2012) - NPO Plus

Beatrix, Onder Vuur behandelt het leven van Beatrix. De serie begint met de aanslag op de koninklijke bus tijdens Koninginnedag 2009, waarna het verhaal van de Koninklijke familie in de uren direct na de aanslag en de jaren daarna vertelt worden. Daarbij smelten heden en verleden samen, zo zien we Beatrix haar ontmoeting met Claus, de Lockheed-affaire en de ophef rondom de vader van Máxima. De meeslepende serie laat goed zien hoe zwaar de taken van een koningin kunnen zijn.

Willem van Oranje (1984) - YouTube

Pas na extra financiering van oud-Veronica-directeur Rob Out – die naar verluidt zijn portemonnee trok met de iconische woorden: "Wat kost die hap?" – konden de opnames van Willem van Oranje beginnen. Gelukkig zijn die extra centen goed besteed! De peperdure productie, met Jeroen Krabbé in de hoofdrol als de Vader des Vaderlands, laat op grootse wijze de Nederlandse geschiedenis zien. We volgen de opstand tegen Spanje en leren meer over het privéleven van Willem van Oranje.

Willem van Oranje 1984
© AVRO / VOO

Prins Bernhard, Schavuit van Oranje (2010) - NPO Plus

In Prins Bernard, Schavuit van Oranje vertelt een oudere prins Bernhard (Eric Schneider) aan prinses Máxima (Loes Haverkort) over zijn turbulente leven. Zijn verhaal voert ons met de jonge Bernhard (Daan Schuurmans) naar het Duitsland van de jaren 30, Londen, Argentinië en Canada en meer. Oorlog, corruptie, en buitenechtelijke affaires en dochters, Bernhard is duidelijk de spraakmakendste persoon binnen het Koningshuis.

Prins Bernhard - Videoland

Bij Videoland hadden ze ook goed begrepen dat het verhaal van prins Bernhard het vertellen waard is. In de documentaireserie Prins Bernhard vertellen vriend en vijand over de controversiële royal. De een kende hem als een vriendelijke, charmante man die altijd voor mensen klaarstond, terwijl de ander hem zag als een onbetrouwbare golddigger, die de toekomst van het koningshuis meerdere keren in gevaar bracht. Dat levert in ieder geval een spannende geschiedenisles op. 

Videoland heeft duidelijk de smaak te pakken, in 2024 komt de streamingdienst met een dramaserie over Máxima.