Recensie Prins Bernhard – ‘Een oerdegelijke geschiedenisles in de vorm van een prima docuserie’

Over prins Bernhard is veel te vertellen en Videoland doet een hele sterke poging om zijn complete levensverhaal in een driedelige documentaireserie samen te vatten. Maar Prins Bernhard wordt nooit meer dan een oerdegelijke geschiedenisles.

Door Ruben Praster
Prins Bernhard
© Videoland

Voor de eerste royalty documentaire van Videoland pakt regisseur Joost van Ginkel flink uit. Om een genuanceerd beeld van de prins te schetsen, praat hij met journalisten, historici en biografen, maar ook vrienden van de prins en een verloren dochter komen aan het woord. De openhartige interviews worden afgewisseld met uniek beeldmateriaal, waarin de prins iets te vaak met ontbloot bovenlijf is te zien.

Een genuanceerd verhaal

Joost van Ginkel gaf in een persbericht aan dat hij er rekening mee houdt dat de meningen over Prins Bernhard verdeeld zullen zijn. Vrienden zullen de serie waarschijnlijk te hard vinden en critici te soft. Daar hoeft hij niet bang voor te zijn, want het eindresultaat is een genuanceerd verhaal geworden dat de positieve en negatieve kanten van de prins belicht.

Geen held

Op geen enkel moment wordt prins Bernhard neergezet als alleen een held of een schurk. Hij was een man die trouwde voor het geld, talloze affaires had, zich liet omkopen en na zijn dood gaf hij zijn familie een schop na met een openhartig interview. Maar hij was ook een charmante, lieve man die altijd klaarstond voor zijn vrienden en oog had voor de mensen om hem heen.

Alles is al verteld

Veel van deze informatie was al lang bekend en Prins Bernhard heeft daardoor weinig nieuws te bieden. Er zal vast wat archiefmateriaal tussen zitten dat nog niet eerder is vertoond en een buitenechtelijke dochter krijgt de kans om haar verhaal te vertellen, maar alle belangrijke feiten en sappige roddels over Bernhard zijn al verteld.

De tekst gaat verder onder de video

Andere Tijden

Het enige wat de Videoland Original doet, is een helder verhaal maken van de vele schandalen en nieuwsberichten. Dat wordt wel goed gedaan. De historici die aan het woord komen, zijn allemaal prima vertellers. Ze geven veel informatie en zetten alle feiten in de juiste context. Dat hoort een degelijke geschiedenisdocumentaire ook te doen, maar Prins Benhard verschilt daardoor weinig van een sterke aflevering van Andere Tijden.

Royals

Videoland noemt Prins Bernhard de eerste eigen royalty documentaire, dus de verwachting is dat er meer aan zullen komen. Het is alleen de vraag of die even interessant zullen zijn. Bernhard leidde een fascinerend leven, maar kun je net zo groots uitpakken met een docu over de andere royals? Die kans is klein.

Conclusie

Prins Bernhard is een oerdegelijke geschiedenisles, die weinig verschilt van een NPO-documentaire. Zijn fascinerende verhaal wordt op een genuanceerde manier vertelt en zal de meningen van fans en critici niet veranderen.

Prins Bernhard is te zien op Videoland.

Meer van Videoland