De 20 beste realityseries op Netflix (november 2022)

Door Ruben Praster
Down to Earth with Zac Efron

Op het gebied van reality heeft Netflix voor ieder wat wils, maar wat zijn de beste series op de streamingdienst? Wij hebben een uitgebreide selectie gemaakt van de 20 beste realityseries op Netflix.

20. My Unorthodox Life

Julia Haart heeft haar eigen modellenbureau en leidt een jaloersmakend luxeleventje met haar man en vier kinderen. Dat was niet altijd zo. De succesvolle zakenvrouw groeide op in een orthodox-joodse familie, maar kon zich niet meer vinden in de strenge regels en besloot de conservatieve gemeenschap vaarwel te zeggen. Deze realityserie volgt Julia en haar gezin terwijl ze proberen te wennen aan een compleet andere omgeving.

19. Get Organized with the Home Edit

Ook beroemdheden maken een rommel in huis en om de puinhoop om te ruimen, schakelen ze de dames van The Home Edit in. De hysterische stylistes kennen allerlei trucjes om een bomvolle kamer weer netjes en overzichtelijk te maken. Dat doen ze niet alleen voor celebs, maar ook voor gewone Amerikanen. Al is het vooral leuk om eventjes binnen te kijken bij Hollywoodsterren als Reese Witherspoon en Chris Pratt.

18. Coming Out Colton

Footballspeler Colton Underwood deed mee aan het veertiende seizoen van datingshow The Bachelorette en was in 2018 zelf de hoofdprijs in The Bachelor. Maar al die vrouwelijke aandacht deed hem weinig en toen hij in 2021 werd gechanteerd met een naaktfoto besloot de homoseksuele sportman uit de kast te komen. In Coming Out Colton wordt de realityster gevolgd terwijl hij eindelijk zichzelf kan zijn.

17. The Casketeers

Een realityserie over een begrafenisondernemer klinkt als zware kost, maar The Casketeers houdt het lekker luchtig. Francis Tipene is een perfectionistische droogkloot en wordt omringd door kleurrijke figuren, zoals giechelkont Scottie en schoonmaakster Fiona, die zelden een blad voor de mond neemt. De Nieuw-Zeelandse serie geeft daarnaast ook een uniek kijkje in de bijzondere Maori-cultuur.

16. Tattoo Redo

Mensen die spijt hebben van hun mislukte tatoeage kunnen terecht bij Tattoo Redo voor een cover-up. Voordat ze een nieuw permanent plakplaatje krijgen, vertellen ze eerst het verhaal achter hun miskleun. Om de realityserie nog een beetje spannend te maken, mogen de deelnemers niet zelf hun cover-up kiezen, maar wordt die keuze gemaakt door de persoon die ze hebben meegenomen.

15. Love is Blind

In Married at First Sight ontmoeten singles elkaar voor het eerst op de bruiloft, maar in Love is Blind mogen ze elkaar eerst leren kennen. Om zeker te weten dat de deelnemers alleen op het innerlijk letten, worden ze in afgesloten ruimtes gezet. Als de vonk overslaat, wordt er een aanzoek gedaan en mogen de singles elkaar eindelijk ontmoeten. Tijdens het plannen van de bruiloft komen de kersverse relaties onder veel druk te staan en begint de uitdaging pas echt.

14. Indian Matchmaking

Sima Taparia werkt als professioneel matchmaker in India en het is haar taak om singles aan elkaar te koppelen. Dat blijk nog best een lastige klus te zijn, want Sima moet niet alleen rekening houden met veeleisende vrijgezellen, maar ook de families hebben een mening over de matches. De koppelaarster beperkt zich trouwens niet alleen tot India, ze brengt ook in de VS mensen bij elkaar.

13. Blown Away

Glasblazen is niet alleen verrekte moeilijk, het is ook ongelooflijk spannend om naar te kijken. In de realityserie Blown Away nemen tien glasblazers het tegen elkaar op in een reeks nagelbijtende uitdagingen. Voor het oog van een kritische jury en met een tikkende klok op de achtergrond, maken ze allerlei kwetsbare kunstwerkjes, die op ieder moment kapot kunnen gaan.  

12. Soy Georgina

Een paar jaar geleden werkte Georgina Rodriguez nog in een Gucci-winkel, maar toen kreeg ze een relatie met topvoetballer Cristiano Ronaldo en veranderde haar leven voor altijd. Hoe erg haar leven is veranderd, toont de voetbalvrouw in de realityserie Soy Georgina. Maar het is niet alleen glitter en glamour voor de luxepoes en ze vertelt ook eerlijk over haar zware jeugd.

 

 

11. Down to Earth with Zac Efron

Zac Efron heeft het hart op de juiste plaats en vindt het belangrijk dat we goed omgaan met mens en milieu. In zijn eigen realityserie reist hij de wereld rond om meer te ontdekken over manieren om goed om te gaan met de aarde. De acteur ontdekt bijvoorbeeld hoe IJsland omgaat met hernieuwbare energie, leert alles over gezond water in Parijs en onderzoekt in Sardinië hoe je lang gezond blijft. De Netflix Original lijkt soms iets te vaak op een vakantiefilmpje van Zac, maar daar hoor je ons niet over klagen. 

10. Twentysomethings: Austin

MTV’s iconische realityserie The Real World stopte een groepje twintigers in een huis en liet de jonge mensen volgen door camera’s. Twentysomethings: Austin doet precies hetzelfde, maar in deze Netflix Original kunnen de huisgenoten veel beter met elkaar opschieten. Daardoor is het een wholesome serie waarin vriendschappen en relaties de kans krijgen om op te bloeien.

 

 

9. Selling Sunset

Wanneer de rich en famous van Los Angeles een huis willen kopen of verkopen, kloppen ze aan bij de makelaars van de Oppenheim Group. Met uitzondering van de twee eigenaren Brett en Jason bestaat het volledige kantoor uit mooie vrouwen. Dat is het perfecte uitgangspunt voor een realityserie en de dames stellen ook niet teleur. Gewapend met scherpe opmerkingen en neppe gimlachjes gaan ze de concurrentie met elkaar aan.

8. Dated and Related

Schrik niet van de titel! In Dated and Related draait het niet om broers en zussen die met elkaar daten, maar om familieleden die elkaar een handje helpen om de liefde te vinden. Zoals in iedere datingshow wordt een groepje singles in een luxe villa gepropt om te feesten en te flikflooien. Toch weet de Netflix Original hier een frisse draai aan te geven. De singles nemen namelijk een broer of zus mee. Dated and Related begint als voorspelbare trash-tv vol ongemakkelijke dates, maar ontwikkelt zich langzaam in een hartverwarmende serie over liefdevolle familiebanden. 

7. The Circle

In deze combinatie van Big Brother en Catfish worden de deelnemers in een huis geplaatst, maar mogen ze alleen met elkaar communiceren via The Circle. Op dit social media platform kunnen de spelers elkaar voor de gek houden om een hogere populariteitsscore te krijgen. Daardoor is The Circle niet alleen een intrigerend spelletje, maar zegt het ook iets over ons social media gebruik.

 

6. RuPaul’s Drag Race

In RuPaul’s Drag Race nemen dragqueens het tegen elkaar op om kans te maken op een flinke geldprijs en de titel America’s Next Drag Superstar. Dat klinkt als de zoveelste talentenwedstrijd, maar met de iconische RuPaul als boegbeeld is dit een uitbundige show vol vlijmscherpe opmerkingen en hilarische one-liners. Omdat de deelnemers allemaal hun eigen struggles hebben, is er ook ruimte voor emotionele en hartverwarmende momenten. Netflix heeft niet alle seizoenen, maar maakt dat goed met meerdere specials. 

5. Tidying Up with Marie Kondo

Niemand houdt van opruimen, maar de Japanse Marie Kondo heeft een manier gevonden om het leuk te maken. In haar realityserie Tidying Up with Marie Kondo helpt de opruimgoeroe mensen om hun rotzooi eindelijk weg te gooien. Daarvoor heeft ze een hele simpele tip: bewaar alleen de dingen waar je blij van wordt. Dat leidt verrassend vaak tot mooie emotionele momenten, waar wij dan weer blij van worden.

4. Too Hot to Handle

Op het eerste gezicht lijkt Too Hot to Handle het zoveelste trashy realityprogramma waarin vrijgezelle mooiboys en fitgirls op een eiland gedumpt worden om wilde avonturen te beleven. Maar in deze serie is het verboden om te flikflooien met elkaar en wie z'n handjes niet thuis kan houden, krijgt zelfs een geldboete! De singles maken daardoor voor het eerst een emotionele connectie met een ander en het is hartverwarmend om die persoonlijke groei te zien.

3. Bling Empire

De hitfilm Crazy Rich Asians is niets vergeleken met het dagelijks leven van de rich kids uit Bling Empire. De socialites zijn allemaal stinkend rijk en nemen alleen genoegen met het duurste van het duurste. Maar niet alleen hun rijkdom is uitbundig, ook hun knallende ruzies zijn episch. Vergeleken met deze crazy rich asians zijn de Kardashians maar saaie armoedzaaiers.

2. Queer Eye

Een potje janken bij een modeprogramma? Queer Eye krijgt het voor elkaar! In de Netflix Original gaan de Fabulous Five op pad om mensen een make-over te geven en de stylisten beperken zich niet alleen tot een nieuwe outfit. Ze helpen mensen om van zichzelf te leren houden en dat gaat iedere keer gepaard met een flinke huilbui, niet alleen in de realityserie zelf, maar ook thuis op de bank.

1. Love on the Spectrum

Een lange tijd was Queer Eye het meest wholesome programma op Netflix, maar die plek is ingenomen door realityserie Love on the Spectrum. Vrijgezellen op het autismespectrum worden gevolgd tijdens hun zoektocht naar de liefde en dat is een genot om naar te kijken. De deelnemers zijn enorm sympathiek, waardoor je ze gelijk in je hart sluit en hoopt dat ze de liefde vinden.