De 20 beste kerstfilms op Netflix

Door Ruben Praster
The Noel diary
© KC Bailey/Netflix

In december wil je het liefst met een dekentje op de bank liggen en kerstfilms kijken, al kun je dat natuurlijk het hele jaar doen. Omdat het aanbod van mierzoete romcoms en fijne familiefilms heel erg groot is, hebben wij een selectie gemaakt van de 20 beste kerstfilms op Netflix.

20. The Holiday Calender (2018)

In The Holiday Calendar ontvangt fotografe Abby (Kat Graham) een magische adventskalender die haar kerstmis lijkt te voorspellen. En hij helpt haar ook behoorlijk op weg in haar liefdesleven! Door het tikkeltje magie is deze romantische Netflix-kerstfilm een genot om naar te kijken.

19. De familie Claus (2020)

In deze Vlaams/Nederlandse Netflix-kerstfilm verhuist de jonge Jules naar België. Terwijl zijn moeder werkt tijdens de kerstdagen brengt de jongen zijn vakantiedagen door in de speelgoedwinkel van zijn grootvader. Daar ontdekt hij een magische sneeuwbol. Wat volgt is een sprookjesachtig avontuur voor jong en oud.

18. Holidate (2020)

Sloane (Emma Roberts) is al jaren single en is niet op zoek naar een relatie, maar tijdens de feestdagen probeert iedereen haar te koppelen. Om van dit gezeur af te zijn, neemt ze de knappe Jackson (Luke Bracey) mee als date voor de feestdagen. Maar dan begint ze langzaam gevoelens te krijgen voor deze ‘holidate’. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers is erg leuk en maakt deze Netflix-kerstfilm ideaal voor een romantisch avondje met je eigen date.

17. A Very Murray Christmas (2015)

Bill Murray heeft een héle gezellige kerstspecial op Netflix staan. En hoewel hij bang is dat er niemand langskomt voor zijn kerstfeestje, zijn onder anderen George Clooney, Miley Cyrus en Chris Rock te gast. A Very Murray Christmas is lekker excentriek en een tikkie dwars. Een lekker tussendoortje vergeleken met de traditionele kerstfilms.

16. A California Christmas (2020)

De gemiddelde kerstfilm zit vol met sneeuw, kerstlichtjes en vrolijke meezingers, dat vind je allemaal niet in A California Christmas. Deze fijne zwijmelfilm speelt zich af in Californië, waarin kerst gevierd wordt onder de bloedhete zon. Een rijkeluiszoontje moet een hardwerkende boerin overtuigen om haar boerderij te verkopen en doet zich daarom voor als een ingehuurde knecht. Maar zoals het hoort bij een romantische kerstfilm wordt hij verliefd op haar.

15. The Knight Before Christmas (2019)

Wanneer Vanessa Hudgens in een Netflix-kerstfilm opduikt, weet je dat het smullen wordt. In deze romantische comedy belandt de middeleeuwse ridder sir Cole (Josh Whitehouse) in het hedendaagse Ohio en wordt hij door lerares Brooke onder zijn hoede genomen. Het duurt natuurlijk niet lang voordat ze gevoelens voor elkaar krijgen.

14. A Christmas Prince (2017)

In dit modern sprookje wordt een Amerikaanse journaliste verliefd op de kroonprins van Aldovia. De twee komen uit verschillende werelden, maar uiteindelijk komt alles goed en leven ze nog lang en gelukkig. Naast een heerlijke guilty pleasure is A Christmas Prince ook de eerste film van het Netflix Kerstfilm Universum

13. The Princess Switch (2018)

Daar is Vanessa Hudgens weer! In The Princess Switch speelt zij bakker Stacy de Novo, die sprekend lijkt op de kroonprinses van Belgravia. De vrouwen besluiten eventjes van leven te wisselen en dat leidt tot een aantal grappige misverstanden en romantische ontwikkelingen. Dat maakt deze Netflix-kerstfilm ideaal voor een gezellig avondje op de bank met een beker warme chocolademelk.

12. Love Hard (2021)

Journaliste Natalie (Nina Dubrov) heeft een waardeloos liefdesleven en schrijft daar cynische stukjes over. Na veel vallen en opstaan heeft ze op een datingapp eindelijk dé perfect man ontmoet en ze besluit hem rond de feestdagen te verrassen. Maar het is Natalie die verrast wordt wanneer deze Josh (Jimmy O. Yang) een ongelooflijke nerd blijkt te zijn. Love Hard is een heerlijke romcom met een charmante cast, waardoor je gelijk zin krijgt om te daten.

11. The Christmas Chronicles 2 (2020)

Kurt Russell is terug als de stoerste kerstman ooit. In The Christmas Chronicles raakte hij zijn slee kwijt, maar in het vervolg op de Netflix-kerstfilm dreigt hij zijn woonplaats op de noordpool te verliezen. Een mysterieuze slechterik is namelijk van plan om de kerstster te stelen en dat moet de kerstman samen met een groepje kinderen zien te voorkomen. The Christmas Chronicles 2 is iets minder sterk dan het eerste deel, maar nog steeds een spannend avontuur voor het hele gezin.

10. Single All the Way (2021)

Single All the Way weet op te vallen tussen de talloze romantische comedies door de hoofdrollen te geven aan twee mannen. Peter (Michael Urie) is single en weet dat zijn familie hem wil koppelen tijdens de kerstdagen, daar heeft de vrijgezel weinig zin in en daarom neemt hij beste vriend Nick (Philemon Chambers) mee naar zijn ouderlijk huis om kerst te vieren. Wanneer Peter een knappe fitboy ontmoet, begint Nick te beseffen dat hij eigenlijk meer voelt voor zijn BFF dan gedacht.

9. The Noel Diary (2022)

De meeste kerstfilms op Netflix zijn mierzoete romcoms, maar dat geldt niet voor The Noel Diary. De Netflix Original is een volwassen drama over een succesvolle schrijver die zijn traumatische verleden onder ogen moet komen. Hij wordt daarbij geholpen door een geadopteerde vrouw, die zoekt naar haar biologische moeder, en samen maken ze een roadtrip. Omdat het toch een kerstfilm blijft, groeien ze steeds dichter naar elkaar toe. 

8. Falling for Christmas (2022)

Lindsay Lohan maakt haar grote comeback met deze fijne Netflix Original, waardoor deze voorspelbare kerstfilm toch nog weet te verrassen door veel leuker te zijn dan gedacht. Lindsay speelt een rijkeluisdochter die tijdens een date met haar suffe verloofde een ongeluk krijgt en haar geheugen kwijtraakt. Een knappe weduwnaar neemt haar onder zijn hoede en natuurlijk springt de vonk over, maar kunnen de twee ook samen zijn als zij haar geheugen weer terugkrijgt? 

7. A Boy Called Christmas (2021)

Tijdens kerstavond vertelt tante Ruth (Maggie Smith) een bijzonder verhaal over een jongen genaamd Nikolas (Henry Lawfull), die op zoek gaat naar een verborgen elvendorpje. Tijdens zijn avontuur wordt Nikolas geholpen door een praatgrage muis en een bijzonder rendier genaamd Blitzen. De avontuurlijke familiefilm geeft een hele eigen draai aan het kerstverhaal en doet dat op voortreffelijke wijze.

6. The Christmas Chronicles (2018)

Het tweede deel kwam al voorbij in deze lijst, maar deze eerste Netflix-kerstfilm met Kurt Russell als coole kerstman blijft het leukst. Wanneer twee kinderen in de slee van de kerstman kruipen, gaat alles fout. Na een flinke crash verdwalen de rendieren en belandt Santa in de gevangenis. Door een aaneenschakeling van spannende avonturen boeit The Christmas Chronicles van begin tot eind.

5. How the Grinch Stole Christmas (2000)

Jim Carrey zette met How The Grinch Stole Christmas zijn zoveelste memorabele rol neer en deze was hier en daar nog vrij eng ook, zeker voor kids. Toch verandert De Grinch langzaam maar zeker van een chagrijnig groen monster dat Kerstmis wil verpesten, in een empathische lieverd. De voice-over van Anthony Hopkins is daarnaast perfect.

4. Let It Snow (2019)

In een klein dorpje worstelt een groepje jongeren met liefde, relaties en vriendschappen. Dat klinkt niet bijster origineel, maar de getalenteerde cast maakt echte mensen van de sympathieke personages en de sfeervolle setting kan zo op een kerstkaart. Deze Netflix-kerstfilm is een verborgen pareltje, dat een vast plek hoort te krijgen op je kerstkijklijst.  

3. Klaus (2019)

Het komt niet vaak voor dat een kerstfilm genomineerd wordt voor een Oscar, maar de schitterende animatiefilm Klaus is dan ook allesbehalve een standaard kerstfilm. De Netflix Original vertelt een eigen versie van het kerstverhaal, waarin een postbode samenwerkt met een speelgoedmaker om kinderen gelukkig te maken.

2. Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020)

Speelgoeduitvinder Jeronicus Jangle (Forest Whitaker) had ooit de mooiste speelgoedwinkel van het land. Totdat zijn leerling Gustafson ‘m verraadde en Jeronicus veranderde in een knorrige oude man. Wanneer zijn geniale en opgewekte kleindochter Journey voor de deur staat, verandert zijn leven. Deze uitmuntende film zit vol magie. Een sprankelend sprookje voor jong en oud, zonder cynisme of volwassen grapjes die de kids niet begrijpen. Het is misschien wel dé nieuwe kerstklassieker.

1. The Holiday (2006)

The Holiday is een romantische comedy die je ieder moment van het jaar kunt kijken, maar deze film waarin een Amerikaanse en Britse vrouw van huis wisselen, blijft het leukst tijdens de kerstdagen. De cast bestaat uit vier toppers en wie niet wegdroomt bij de charmante Jude Law zal verliefd worden op de knuffelbare Jack Black.