De beste anime op Netflix

Japanse animatie, beter bekend als anime, heeft ook z’n weg gevonden naar Netflix en de streamingdienst staat vol met films en series. Maar welke zijn nou echt de moeite waard? Recensent Ruben Praster heeft een selectie gemaakt van de beste anime op Netflix.

Princess Mononoke
© Studio Ghibli

Akira

Wat The Godfather is voor misdaadfilms is Akira voor anime. De cyberpunk-klassieker van Katsuhiro Otomo is een van de meest invloedrijke parels uit de jaren tachtig en heeft talloze films en series geïnspireerd. Na een allesvernietigende explosie in Tokyo is de stad opnieuw opgebouwd en regeert het leger met harde hand. Wanneer bendeleden Kaneda en Tetsuo in contact komen met een militair experiment dreigt Neo-Tokyo opnieuw te exploderen.

Neon Genesis Evangelion

De eerste helft van Neon Genesis Evangelion verschilt weinig van andere animeseries over reusachtige mecha’s die het opnemen tegen nog grotere monsters. De puber Shinji wordt gedwongen door zijn vader om in een robotisch voertuig genaamd Evangelion te knokken tegen Angels, die de wereld willen vernietigen. Waarin NGE verschilt is dat het verhaal steeds duisterder en filosofischer wordt, waardoor je na de meesterlijke finale met open mond achterblijft en iedere seconde van de serie wil analyseren.

Cowboy Bebop

Netflix heeft een poging gedaan een live action serie te maken van Cowboy Bebop, maar je moet niet sleutelen aan perfectie. De anime is een mengelmoes van verschillende genres, zoals sciencefiction, misdaad, drama, western en zelfs een beetje slapstick. Dat zou niet moeten werken, maar het verhaal over drie intergalactische premiejagers overtuigt met kleurrijke personages, vette actie, bloedstollende spanning, emotionele verhaallijnen en een meesterlijke soundtrack.

Vinland Saga

Wie een goeie serie over bloeddorstige Noormannen wil zien, kijkt naar Vikings of Vikings: Valhalla. Vinland Saga doet niet onder voor deze brute series en weet een genuanceerd verhaal over wraak te verpakken in een bloederige en oogstrelende anime. Het verhaal draait om de jonge Thorfinn die af wil rekenen met de moordenaars van zijn vader en tegelijkertijd zoekt naar het mythische continent Vinland.

Aggretsuko

Anime hoeft niet altijd serieus te zijn en die boodschap heeft Aggretsuko goed begrepen. Het is een bijtende satire op het leven van een loonslaaf, met in de hoofdrol de extreem schattige Retsuko. Deze rode panda werkt al vijf jaar op een accountingafdeling en ze is haar stressvolle werk en onuitstaanbare collega’s helemaal zat. Om niet door te draaien, gaat ze iedere avond naar de karaokebar om keiharde death metal mee te grunten.

Carole & Tuesday

Carole & Tuesday is van de maker van Cowboy Bebop en kun je zien als het kleine zusje van de animeklassieker. Het verhaal speelt zich af op een gekoloniseerde versie van Mars waar muzikanten Carole en Tuesday hopen door te breken als popduo. Ze doen mee aan een belangrijke zangwedstrijd, maar dat maakt het een stuk lastiger om hun verleden te ontvluchten.

Princess Mononoke

Op een lijst met de beste anime op Netflix mag Studio Ghibli natuurlijk niet ontbreken. Het is alleen verrekte lastig om één film te kiezen. Je kunt er namelijk op rekenen dat alles van Ghibli steengoed is. Spirited Away is bijvoorbeeld een prachtig sprookje dat zelfs een Oscar heeft gewonnen, maar vergeet ook niet Princess Mononoke. In dit epische avontuur komt een jonge prins terecht in een oorlog tussen natuurgoden en de mensen die deze goden willen doden.

The Tale of the Princess Kaguya

Bij Studio Ghibli maakten jarenlang twee regisseurs de dienst uit. Hayao Miyazaki regisseerde de publieksvriendelijke meesterwerken en Isao Takahata nam de experimentele films voor zijn rekening. The Tale of Princess Kaguya is zijn magnum opus. Een man vindt een piepklein meisje in een bamboeplant en samen met zijn echtgenote voedt hij haar op. Het kindje groeit uit tot een mooie jonge vrouw en wordt klaargestoomd om een prinses te worden, maar dit maakt haar doodongelukkig en ze verlangt terug naar haar vrijheid.

Pokémon: Indigo League

Netflix staat bomvol met films en series van Pokémon, maar de gemiddelde Nederlander groeide op met Pokémon: Indigo League, waarin Ash Ketchum zijn eerste stappen zet om een Pokémon trainer te worden. De echte fan heeft de afleveringen natuurlijk talloze keren gezien, toch is dat geen reden om de anime niet nog een keertje op te zetten. Al is het alleen om luidkeels mee te zingen met de iconische introtune.