Verborgen Parel: Vinland Saga – ‘Een van de beste wraakverhalen ooit’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt redacteur Peter Koelewijn een van zijn favoriete anime-series die je nu op Netflix kan bingen: Vinland Saga!

Vinland Saga

Een van de leukse dingen aan Japanse animatie is hoe divers het kan zijn. Je hebt anime over sport, science-fiction, fantasy, martial arts, romantiek en ga zo maar door. Ja, je hebt zelfs een prachtig historisch vikingdrama en het is nota bene een van de beste animatieseries op Netflix: Vinland Saga.

Op naar Amerika

De anime is gebaseerd op de gelijknamige manga van Makoto Yukimura die het weer heel losjes baseerde op de Noordse sage van Thorfinn: een van de eerste zeevaarders die Amerika ontdekte en er een nederzetting stichtte. Volgens de legende was Amerika, of ‘Vinland’ zoals de IJslanders het noemden, het beloofde land zonder oorlog, geweld en slavernij.

In de serie groeit Thorfinn op in die kille vikingwereld mét alle bovengenoemde ellende. Zijn vader wordt plotseling vermoord door een groep huurlingen en de kleine jongen krijgt de kans om te vluchten. Maar Thorfinn aast op wraak en de rest van zijn leven staat in het teken van de huurlingenleider vermoorden.

Vinland Saga
© Wit Studio

Geen helden of schurken

Bij Vinland Saga gaat het allemaal om de uitwerking. Thorfinns tragische motivatie klinkt eenvoudig, maar het is een van de beste wraakverhalen ooit verteld. De kleine cast bestaat uit genuanceerde personages die allemaal lijden in de zware vikingwereld. Er zijn geen echte helden maar ook zeker geen echte schurken. En als de hoofdpersonen meegesleurd worden in een oorlog met Engeland, tonen ze hun ware aard. Kun je leven van wraak? Kun je sterven voor wraak? En wat is uiteindelijk gerechtigheid? Tussen de snoeiharde actie durft Vinland Saga die vragen te stellen.

Afgehakte ledematen

Makoto Yukimura woont dan aan de andere kant van de wereld, hij brengt de Middeleeuwse Europese wereld prachtig realistisch in beeld, van de schepen en wapens tot adembenemende landschappen maar ook het buitensporige geweld. Japanse animatie heeft een reputatie wat betreft gewelddadige scènes en Vinland Saga doet daar zeker aan mee. Verwacht veel afgehakte ledematen. Maar de prachtige animaties worden net zo goed gebruikt voor subtiele gezichtstrekjes en dramatische belichting. Voeg daar een epische soundtrack aan toe die niet zou misstaan in een film als Gladiator (de heavy metal intro is even wennen maar ook erg goed) en je hebt een anime-serie die ik aan alle Game of Thrones- en Lord of the Rings-fans van harte kan aanbevelen. 

Vinland Saga
© Wit Studio

Te perfect eerste seizoen?

Het eerste seizoen heeft ook een bijna te perfecte afsluiter. Ik vond het eigenlijk jammer dat er een tweede seizoen kwam, maar ik ben tegelijkertijd benieuwd naar Thorfinn in een andere fase van z’n leven. Netflix brengt iedere maandag een nieuwe aflevering uit van Vinland Saga. Als je Vikings: Valhalla al goed vond of de film The Northman, dan past Vinland Saga perfect in je Netflix kijklijst. De serie is in het Japans en het eerste seizoen kan je ook met Engelse stemmen kijken. 

Meer Verborgen Parels