3 van de beste films over games

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
3 van de beste films over games

De 7 beste films over games

|
|

Laatste update:

De game-business is kolossaal, dus het is niet vreemd dat games een populair onderwerp zijn om films over te maken. Binnenkort komt er met Free Guy weer een hele grote en leuke bij. Met deze zeven lollige voorgangers kun je daar perfect voor opwarmen.

7. Gamer

Het regieduo dat zichzelf onsterfelijk maakte met de Crank-films, leverde in 2009 nóg een staaltje knettergestoord filmmaken af, voordat Mark Neveldine en Brian Taylor uit elkaar gingen. In Gamer krijgen we een kijkje in een toekomst die beheerst wordt door een nogal sadistisch spel. Gevangenen worden ingezet als kannonnenvlees in een first person shooter, waarbij spelers ze via mind control laten knokken tot de dood erop volgt. Maar als een van de deelnemers (Gerard Butler) zijn vrijheid lijkt te gaan winnen door een ongeëvenaarde winstreeks, grijpen de makers in. De overspannen stijl is iets waar je tegen bestand moet zijn, maar vooral de hilarische schurkenrol van Michael C. Hall is goud. Gelukkig zien we hem snel terug op tv in de revival van Dexter.

6. Tron

Dé original in dit subgenre is zonder twijfel Tron uit 1982, de tijd dat computergames nog maar net bestonden en vooral in arcades gespeeld werden. De eigenaar van zo’n speelhal (Jeff Bridges) wordt door een boosaardig computerprogramma het spel Tron ingezogen, waaruit hij alleen kan ontsnappen als hij zijn digitale vijand verslaat. Dat draait uit op een race met light cycles, die je inmiddels een klassieker mag noemen. Vind je de oldschool graphics iets te pixelig allemaal? Dan is er ook nog de iets minder geslaagde maar nog steeds amusante opvolger Tron: Legacy.

5. WarGames

Om nog even door te gaan met de lowres-toppers van de lijst hebben we hier WarGames uit 1983, waarin Matthew Broderick een wizkid speelt die per ongeluk bijna een atoomoorlog ontketent. Hij hackt zichzelf binnen in het systeem dat de kernkoppen van de VS beheert en hem uitdaagt voor een potje digitale oorlogsvoering. Dat blijkt een stuk echter dan deze computernerd denkt. Voor een film die zich voornamelijk afspeelt binnenshuis achter schermen, is hij behoorlijk spannend, al begint de tand des tijds wel een beetje te bijten.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

4. Jumanji: Welcome to the Jungle

Op het eerste gezicht leek het zinloos om een opvolger te maken van de originele Jumanji met Robin Williams, maar de makers van Welcome to the Jungle gaven er een geweldige digitale draai aan. Het bordspel uit de titel waar de hoofdrolspelers ingetrokken werden, werd veranderd in een oude computergame. Op zich niet zo’n opmerkelijke aanpassing, maar wel als je weet dat ze precies de avatar krijgen die je niet verwacht. En zo kunnen we bijvoorbeeld genieten van Dwayne Johnson die doet alsof onder al die spieren een onzekere tiener verstopt zit. Dat levert geniale scènes op van een man die toch al een unicum is onder Hollywood-acteurs.

3. Scott Pilgrim vs. the World

Eh, wacht even: gaat deze film niet over een jongen die het hart van zijn nieuwe vlam alleen kan winnen als hij haar zeven verdorven exen kan verslaan? Klopt, maar de manier waarop dat wordt vormgegeven, lijkt totaal niet toevallig op een spelletje Super Mario. Het is alsof hij zeven levels moet doorlopen, op weg naar de eindbaas. Laat het maar aan regisseur Edgar Wright (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) over om dat met veel visuele pracht en een diepe liefde voor old school Nintendo en de Commodore 64 op film te zetten. Vindingrijk, energiek en knettergek.

2. Ready Player One

Het sterke van deze film van Steven Spielberg is dat het niet eens zo moeilijk is voor te stellen dat we ooit nog in een toekomst gaan belanden waarin we het soort games kunnen spelen waar het hier om draait. De maker van een reusachtig spel, dat zowat iedereen via prachtige VR speelt, verstopt een easter egg dat leidt tot totale gekte. Degene die het vindt, erft namelijk zijn hele fortuin en wordt de baas in deze online wereld waarin zowat alles kan. Ready Player One weet de spanning en het gevoel voor avontuur dat het spel in de film zo’n succes maakt perfect over te brengen.

1. Wreck-It Ralph

Wreck-It Ralph is een schurk uit een Donkey Kong-achtige game die het zat is dat hij als een verschoppeling wordt behandeld. Daarom ontsnapt hij uit zijn eigen spel en gaat hij – tegen alle regels in van de arcade waar zijn game staat – op avontuur in een ander spel. Dat is genieten voor gamefans van alle leeftijden. Niet alleen door de gastoptredens van bekende gezichten zoals Pac-man, Sonic en Bowser, maar ook omdat de verschillende spelgebieden – van Ralphs 8-bit herenhuis tot de zuurstokwereld van de kinderracegame waarin de finale zich afspeelt – met zo veel liefde en kennis zijn vormgegeven.

Neem ook meteen een kijkje in onze lijst met de zeven mafste gameverfilmingen ooit.

Lees verder