De 5 opmerkelijkste ruzies uit Het Familiediner

Het familiediner
© EO

Bert van Leeuwen (en dus níet Tijs van den Brink) doet in het nieuwe seizoen van Het Familiediner weer een ultieme poging om ruzies op te lossen. We staan even stil bij een paar hoogte- en dieptepunten uit het prachtige programma.

1. Een lot uit de loterij

Zussen Ada en Hennie speelden met de familie een soort kleine ‘zwarte lotto’. Elke week legde iedereen een paar eurootjes in, en zo verdiende één familielid een leuk klein prijsje. Hennies dochter besloot op een noodlottige dag te stoppen, maar de rest van de familie was daar helemáál niet blij mee!

Hennies dochter had nog geld in de pot zitten, dus vond de rest van de familie dat ze door moest spelen totdat de ‘jackpot’ (van een paar tientjes) gevallen was. Op een gegeven moment beschuldigde de familie haar zelfs van bedrog: "Je wil niet meebetalen, maar als je wint dan wil je het geld wél hebben!" Hennie was hierdoor zó gekwetst dat ze helemaal brak met de fam.

Ada en Hennie maken het goed in Het Familiediner
© EO

Deze ruzie ging natuurlijk helemaal niet om die paar eurootjes: de beide zussen waren gewoon véél te stijfkoppig om de eerste stap te zetten. Bert van Leeuwen had de lucht tussen Hannie en Ada snel weer geklaard.

2. Verjaardag vergeten

Een verjaardag vergeten kan de beste overkomen… Soms gebeurt er iets onverwachts, of ben je nét te druk met dringende zaken waardoor je te laat bent. Toch had Melissa in Het Familiediner om deze reden ruzie met haar broer. Waarom nam haar broer het zo hoog op? Nou, omdat hij de tweelingbroer van Melissa is en dus op dezelfde dag jarig...

Bij Veronica Superguide zijn we écht de moeilijkste niet, maar WTF Melissa!?

3. Rita neemt de benen!

Angelique is verdrietig omdat haar ouders Dennis en Natascha ruzie hebben met opa Tonny en oma Rita. Volgens Dennis en Natascha gaan Tonny en Rita veel vaker op vakantie met andere familieleden, en een paar jaar geleden ontdekte Dennis bij toeval dat de hele familie in Spanje zat. Pittig!

Volgens opa Tonny ging de ruzie eigenlijk om jaloezie, en met schoondochter Natascha kon hij ook niet goed door een deur. De ware ster van de aflevering was echter oma Rita, die alleen maar "Nee, nee! Ik wil niet!" riep. Ze sloot zichzelf zelfs op in de schuur, zodat Bert van Leeuwen niet bij haar in de buurt kon komen.

Rita heeft er geen zin in, in Het Familiediner
© EO

Verder was deze aflevering niet superbijzonder. Hoewel Rita niet in de auto zat stond ze wel open voor verzoening, net als de rest van de club. Had ze zichzelf per abuis opgesloten in de garage?

4. Bal gehakt!

Op vakantie vliegt het geld je zakken uit en als toerist moet je eigenlijk niet moeilijk doen over een paar euro meer of minder. De Urkse zussen Willie en Nel doen dit na een gezellig weekendje wel! De zussen krijgen ruzie over de laatste 10 euro die afgerekend moet worden, en één van de twee gaat er met een paar gehaktballen vandoor!

De twee zussen meden elkaar jarenlang als de pest, wat nog best lastig is in het dorpje Urk. We vragen ons toch af: waren dit misschien… de lekkerste gehaktballen ter wereld?

5. Hela, hola: verkeerde cola!

In 2021 zagen we een werkelijk onvergetelijke aflevering van Het Familiediner. Op een verjaardag kwam oma Jannie op bezoek bij Yolanda. Die dekselse Yo was alleen vergeten om oma’s favoriete colamerk te kopen, waardoor ze op haar oude dag gedoemd was om een of ander goor huismerk te drinken. Aangezien bejaarden alle tijd hebben om aan wraak te werken, was de reactie van oma Jannie niet mis!

Oma Jannie moet geen goedkope cola
© EO

Toen Yolanda en haar man oma Jannies verjaardag wilden vieren bleek oma niet thuis: die zat bij andere familie (waarschijnlijk wél lekkere cola te drinken). Daarmee was de passief-agressieve spiraal compleet: Yolanda liet haar man een theekastje ophalen bij Jannie, en daarna was er 17(!) jaar geen contact.

Bert wist Yolanda en Jannie te overtuigen om tóch samen een hapje te eten, waarna de dames toegaven dat het achteraf "toch wel zonde" was dat ze elkaar bijna 20 jaar negeerden.

Het Familiediner
© EO

Als we nou één les leren van Het Familiediner, dan is het wel dat je je níet te veel moet opwinden over kleine dingen. Of misschien twee dingen: óók niet op cola bezuinigen!

Je ziet het nieuwe seizoen van Het Familiediner vanaf maandag 1 augustus op NPO 1, vanaf 21.25 uur.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.