beste musicalfilms grease hamilton mary poppins

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
beste musicalfilms grease hamilton mary poppins

De 13 beste musicalfilms

|
|

Laatste update:

Vanaf 19 november is de muzikale dramafilm Tick, Tick... Boom! te zien op Netflix. Voor wie niet kan wachten op dit regiedebuut van musical-icoon Lin-Manuel Miranda, zetten wij alvast de 13 beste musicalfilms ooit op een rijtje. Van recente musicals als Hamilton tot klassiekers als Singin' in the Rain; ze komen allemaal voorbij. 

13. Grease (1978)

Grease is waarschijnlijk een van de bekendste musicalfilms aller tijden. Iedereen kent de film én de liedjes. Zie Grease maar als de originele High School Musical, maar dan beter. De musicalfilm vertelt het verhaal van Sandy en Danny. Deze vakantieliefjes beloven elkaar te blijven schrijven... Maar dan verschijnt Sandy plots op dezelfde school als Danny!

12. Chicago (2002)

Chicago draait om Velma Kelly en Roxie Hart. De vrouwen vechten een levenslange vete uit, zelfs tot in de dodencel aan toe! Chicago is een spannend en swingend verhaal over roem en wraak, met twee enorme badass-rollen voor Catherine Zeta-Jones en Renee Zellweger. Fun fact: Chicago was de eerste musicalfilm die er met de Oscar voor Best Picture vandoor ging sinds Oliver! in 1968.

11. Rocketman (2019)

In de spetterende biopic Rocketman blikt Elton John (Taron Egerton) vanuit een afkickkliniek terug op zijn leven en loopbaan. We zien hoe Reginald Dwight (zoals de zanger echt heet) uitgroeit tot een van de grootste popsterren uit de Britse muziekgeschiedenis. We vertellen je graag waarom je Rocketman móét zien.

10. Funny Girl (1968)

Met de musicalfilm Funny Girl pakte Barbra Streisand haar eerste filmrol. En wat voor rol! Barb is geweldig in haar filmdebuut en mocht meteen de Oscar voor Beste Actrice mee naar huis nemen. Funny Girl is (losjes) gebaseerd op het leven van Fanny Brice en haar tumultueuze relatie met gokker Nicky Arnstein (Omar Sharif).

9. West Side Story (1961)

Ben je een beetje huiverig voor al die oudere musicals? Bang dat ze misschien wat ouderwets aanvoelen? Begin dan met West Side Story, een moderne, tijdloze take op het verhaal van Romeo en Julia. De geliefden zitten in deze film gevangen tussen rivaliserende bendes: de Jets en de Sharks. Een bendelid wordt verliefd op de zus van zijn rivaal. Wie echt geen oude musicals wil kijken, kan terecht bij de remake van Steven Spielberg.

8. The Muppet Movie (1979)

Dat musicalfilms zichzelf niet altijd serieus hoeven te nemen, bewijzen de vele Muppet-musicals. The Muppet Movie uit 1979 is onze favoriet, omdat deze film de origin stories van de poppen vertelt, maar eigenlijk zijn ze allemaal leuk! Dat geldt in het bijzonder voor The Muppet Christmas Carol (1992) en The Muppets (2011).

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

7. Hedwig and the Angry Inch (2001)

Na een mislukte geslachtsveranderingsoperatie ontfermt rockster Hedwig zich over muzikaal wonderkind Tommy Gnosis… Hedwig wordt verliefd, maar dan besluit Tommy om haar te laten verlaten én haar materiaal te stelen. De film zit vol met geweldige rocknummers, verpakt in een gedurfd glitterjasje. Het is niet voor niets één van onze favoriete films over dragqueens!

6. Mary Poppins (1964)

Van één van de minst bekende films in deze toplijst met de beste musicalfilms naar de bekendste: Mary Poppins! De wonderlijke animaties, de catchy liedjes en Julie Andrews… Mary Poppins heeft nog altijd een enorme feelgood-factor. Check ook Mary Poppins Returns (2018), waarin de mysterieuze kinderoppas (één van Emily Blunt's leukste rollen) terugkeert naar de inmiddels volwassen kinderen uit het origineel.

5. My Fair Lady (1964)

Nog zo’n klassieker: My Fair Lady! We zien Audrey Hepburn als Eliza Doolittle, een bloemenverkoopster met een Cockney-accent. Professor Henry Higgins (Rex Harrison) probeert in zes maanden tijd om Eliza om te toveren tot een echte lady. My Fair Lady kijkt weg als een soort Assepoester, inclusief geweldige sets en kostuums.

4. Cabaret (1972)

Cabaret zal wel altijd gezien worden als de film die The Godfather van een Oscar beroofde… Zonde, want Cabaret is op zijn eigen manier net zo geweldig! We volgen Liza Minnelli als een jonge Amerikaanse cabaretzangeres, die in 1931 verwikkeld raakt in een driehoeksverhouding met een Britse academicus en een Duitse playboy.

3. La La Land (2016)

La La Land werd niet alleen de beste musicalfilm van 2016; het is volgens velen zelfs de beste film van dat jaar! De film volgt actrice in spé Emma Stone en jazzmuzikant Ryan Gosling, die het beide proberen te maken in LA en ondertussen natuurlijk stapelverliefd op elkaar worden. Met La La Land werd het genre weer leven in geblazen!

2. Singin' in the Rain (1952)

Met Singin' in the Rain komen we bij onze oudste film in deze toplijst met de beste musicalfilms. Heb je een beetje aanmoediging nodig om Singin' in the Rain een kans te geven? La La Land-regisseur Damien Chazelle is behoorlijk open over het feit dat zijn prijswinnende film geïnspireerd is op de klassieker. Gaat dat dus zien!

1. Hamilton (2021)

Ondanks dat Hamilton nog fonkelnieuw is, durven we hem wel aan: dit is één van onze favoriete musicalfilms allertijden. We noemden de film natuurlijk niet voor niets een meesterwerk in onze recensie. Hamilton vertelt over Alexander Hamilton, een politicus uit de 18e eeuw. En dat is dankzij het hiphopsausje alles behalve saai!

Met het success van musicalfilms als Rocketman, La La Land en Hamilton is de musicalfilm gelukkig weer helemaal hot. We zijn daarom ook blij dat Hamilton-maker Lin-Manuel Miranda binnenkort met een nieuwe film komt: Tick, Tick... Boom! We volgen daarin aspirant-theatercomponist Jonathan Larson, die in een quarter-life-crisis gestort wordt als zijn gedroomde carrière onbereikbaar lijkt.

Tick, Tick... Boom! is vanaf 19 november te zien op Netflix. Check hier de volledige Netflix-releaselijst voor de komende weken.

Lees verder