De 7 beste films over dragqueens

The Adventures of Priscilla, Queen of the Dessert

Fan van Drag Race? Genoten van Make Up Your Mind? Probeer dan ook deze zeven beste films over dragqueens. Van cultklassiekers tot musicals en feelgood comedy’s, we hebben voor iedere queen wat wils!

De kunst van drag is tegenwoordig overal. Het begon allemaal bij RuPaul’s Drag Race, maar inmiddels zijn dragqueens helemaal mainstream. RTL 4 maakte laatst bijvoorbeeld Make Up Your Mind, een show à la The Masked Singer. Hoogste tijd dus dat wij met deze lijst met films over dragqueens ook aandacht besteden aan het fenomeen! Zonder verder treuzelen: dit zijn wat ons betreft de zeven beste films over dragqueens.

7. Flawless (1999)

In Flawless volgen we de conservatieve en homofobe politieagent Walter Koontz (gespeeld door Robert De Niro). Walter raakt depressief nadat een beroerte zijn stembanden aantast. In de hoop te herstellen, volgt hij een revalidatieprogramma met zanglessen van dragqueen Rusty, een rol van Phillip Seymour Hoffman. Zoals je vast al verwacht, gaan die (levens)lessen veel verder dan enkel wat vocale oefeningen. Flawless blijft redelijk stereotiep, zo is Rusty bijvoorbeeld niet alleen dragqueen, maar ook transgender. Toch is het fijn de twee steeds closer te zien worden!

6. Hairspray (1988)

De vrolijke muziekfilm Hairspray draait om tiener Tracy Turnblad. Ze probeert voor meer diversiteit en acceptatie te zorgen in een lokale tv-dansshow. Zwarte mensen zijn daar namelijk niet welkom. In de versie uit 1988 zien we dragqueen-legende Divine in een dubbelrol als Tracy's moeder, Edna, en de racistische zenderbaas Arvin Hodgepile. De film werd een groot succes, zodat er een musical en een remake volgden. In de 2007-versie, die wel iets minder leuk is, zie je onder meer John Travolta en Michelle Pfeiffer voorbijkomen.  

Bekijk ook dit overzicht met de beste musicalfilms ooit gemaakt.

5. Kinky Boots (2005)

Dragqueen Lola (gespeeld door Chiwetel Ejiofor) schiet de eigenaar van een schoenenmerk te hulp. Deze Charlie (Joel Edgerton) erft het bedrijf van zijn vader, maar weet eigenlijk niet zo goed wat hij ermee aan moet. Om het bedrijf te redden, moet hij diversifiëren. Samen met Lola besluit Charlie schoenen voor dragqueens te gaan maken. Ejiofor kreeg meer dan terechte lof voor zijn rol in dit charmante Britse drama. Fun fact: blijkbaar gaan films over dragqueens en musicals enorm goed samen! Zo werd niet alleen Hairspray, maar ook Kinky Boots tot musical gemaakt.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

4. To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (1995)

Vida Boheme (Patrick Swayze) en Noxeema Jackson (Wesley Snipes) nemen de beginnende dragqueen Chi-Chi Rodriguez (John Leguizamo) mee op sleeptouw naar een drag-competitie. Tijdens hun cross-country-reis stoppen ze in een klein stadje, waar de lokale bevolking nodig een lesje in liefde en acceptatie geleerd moet worden. Daar waar het eerder genoemde Flawless flink stereotiep is, neemt To Wong Foo, Thanks For Everything! Julia Newmar wel de tijd om misvattingen over drag te ontkrachten. Extra leuk zijn de cameo’s van RuPaul, Lady Bunny en Coco Peru.

3. La Cage Aux Folles (1978)

Het leven van twee homo's in Saint Tropez wordt op zijn kop gezet wanneer de zoon van een van de mannen aankondigt dat hij gaat trouwen. Wanneer de ouders van de bruid komen eten, doet het stel een wanhopige poging om hun levensstijl en hun drag-club op de benedenverdieping te verbergen. Komt de plot van La Cage Aux Folles je bekend voor? Dat kan kloppen. De comedy kreeg namelijk een Amerikaanse remake onder de naam The Birdcage (1996). In de remake zijn de hoofdrollen weggelegd voor Robin Williams en Nathan Lane. Gelukkig is de remake net zo leuk, zodat we je die ook van harte kunnen aanbevelen!

2. The Adventures of Priscilla, Queen of the Dessert (1994)

Anthony (gespeeld door Hugo Weaving) wordt gevraagd om zijn dragshow te laten zien in een afgelegen resort. Anthony besluit zijn collega-queen Adam (Guy Pearce) en transgendervriend, Bernadette (Terence Stamp), uit te nodigen voor de roadtrip. Het trio reist door de Australische woestijn in een kleurrijke bus, genaamd Priscilla. The Adventures of Priscilla, Queen of the Dessert is een heerlijke campy film, vol met catchy muziek van Abba en geniale oneliners. Ook won de film een Oscar voor beste kostuums. Als dat geen aanbeveling is!

1. Hedwig and the Angry Inch (2001)

En dan de beste film over dragqueens: Hedwig and the Angry Inch. Na een mislukte geslachtsveranderingsoperatie ontfermt rockster Hedwig Schmidt (gespeeld door John Cameron Mitchell) zich over muzikaal wonderkind Tommy Gnosis (Michael Pitt). Hedwig wordt verliefd… maar dan besluit Tommy om haar te laten verlaten én haar materiaal te stelen. Hedwig and the Angry Inch is misschien de minst bekende film in deze lijst over dragqueen-films, maar geloof ons: de film zit vol met geweldige rocknummers, geheel toepasselijk verpakt in een gedurfd glitterjasje.