Pinocchio

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Pinocchio
Disney/Pixar

7 Pinokkio-films gerankt

|
|

Laatste update:

Na Disney’s liveaction-versie van de animatieklassieker Pinocchio komt Netflix met een eigen variant van het sprookje. Hoe goed zijn de sprookjesverfilmingen tot nu toe?

 

7. The Adventures of Pinocchio (1984)

Zeer matige animatieversie van het beroemde sprookje van Carlo Collodi over de avonturen en belevenissen van de levende houten pop die ervan droomt een echte jongen te worden. Een hak-op-de-tak-scenario, matige animaties en doodsaaie muziek zorgen ervoor dat de Disney klassieker nog steeds recht overeind staat. Typisch zo'n product waarbij de makers erop hopen dat klanten zich in de videotheek vergissen en denken de Disney-versie in handen te hebben.

The Adventures of Pinocchio

6. Pinocchio (2002)

Na zijn Oscar-succes met La vita è bella kon regisseur/schrijver/acteur Roberto Benigni alles gedaan krijgen en hij maakte de duurste Italiaanse film aller tijden. Hij wilde het Pinocchio-boek een getrouwe verfilming geven; minder lief en braaf dan de bekende Disney-versie. De houten pop, gespeeld door Roberto zelf, gedraagt zich daarom een stuk brutaler, om niet te zeggen irritanter. Kinderen vervelen zich hierbij kapot omdat er geen fluit te beleven valt en volwassenen ergeren zich aan de Italiaan, die geen splinter heel laat van het charmante personage. Hij is met vijftig jaar ook veel te oud om een poppenjongetje te spelen.

 

5. Pinocchio (2019)

In 2002 speelde Roberto Benigni de houten pop, en nu is hij z'n vader Geppetto, terwijl de negenjarige Federico Ielapi een wat geschiktere Pinokkio is. Daarmee is deze verfilming alleen geen toevoeging geworden. Het enige goede dat we over deze versie kunnen zeggen, is dat hij trouw is aan het boek maar daardoor is het ook verrekte oubollig. Kinderen zullen al na tien minuten gaan muiten omdat het zo saai is. En wat een volwassene hier mee moet? Geen idee. Het is vrij naargeestig in beeld gebracht, als een soort depressieve Alice in Wonderland met acteurs die spelen alsof ze op het toneel staan met de plaatselijke amateurvereniging.

Pinocchio

4. The New Adventures of Pinocchio (1999)

In dit vervolg op The Adventures of Pinocchio komt Pinokkio (Gabriel Thomson) terecht bij het theatergezelschap van madame Flambeu, notabene gespeeld door Udo Kier wat dan wel weer geinig is. Daar ziet hij een demonstratie van een magisch drankje dat belooft alle kwalen te genezen. Geppetto (Martin Landau) is ernstig ziek en Pinokkio geeft hem het wondermiddel, waardoor zijn vader verandert in een levende houten pop. De marionetten worden weer mooi tot leven gewekt met computeranimatie en poppen van de Jim Henson Creature Shop. De film ziet er net zo gelikt uit als zijn voorganger, maar het verhaal is veel minder sterk.

 

3. The Adventures of Pinocchio (1996)

Hoewel het oeuvre van regisseur Steve Barron (o.a. Teenage Mutant Ninja Turtles) het ergste doet vermoeden, pakt deze versie erg aangenaam uit. Martin Landau verricht als schepper/vader van het langneuzige jochie sterk werk en de computergeanimeerde Japie Krekel levert een spervuur van komische opmerkingen. De pittoreske plaatjes werden geschoten in Tsjechië en qua sfeer kan de vergelijking worden gemaakt met de sublieme tv-serie The Storyteller, die net als de Pinokkio-pop afkomstig is uit de Jim Henson Creature Shop. Pinokkio heeft de stem, en als jongen ook het gezicht van Jonathan Taylor Thomas.

Pinocchio

2. Faerie Tale Theatre: Pinocchio (1983)

Amusante film uit de prachtige Faerie Tale Theatre tv-serie, waarin bekende sprookjes als basis dienden voor fantasievol gemaakt vermaak voor jong en oud. Deze keer is Paul Reubens, bekend als kindervriend Pee Wee Herman, aan de beurt om de ondeugende titelheld te spelen. Carl Reiner vertolkt Geppetto, die al jaren een zoon wil en dan maar een pop van hout maakt, die met behulp van een fee tot leven komt en dan allerlei avonturen beleeft.

 

1. Pinocchio (1940)

Na Sneeuwwitje was dit de tweede avondvullende tekenfilm van Disney en volgens hem zelf was het ook zijn mooiste. De film heeft de tand des tijds goed doorstaan en is nog steeds een genot om naar te kijken, ondanks de duidelijke moraal dat jongetjes naar school moeten en niet mogen liegen. Pinokkio’s stem is van kindster Dickie Jones en de prachtige decors zijn een lust voor het oog. Vooral de scènes die zich onder water en in de buik van de walvis afspelen, zijn magistraal getekend. De film kreeg Oscars voor de muziek en voor het lied When You Wish upon a Star, dat nu het intromuziekje van het Disney-logo is voor iedere animatiefilm. Een hoge eer!

 

De live-action remake van Pinocchio is nu te zien op Disney+. Lees ook onze recensie van de film met Tom Hanks als Geppetto.

Lees verder