just say yes

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
just say yes

5 redenen waarom we Nederlandse romcoms met plezier haten

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Nederlandse romcoms: je hoort nooit iemand zeggen dat het hun favoriete genre is, maar toch trekken ze volle zalen. Ze zitten zo bomvol clichés dat ze het bijna tot kunst hebben verheven. En tóch vinden we ze lekker! Deze vijf redenen bevestigen onze haat-liefde verhouding.

1. Die uitgekauwde titels

Welk normaal mens kan de titels van al die romcoms nog uit elkaar houden? Alles voor Elkaar, Liever Verliefd, Weg van Jou, Gek van Geluk, Voor Elkaar Gemaakt: het zegt allemaal precies niks over het verhaal, dat meestal ook al niet te onderscheiden is van andere zooi. Zat Georgina Verbaan nou in Hartenstrijd of Hartenstraat? Een strikvraag want ze zat in allebei! Niet te doen, toch?

5 redenen waarom we Nederlandse romcoms met plezier haten

2. Hoi Jim, hallo Juvat

Als we een verdwaalde Mega Mindy-film even niet meerekenen, was elke film met Jim Bakkum sinds 2013 een romcom. Zijn geregelde tegenspeler Juvat Westendorp kan er ook wat van: hij maakt voor de bios al sinds 2016 niks anders. Meng daar Barbara Sloesen, Lieke van Lexmond, Lies Visschedijk en Benja Bruining doorheen en je hebt een roulerend gezelschap dat tachtig procent van de Nederlandse romcoms bevolkt. Kan slechter met zulke leuke acteurs en ze doen prima hun werk, maar het wordt zo wel een eenheidsworst.

5 redenen waarom we Nederlandse romcoms met plezier haten

3. Ambitieus en ongelukkig

Hoewel er verbetering zichtbaar is, blijven sterke vrouwenrollen in de meeste films zeldzaam. Veel romcoms van eigen bodem gaan over vrouwen en dat biedt mogelijkheden die op zich prima benut worden. Maar het is zo jammer dat ze vaak niet verder komen dan de carrièrevrouw die geen tijd heeft voor de liefde of er ondanks haar andere kwaliteiten niet zo handig mee is. Zo kregen we de fanatieke arts (Singel 39), schrijver (Taal Is Zeg maar Echt Mijn Ding), restaurant-uitbater (Brasserie Valentijn) en ga maar door. Allemaal heerlijk herkenbaar en vertrouwd - waar de kracht van een romcom grotendeels in schuilt - maar de houdbaarheidsdatum komt in zicht.

5 redenen waarom we Nederlandse romcoms met plezier haten

4. Stereotiep tot in de vezels

Romcoms verkopen een ideaalbeeld en om dat te bereiken mag de werkelijkheid best wel iets dikker aangezet worden. Maar de onverbeterlijke womanizer die de juiste vrouw nog niet is tegengekomen; de nerd met angst voor vrouwen die nog bij z’n moeder woont, en de beste vriend die smachtend wacht tot hij uit de friend zone mag komen: die zien we wel erg vaak. Deze cliché-figuren zijn geïmporteerd uit de romantische comedy’s van Hollywood en mogen een enkele reis terug krijgen. Geef ons eigen Hollandse stereotypen! De nuchterheid die in onze romcoms overheerst, werkt immers ook goed.

5 redenen waarom we Nederlandse romcoms met plezier haten

5. Die uitgekauwde posters

Om het totaalpakket met titels, cast en personages die te veel op elkaar lijken compleet te maken, zijn daar ook de filmposters van eigen bodem. Oer-romcom Love Actually was geweldig, maar zelfs na bijna twintig jaar zijn we nog niet van dat poster-stramien af. Google zelf maar: de meeste posters van Nederlandse wannabe’s zijn wit met rode letters, met de voornaamste castleden in het midden en de rest in hokjes. En natuurlijk kijken ze verlangend naar elkaar. Maar dat is nog beter dan de suffe studiofoto die opgeleukt moet worden met een hond, kat of paraplu. Zoiets valt toch niemand op in het bushokje? Dat kan niet de bedoeling zijn!

5 redenen waarom we Nederlandse romcoms met plezier haten

De clichés ten spijt zijn er heus wel leuke Nederlandse romcoms te vinden. Kijk maar naar dit overzicht van de allerbeste.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder