Recensie Queen Charlotte: A Bridgerton Story – ‘Het is een mooie kostuumserie, maar ook een stapje terug’

In afwachting van het derde (en vierde!) Bridgerton-seizoen, worden we redelijk aangenaam beziggehouden door de eerste spin-off: Queen Charlotte.

Queen Charlotte: A Bridgerton Story
© Liam Daniel/Netflix

In de hitserie Bridgerton probeert iedereen hogerop te komen en aan de top staat koningin Charlotte (Golda Rosheuvel, Dune), die we in twee seizoenen hebben leren kennen als een sterke persoonlijkheid. Leuk dus om te zien hoe zij als tiener was, toen Charlotte (India Amarteifio, The Singing Club) trouwde met de Britse koning George III (Corey Mychreest).

De eerste Bridgerton spin-off

Het was een goed idee om in Queen Charlotte, de eerste spin-off van de populaire Netflix-productie, de aandacht vooral op personages te richten die door hun kleur of seksuele geaardheid meestal op de achtergrond te blijven. Het is alleen des te jammer dat er vervolgens weinig interessants met die personages wordt gedaan, zowel qua vorm als inhoud.

De tekst gaat verder onder de trailer van Queen Charlotte: A Bridgerton Story

De Netflix-serie valt in herhaling

In Queen Charlotte: A Bridgerton Story krijgen we het verhaal eerst te zien vanuit de jonge Charlotte en daarna een deel van hetzelfde verhaal vanuit George, wat de boel een beetje saai maakt. Er wordt een liefdesverhaaltje aan toegevoegd van hun twee mannelijke lakeien, maar dat krijgt ook niet veel diepte en lijkt er meer voor de vorm aan te zijn toegevoegd.

Genieten van Lady Whistledown

Tussendoor schakelen we terug/vooruit naar de oudere Charlotte in de ‘gewone’ Bridgerton-tijdlijn, wat ons eraan herinnert dat die toch interessanter is en stevigere acteurs heeft. Het voordeel is wel dat we weer genieten van Julie Andrews als de stem van onze favoriete roddeltante, lady Whistledown, die als een soort Gossip Girl de boel becommentarieert.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Queen Charlotte: A Bridgerton Story
© Liam Daniel/Netflix

De echte koning George

Queen Charlotte is bedacht door Bridgerton -producent Shonda Rhimes (Grey’s Anatomy), die het gros van de afleveringen schreef en genoeg historische input had om te gebruiken. De echte koning George had bijvoorbeeld inderdaad mentale problemen maar helaas wordt dat vooral gebruikt om hem te laten folteren door een foute dokter. In zijn blote bast, maar toch.

Frisse nieuwe cast

De kostuums zijn weer mooi en worden ook weer enthousiast uitgetrokken door de frisse nieuwe cast. Het is leuk om de jonge Violet (Connie Jenkins-Greig) te zien, moeder van de hotties uit Bridgerton, en dat lady Danbury (Arsema Thomas) toen al dikke mik was met Charlotte. Bij de nieuwe acteurs valt vooral Michelle Fairley (moeder van de Starks in Game of Thrones) op als de moeder van George.

Conclusie

Queen Charlotte: A Bridgerton Story is een stapje terug, maar als je Bridgerton nog niet hebt gezien is het een aardige instapper. Je krijgt dezelfde mooie vormgeving en de nodige vrijscènes, maar met slechts zes in plaats van Bridgerton’s acht afleveringen, hapt het sneller weg. Al kan het door de dubbele tijdlijn voor nieuwkomers wel lastig zijn om alle personages uit elkaar te houden.

Queen Charlotte: A Bridgerton Story is te zien op Netflix.

Meer van Netflix

Queen Charlotte: A Bridgerton Story