Recensie MerPeople – ‘De magische docu laat je geloven in zeemeerminnen’

Zeemeerminnen bestaan natuurlijk niet, maar de fabelachtige onderwateracrobaten die gevolgd worden in de documentaireserie MerPeople laten je alsnog geloven in deze mythische wezens.

MerPeople
© Netflix

Aan het einde van de documentaire Kelly, over transgendericoon Kelly van der Veer, vertelt zij over haar wens om een zeemeermin te zijn en trekt ze een nepvissenstaart aan om een stukje te zwemmen. Dit blijkt een naam te hebben: mermaiding. En deze subcultuur staat centraal in de hartverwarmende documentaireserie MerPeople.

De tekst gaat verder onder de trailer van MerPeople

MerPeople volgt diverse zeemeerminnen

In de Netflix Original worden uiteenlopende mensen gevolgd. Zeemeermin Sparkles wil van mermaiding haar werk maken, maar wordt alleen ingehuurd voor kinderfeestjes. Dat is wel anders bij Morgana, zij heeft haar eigen professionele groep en reist door heel Amerika om shows te geven. En Eric the Mertailor stopt al zijn spaargeld in het bouwen van een groot aquarium, waar hij meerminshows wil opvoeren.

Fans van De Kleine Zeemeermin

Je zou misschien denken dat de documentaireserie draait om gekkies, die iets te vaak De Kleine Zeemeermin hebben gezien – lees hier onze recensie van The Little Mermaid. Maar MerPeople is met veel respect gemaakt en toont het keiharde werk dat zit in deze slopende baan. Het kost al een paar duizend dollar om een goede staart te kopen van Eric the Mertailor – zijn naam is een combinatie van mermaid en tailor – en onder water trucjes uitvoeren, blijkt een hel te zijn voor je ogen, oren en neus.

De tekst gaat verder onder de foto

MerPeople
© Andréanna Seymore/Netflix

Door mermaiding verdwijnen alle problemen

Maar wanneer de meerminnen een vissenstaart aantrekken en het water ingaan, verdwijnen eventjes al hun problemen. Het is een uitlaatklep en manier om aan de boze buitenwereld te ontsnappen. Daarin lijkt mermaiding veel op drag en de communities zijn ook vergelijkbaar. Er is veel positiviteit en iedereen steunt elkaar. Zelfs wanneer er een wedstrijd wordt georganiseerd blijven de meerminnen vriendelijk.

MerPeople laat je verlangen naar… meer

MerPeople geeft daarmee een uniek kijkje in een subcultuur waar weinig over bekend is. Door een handvol mensen te volgen, worden kleine verhaaltjes verteld, maar het smaakt naar meer. Sparkles is een sympathieke underdog en interessant genoeg voor haar eigen docu. Ook wil je weten hoe het nu gaat met het aquarium van de Mertailor. En de meeste kijkers zullen gefascineerd raken door meerman Andy, die maar een klein rolletje speelt in de Netflix Orginal.

De tekst gaat verder onder de foto

MerPeople
© Netflix

Conclusie

Het is te hopen dat de Netflix Original een tweede seizoen krijgt, zodat we nog meer kunnen ontdekken over deze wonderlijke subcultuur. Maar zelfs al blijft het bij vier afleveringen, dan nog is MerPeople een hartverwarmende documentaireserie die je weer eventjes laat geloven in sprookjes.

MerPeople is te zien op Netflix.

Meer van Netflix

MerPeople

MerPeople
Lengte
4 afleveringen van circa 45 minuten