Recensie The Little Mermaid - 'Halle Bailey als de kleine zeemeermin zwemt regelrecht je hart in'

De Disney-klassieker The Little Mermaid, die we in Nederland beter kennen als De Kleine Zeemeermin, kwam uit in 1989 en was direct een populair pareltje. De animatiefilm wist zelfs twee Oscars binnen te hengelen! Deze moderne remake van het geliefde sprookje maakt met een geweldige cast opnieuw een spetterende indruk.

Halle Bailey als Ariël
© Disney

Het was nog maar de vraag of The Little Mermaid niet bij voorbaat al naar de haaien zou gaan. De eerste beelden van de onderwaterwereld waren allesbehalve indrukwekkend en de foto van een realistische Flounder - Botje in de Nederlandse versie - zorgde voor nachtmerries. Ook was er een kleine, maar luidruchtige groep fans die vond dat Halle Bailey vanwege haar donkere huidskleur niet de hoofdrol van de roodharige zeemeermin zou kunnen spelen. Maar de fans hoeven zich geen zorgen te maken.

Halle Bailey als Ariël

Halle voelt zich duidelijk als een vis in het water in haar rol als de Kleine Zeemeermin en zwemt regelrecht je hart in. Ze begrijpt goed wat Ariël zo geliefd maakt. De koppigheid en kinderlijke naïviteit wordt in deze Disneyfilm goed neergezet, zelfs wanneer ze haar stem verliest. Naast haar speelt niemand minder dan Melissa McCarthy de enge zeeheks Ursula. Ze is groots, eng en zal veel jonge kijkers de stuipen op het lijf jagen. Ook Javier Bardem maakt indruk als koning Triton en Daveed Diggs laat je swingen in je stoel als de stem van de krab Sebastiaan. De makers hebben duidelijk de perfecte cast gevonden voor deze live-action remake.

De tekst gaat verder onder de trailer van The Little Mermaid

Moderne aanpassingen in The Little Mermaid

Er zijn hier en daar wat aanpassingen gedaan aan het originele verhaal om het naar de 21e eeuw te brengen. Zo is prins Eric (Jonah Hauer-King) niet langer een obsessie van Ariël, maar heeft hij een geheel eigen verhaal en motieven. Net als Ariël voelt hij zich gevangen in zijn eigen wereld en is hij nieuwsgierig naar het onbekende. Ook krijgt koning Triton, Ariëls vader, meer diepte. Waar hij in de vroegere film vooral streng was, wordt het nu vooral een verhaal over een vader die het moeilijk vindt zijn dochter los te laten. The Little Mermaid is door deze nieuwe thema’s een grote film met intieme verhaallijnen. Het maakt het klassieke sprookje een stuk volwassener.

Liedjes van The Little Mermaid

Gelukkig is niet alles veranderd en komen alle liedjes trouw voorbij in deze remake. Want wat is The Little Mermaid zonder 'Diep in de Zee'? De tijdloze hits zijn als vanouds mooi, maar hadden wel iets bombastischer mogen klinken. Vooral het dramatische nummer ‘Poor Unfortunate Souls’, gezongen door Ursula de Heks, had nog groter mogen zijn. Het spannendste aan de muziek zijn de aanpassingen in de teksten. Zo is het nummer ‘Kiss the Girl’ aangepast zodat prins Eric eerst netjes toestemming vraagt in plaats van dat hij wordt aangemoedigd om zomaar op Ariël te duiken. Gelukkig storen de aanpassingen niet en kun je nog steeds volop genieten van de heerlijke Disneyliedjes.

Halle Bailey als Ariel in Disney's live-action The Little Mermaid
© Disney

Prachtige onderwater taferelen met een lelijke vis

Toch was niet alle kritiek op de remake onterecht. De onderwatertafelen zijn mooi om te zien, maar de schattige Flounder/Botje is nu Ariëls lelijke, realistische vissenvriend, die je direct tegen in het water wil gooien. Net als de animatiefilm begeeft de vis zich soms met z’n kop boven water en dat is niet om aan te zien. Dan verliest de film een belangrijk stukje magie.

Conclusie

The Little Mermaid heeft de juiste balans gevonden tussen nostalgie en modernisering. Vooral Halle Bailey is geweldig als Ariël. Disney heeft veel kritiek gekregen voorafgaand aan de release, maar heeft zijn gelijk bewezen. De cast is fantastisch en de liedjes zijn heerlijk. Een film die diep in de zee afspeelt is lastig om realistisch te maken, maar The Little Mermaid weet je te ontroeren. Deze Disney live-action film is met gemak de beste remake tot nu toe.

The Little Mermaid is te zien in de bioscoop

Meer bioscoopfilms

The Little Mermaid

The little mermaid
Cast
Halle Bailey, Javier Bardem, Melissa McCarthy, Jonah Hauer-King
Lengte
135 minuten