Recensie Kelly – ‘Een eerlijk en confronterend portret van een ondergewaardeerd icoon’

Na influencer Anna Nooshin krijgt ook realitykoningin Kelly van der Veer een eigen documentaire op Prime Video. Maar in tegenstelling tot de serie over Anna is Kelly’s egodocument een eerlijk en confronterend portret van een ondergewaardeerd icoon.

Kelly
© Prime video

In 2001 werd Kelly van der Veer in één klap een fenomeen. De blondine deed mee aan het realityprogramma Big Brother – The Battle en had een grote verrassing voor de kijkers. Ze was namelijk geboren als jongentje. Het lijkt nu bijna onmogelijk om voor te stellen, maar Kelly’s deelname aan Big Brother was de eerste keer dat een transgender zo prominent op tv was. Die roem ging gepaard met een flinke dosis haat.

Barbies en ballet

Maar uitgekotst worden door vreemden was niks nieuws voor de realityster. In de documentaire Kelly vertelt haar familie over de zware jeugd die zij had, toen ze nog een jongetje was genaamd Ferry, die liever met barbies speelde en op ballet zat. Kelly kreeg als kind te maken met talloze pesterijtjes en ze vertelt erover alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat ze haar kindertijd heelhuids is doorgekomen, is grotendeels te danken aan haar liefdevolle familie.

De tekst gaat verder onder de trailer

De boze buitenwereld

Het is mooi om te zien hoe zij van kleins af aan geaccepteerd werd door haar nuchtere ouders. Toen kleine Ferry liever een meisje wilde zijn, was dat helemaal geen probleem. En toen Kelly’s moeder een artikel las over een geslachtsaanpassende operatie bracht zij dit bij haar dochter onder de aandacht als mogelijke optie. Ondertussen deed Kelly ook haar best om haar ouders te beschermen tegen de boze buitenwereld en hield zij veel van de pesterijtjes geheim en probeerde ze zoveel mogelijk problemen zelf op te lossen.

Eerlijk over alles

De documentaire geeft een goed beeld van Kelly als persoon en ze neemt geen blad voor de mond. De realityster is eerlijk over alles en heeft er geen probleem mee om te vertellen over haar werk als prostituee, haar drugsverslaving en eenzaamheid. Tegelijkertijd kan ze net zo makkelijk dichtklappen. Wanneer het over haar foute vriendjes gaat, wil Kelly tot op een bepaald punt vertellen over haar liefdesleven. Ze heeft veel shit meegemaakt en meer hoeft niet gezegd te worden.

Kelly in de regiestoel

Kelly vertrouwt namelijk niemand en zeker in de media is zij talloze keren op een respectloze manier behandeld. Daardoor is ze zelfs vijandig tegen documentairemaakster June te Spenke. Het is maar goed dat zij sterk in haar schoenen staat en Kelly wat tegengas durft te geven. Daardoor laat Kelly toch iets vaker de achterkant van haar tong zien en zegt ze net iets meer dan zij van plan was. En door die discussies in beeld te brengen, wordt ook duidelijk hoeveel invloed Kelly zelf heeft op de docu. Zij ziet zichzelf als de regisseur en heeft bijvoorbeeld het einde al helemaal bedacht.

Pionier

Ondanks Kelly’s invloed op de documentaire zet het transgendericoon zichzelf nooit op een voetstuk. Ze weet dat ze een pionier is, maar dat betekende vooral dat Kelly als eerste alle nare opmerkingen moest incasseren, voordat de media transgenders als normale mensen ging behandelen. YouTuber Nikkie de Jager en dragqueen Envy Peru geven haar wel het respect dat zij verdient en maken duidelijk hoe belangrijk Kelly is geweest voor de zichtbaarheid en acceptatie van transgenders in Nederland.

Conclusie

Kelly van der Veer kennen we als schaamteloze bimbo zonder filter en dat maakt het soms lastig om sympathie of bewondering voor haar te hebben. De documentaire Kelly laat zien dat ze juist veel respect verdient, omdat ze op een ongegeneerde manier zichzelf is en zich niks aantrekt van de pestkoppen die haar al haar hele leven neer willen halen. Toch voelt het wel alsof de docu niet het hele verhaal vertelt, waardoor het soms lastig blijft om haar sympathiek te vinden, maar na het zien van dit authentieke en confronterende portret is het onmogelijk om haar niet te bewonderen.

Kelly is te zien op Prime Video.

Meer van Prime Video