Recensie Lockwood & Co. – 'Geestig tienerdrama doet op z’n beste momenten aan Harry Potter denken'

Netflix heeft al een hoop tienerseries met bovennatuurlijke elementen en een moordmysterie in het midden. Kan er daar nog wel eentje bij? Als ze van het kaliber van Lockwood & Co. zijn zeker!

Lockwood & Co.

Het Verenigd Koninkrijk wordt al meer dan 50 jaar geterroriseerd door spoken. De geesten van overledenen stelen de zielen van iedereen op hun pad en zijn ook nog eens onzichtbaar voor volwassenen. Alleen sommige kinderen zien of horen de spoken. Een enkeling kan zelfs met ze communiceren, zoals Lucy Carlyle (Ruby Stokes).

Zelfstandige ondernemers

Ze wordt alleen net als veel kinderen als een inwisselbare pion gebruikt in de strijd tegen de spoken. Daarom rent ze weg naar Londen, waar ze de deftige spokenjager Anthony Lockwood tegenkomt (Cameron Chapman). Hij runt een piepkleine onderneming als spokenjager, maar wél het allereerste bureau dat geen volwassenen in de leiding heeft.

Met ijzer en zout

Lockwood & Co. heeft een verrassend originele setting: een Londen met een permanente avondklok omdat ’s avonds de spoken het actiefst zijn. Lekker herkenbaar in het post-corona tijdperk. Lucy, James en hun derde compagnon de geeky George Karim (Ali Hadji-Heshmati), vechten tegen de spoken met zwaarden. Spoken houden namelijk niet van sommige materiaalsoort, zoals ijzeren kettingen en bommen met zout erin.

Lockwood and Co
© Parisa Taghizadeh

Prettige mix

Na een wat voorspelbaar begin, duikt Lockwood & Co. in een lekker duister complot. Meerdere ogenschijnlijk simpele zaken zijn met elkaar verbonden en zelfs de overheid houdt wat zaken over de spoken achterwege. De Netflix Original is geen echte horror maar durft wel enge taferelen voor te schotelen, zoals dode baby’s, satanisch zingende sekteleden en hoofden in potten. Dat in combinatie met de nodige tienerdrama en bovennatuurlijke actie geeft een prettige mix die op z’n beste momenten aan Harry Potter doet denken.

Houtje-touwtje oplossingen

Wel zijn de special effects een niveau lager. Verwacht geen monstereffecten van Stranger Things’ kaliber. Tegelijkertijd past dat wel bij Lockwood & Co. De spokenjagers werken met houtje-touwtje oplossingen omdat er altijd geldproblemen zijn en de volwassenen ze onder de duim willen houden. Het sterke acteerwerk van de jonge hoofdrolspelers krijgt daardoor ook meer ruimte om te schitteren.

Lockwood and Co
© Parisa Taghizadeh

Conclusie

Het is helemaal niet erg dat Netflix zoveel tienerdrama’s met bovennatuurlijke moordmysteries produceert. Zolang ze maar net zo origineel zijn Lockwood & Co. 

Lockwood and Co. is te zien op Netflix.

Meer van Netflix