Recensie La Casa de Papel seizoen 5: Riemen om en gaan!

La Casa de Papel seizoen 5

Na ruim een jaar wachten verschijnt vandaag eindelijk seizoen 5 van La Casa de Papel. Goed nieuws voor Netflix-abonnees, maar of de bekende bankovervallers er blij mee zijn… Toen we ze de laatste keer zagen, zaten ze als ratten in de val en hun situatie wordt er niet bepaald beter op!

Let op! Deze recensie bevat spoilers voor La Casa de Papel seizoen 4!

La Casa de Papel seizoen 5 wordt de afsluiter van de populaire Netflix-serie en dat is meteen duidelijk! De Professor zit gevangen, de politie draait de duimschroeven aan en in de Bank van Spanje bevinden de overvallers zich in een figuurlijke snelkookpan. De druk stijgt nóg verder en de opties van Tokio, Denver, Palermo en de rest verdwijnen in rap tempo.

Waar waren we gebleven in La Casa de Papel?

Bankbewaker Gandía ontsnapte in het vorige seizoen en startte een kleine guerrillaoorlog in de Bank van Spanje. Hij werd gestopt, maar niet voordat hij een kogel door het hoofd van de arme Nairobi joeg. Veel tijd om te rouwen is er niet want de politie staat nog steeds bij de voordeur. Tegelijkertijd maken de gijzelaars óók wilde plannen om de club van de Professor te stoppen. De Professor zit in het nieuwe seizoen meteen in de problemen: oud-rechercheur Alice Sierra houdt hem onder schot en zijn meesterplan dreigt op het laatste moment in duigen te vallen… Kunnen hij en zijn trouwe bankrovers de dans nog ontspringen?

Recensie La Casa de Papel seizoen 5: Riemen om en gaan!

In de vijfde versnelling

Het vijfde seizoen van La Casa de Papel kent een rollende start en de snelheid ligt meteen hoog. Hier en daar wordt de situatie waar de bankrovers zich in bevinden nog wel even toegelicht, maar het kan geen kwaad om vooraf je geheugen nog even op te frissen. De roof van de Bank van Spanje escaleert nóg verder als de Spaanse regering het leger inzet om de bezetting te beëindigen. Er wordt een soort A-Team opgetrommeld om in te grijpen; in tegenstelling tot onze jeugdhelden kunnen deze killers wél raak schieten. Het is slecht nieuws voor Tokio, Denver en de rest van de bende, maar óók voor de gijzelaars. Het doel van de politie was de mensen in de bank te redden, maar de commando’s kunnen prima leven met een paar dode burgers.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Soapy schiettent

Naast de bankroof die de soep indraait zijn er natuurlijk óók de persoonlijke issues van de bankrovers. Tokio denkt nog eens goed na over haar relatie met Rio en Bogotá worstelt met de dood van Nairobi. Ondertussen neemt de onzekerheid van de sympathieke Denver alleen maar toe en terwijl de kogels hem rond de oren vliegen, gooit hij zijn zorgen eruit. 

Recensie La Casa de Papel seizoen 5: Riemen om en gaan!

Conclusie

La Casa de Papel opereert nog steeds op het randje van het gezond verstand (en duikelt er soms ook vanaf), maar als de spannende crisissen als hagelstenen op de gemaskerde kopjes van ‘La Resistencia’ landen dan zit er maar één ding op: riemen om en gaan! Ondanks het halsbrekende tempo en het spektakel komt de houdbaarheidsdatum van La Casa de Papel inmiddels wel in zicht, maar tot het zover is zullen De Professor, Tokio, Denver en de rest nog één keer knallen!

Recensie La Casa de Papel seizoen 5: Riemen om en gaan!

De eerste vijf afleveringen van La Casa de Papel seizoen 5 staan vanaf 3 september op Netflix.

Op 3 december volgt het tweede deel van het seizoen dat óók vijf episodes telt, en dan is het definitief 'terminado'. Hoewel… er is sprake van een mogelijke spin-off, dus we geven de hoop nog niet helemaal op.