The Lord of the Rings

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Lord of the Rings

Brandende vraag: Waarom wil Sauron The One Ring?

|
|

Laatste update:

The Lord of The Rings is 20 jaar oud! Hoe zat het ook alweer met de machtige One Ring, die Frodo in een vulkaan moest gooien? Waarom wilde de kwade Sauron dat ding per se hebben?

Zoals je ziet in The Lord of the Rings, maakte Sauron The One Ring om de elven, dwergen én mensen te kunnen beheersen. De elven kregen drie Rings of Power, de dwergen zeven en de mensen negen. Via The One Ring zou Sauron de dragers van de mindere ringen in zijn macht krijgen, en kon hij makkelijk heersen over alle volkeren in Midden-Aarde.

The One Ring = een fiasco

Klinkt cool, maar het plan werd eigenlijk een fiasco! De dwergen waren grotendeels bestand tegen de magie van de ringen (ze werden er alleen supergierig van) en de elven dachten ‘Ja, doei’ en deden de ringen gewoon af. Alleen de negen menselijke koningen waren niet tegen de ringen bestand. Zij werden onsterfelijk en machtig, maar vervaagden uiteindelijk tot ze de ‘Nazgül’ werden; spookachtige dienaren van Sauron.

Het eigenaardige aan The One Ring is dat Sauron een deel van zijn eigen kracht in het juweel stopte. Daardoor wordt de drager enorm machtig én lijkt de ring ook een eigen leven te hebben. Sauron wil de ring hebben, maar de ring zélf probeert ook terug naar zijn meester te gaan. Hij vergroot de kracht van iedereen die hem draagt, en daarom kunnen hobbits best wel goed tegen de invloed van de ring. Zij zijn niet zo sterk en hebben ook geen grootse en meeslepende ambities (behalve op het gebied van lekker eten).

In de The Lord of the Rings-trilogie zie je trouwens dat de elven Elrond, Galadriel en tovenaar Gandalf de elvenringen dragen, maar dat is geen probleem zo lang Sauron The One Ring maar niet in zijn klauwen heeft.

Maar waarom wil Sauron The One Ring?

Het grappige is dat Sauron The One Ring eigenlijk helemaal niet nodig heeft om Midden-Aarde te veroveren. Zijn legers van Orcs en Uruk-hai hebben bijna alles onder de voet gelopen. Hoewel Sauron ook veldslagen verliest is duidelijk dat hij nog véél meer slechteriken achter de hand heeft. De dwergen, elven en mensen vechten voor wat ze waard zijn maar de overwinning van Sauron is een kwestie van tijd.

Sauron wil The One Ring dus hebben omdat het zijn unieke zwakke plek is. De ring is het enige dat hem kan verslaan, óók al heeft hij de beschikking over miljoenen onderdanen. Zo lang Sauron het ding niet heeft, bestaat er een (piepkleine) dreiging dat de ring (en Sauron dus!) vernietigd worden.

Dat en… The One Ring ziet er gewoon pimp uit!

De ring zou Sauron trouwens nóg veel machtiger maken dan hij in LOTR is, maar eigenlijk is dat niet eens nodig. De elven, dwergen en mensen zijn véél minder machtig dan duizenden jaren geleden, toen ze Sauron een paar keer versloegen toen hij de ring wél had.

The Lord of the Rings gaat verder

Amazon werkt aan een serie die is gebaseerd op de verhalen van J.R.R. Tolkien. Hoewel de show niet over het verhaal van Lord of the Rings gaat, maar over de lange aanloop naar deze films toe, lijkt de serie enorm interessant! Zeker nu Amazon bewezen heeft prima fantasyseries te maken met The Wheel of Time!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder