Recensie The Wheel of Time – De andere fantasyseries kunnen wel inpakken

The Wheel of Time

The Wheel of Time is Amazon Prime Video’s antwoord op Game of Thrones, maar de nieuwe fantasyserie heeft gelukkig meer weg van The Lord of the Rings dan het laatste seizoen van de HBO-serie.

Na het succes van Game of Thrones ging iedere streamingzender op zoek naar een fantasyboek om te verfilmen. Netflix kwam met The Letter for the King en Shadow and Bone, HBO maakte samen met de BBC het steengoede His Dark Materials en Apple+ gooide hoge ogen met Jason Momoa’s duistere serie See. Maar als het een wedstrijd is, dan heeft Amazon Prime Video gewonnen met The Wheel of Time.

Herboren magiër

In deze oogstrelende fantasyserie speelt Rosamund Pike de tovenares Moiraine. Ze is op zoek naar een machtige magiër, die herboren is als frisse twintiger. Deze ‘draak’ heeft de macht om de wereld te redden of te vernietigen en zij moet als lid van de tovenaarsgilde Aes Sedai uitzoeken aan welke kant deze antiheld staat.

Niks nieuws

Het verhaal van de serie, die is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Robert Jordan, is niks nieuws onder de zon. Dat is nou eenmaal het nadeel wanneer het bronmateriaal zo oud en iconisch is dat het als inspiratie diende voor andere fantasyschrijvers. Toch weet The Wheel of Time wel op te vallen tussen alle andere soortgelijke films en series. Dat is met name te danken aan het budget van de Amazon Prime Video Original.

Echte wereld

Iedere scène ziet er piekfijn uit; er is gebruikgemaakt van echte locaties en de indrukwekkende bossen, bergen en woestijnen zijn een fijn alternatief voor de welbekende green screens en CGI-achtergronden. En wanneer de serie special effects inzet geeft het de indrukwekkende steden en angstaanjagende monsters een extra wowfactor. Door een echte wereld neer te zetten vol praktische effecten en spaarzame computeranimaties, doet The Wheel of Time denken aan The Lord of the Rings-trilogie. Dat belooft veel goeds voor de LotR-serie waar Amazon ook aan werkt!

Laagdrempelig

Een ander pluspunt is de laagdrempeligheid van de serie. Game of Thrones had de neiging om de kijker te overrompelen met informatie, waardoor je een half seizoen nodig had om de namen van de personages te leren en hun motieven te begrijpen. In The Wheel of Time wordt het achtergrondverhaal binnen een minuut uitgelegd en hebben de afleveringen allemaal één centraal avontuur. Zo raak je de draad nooit kwijt en word je ondertussen langzaam in de wereld wordt gezogen.

Recensie The Wheel of Time – De andere fantasyseries kunnen wel inpakken

Gehaast verhaal

De keuze voor een laagdrempelig serie vol gevechten en avontuur heeft wel als nadeel dat de schrijvers zich door de verhaallijn haasten. De helden, waaronder onze eigen Josha Stradowski, reizen ongelofelijk snel van punt A naar B en wanneer ze op de plaats van bestemming komen, blijven ze daar niet lang. Ook zijn de gevechten soms erg chaotisch en overdreven bloederig. Alsof de makers bang zijn dat de kijkers zich vervelen als er te weinig actie en bloedvergieten in een aflevering zit.

Conclusie

The Wheel of Time is een serie met torenhoge ambities en weet die in het eerste seizoen gelijk waar te maken. Het is een oogstrelend fantasy-epos dat zich kan meten met The Lord of the Rings. De gehaaste verhaallijn en clichématige structuur zijn een klein minpunt, maar het eerste seizoen creëert een solide basis voor een topserie, die potentie heeft om Game of Thrones van z’n troon te stoten.

4 STERREN

The Wheel of Time is te zien op Amazon Prime Video.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.