The letter for the king

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The letter for the king

Recensie The Letter for the King – Game of Thrones voor het hele gezin

|
|

Laatste update:

De verfilming van Nederlands favoriete avonturenboek is een uitkomst voor iedereen die te jong of te watje is voor heftige hitseries als The Witcher en Game of Thrones.

Als je bedenkt dat De brief voor de koning al in 2004 werd uitgeroepen tot het beste Nederlandse kinderboek van de afgelopen vijftig jaar, is het best vreemd dat het daarna nog vier jaar duurde tot het werd verfilmd. Het is echter geen wonder dat Netflix uitgerekend van dit boek de internationale rechten kocht om er de Engelstalige serie The Letter for the King van te maken. Ieder boek dat na zestig jaar nog steeds hordes mensen over de hele wereld geboeid laat lezen, is perfect voer voor een internationale productie.

Recensie The Letter for the King – Game of Thrones voor het hele gezin

Meer tijd, geld, verhaal, magie en special effects

Terwijl de vaderlandse verfilming uit 2008, met Yannick van de Velde in de hoofdrol, nog geen twee uur duurde, hadden de makers van The Letter for the King zes afleveringen ter beschikking. Met meer tijd en meer geld, hadden ze ook wat meer verhaal nodig. Zodoende heeft de serie hetzelfde uitgangspunt - knul moet brief naar koning brengen- en gaat-ie daarna helemaal los met weidse landschappen vol grote veldslagen, en is er een fikse dot magie aan toegevoegd - en daarmee ook flink wat special effects.

Maar laten we even bij het begin beginnen

De jonge Tiuri (Amir Wilson) wordt door zijn stiefvader gepusht om ridder te worden. Waar hij in het boek in zijn uppie de daarvoor benodigde proef moet doorstaan, krijgt hij in de serie gezelschap van een aantal leeftijdsgenoten, die ieder hun eigen verhaallijntje meebrengen. Tiuri krijgt wel nog steeds een brief in zijn knuisten gestopt door de Zwarte Ridder met het Witte Schild, want anders slaat die titel nergens op. Daarna gaat The Letter for the King een geheel eigen kant op, die we hier niet zullen verklappen.

Recensie The Letter for the King – Game of Thrones voor het hele gezin

Internationale cast met Nederlandse toppers

Door alle toegevoegde elementen in The Letter for the King, gaat een deel van de charme verloren. Het blijft echter een sterk verhaal dat onderhoudend genoeg wordt gebracht met indrukwekkende beelden uit Nieuw-Zeeland. Alleen in de finale gaat het finaal over de top en dat is jammer, want de acteurs doen hun best en zijn een geloofwaardig geheel, ook al komen ze uit alle windstreken. Naast de Britten, Scandinaviërs en een hele roedel andere nationaliteiten, zijn er mooie rollen voor onze eigen Gijs Blom en Yorick van Wagingen.

Interview: Gijs Blom speelt diepzinnige schurk in The Letter for the King

Conclusie

De scenarioschrijvers van The Letter for the King hebben duidelijk een eigen richting gekozen wat het ook een eigen smoel geeft. Ze moeten alleen niet vergeten dat een sterk verhaal nog steeds het belangrijkste is en dat daar geen enkele veldslag of special effect tegenop kan.

Recensie The Letter for the King – Game of Thrones voor het hele gezin

The Letter for the King staat nu op Netflix.

Lees verder