Recensie Shadow and Bone

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Recensie Shadow and Bone

Recensie Shadow and Bone - fascinerende fantasy, maar niets nieuws onder de zon

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Ruben Praster

Ondanks een verhaal over een magische tiener die letterlijk een einde moet brengen aan de duisternis biedt Netflix Original Shadow and Bone niets nieuws onder de zon.

Deze recensie is gebaseerd op de eerste vijf afleveringen. 

Moderne fantasy lijkt vooral een mengelmoes te zijn van verschillende genres. The Nevers combineerde kostuumdrama met steampunk en Raya and the Last Dragon was Avatar: The Last Airbender met een vleugje Indiana Jones en Mad Max. De nieuwe fantasyserie Shadow and Bone is een mixje van His Dark Materials, Harry Potter en de epische roman Oorlog en vrede

De Vlakte

Het koninkrijk Ravka is in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte, een muur van duisternis vol dodelijke wezens en ander gevaar. Weesmeisje Alina en haar beste vriend Mal maken deel uit van het leger en maken een reis door de Vlakte. Wanneer ze in groot gevaar komen, blijkt Alina een bijzondere kracht te bezitten, waarmee zij een einde kan maken aan de duisternis. 

Uitverkoren heldin

Een hoofdpersoon met een bijzondere kracht, die is uitverkoren om een groot kwaad te verslaan. Dat is al geen origineel begin. Deze hoofdpersoon is ook nog eens een aantrekkelijke tiener die aandacht krijgt van twee knappe mannen. Ze weet daarnaast niks van haar afkomst, voelt zich overal het buitenbeentje en belandt op een school voor jonge magiërs. 

Recensie Shadow and Bone - fascinerende fantasy, maar niets nieuws onder de zon

Geen originaliteitsprijs 

Ook de personages rondom Alina verdienen geen originaliteitsprijs. Haar beste vriend Mal is de knappe lieverd die alles voor haar doet, generaal Kirigan is de mysterieuze, sexy man en een groepje criminelen bestaat uit de ongrijpbare spion, de charmante revolverheld en de sluwe leider met het hart op de juiste plaats. 

Kleurrijke kostuums

De setting daarentegen is wel verfrissend. Ravka is een versie van 19e-eeuws Rusland. Het doet daardoor denken aan de verfilmingen van het boek Oorlog en vrede. Dit is even wat anders dan de zoveelste variant op Victoriaans Londen. Het geeft de makers de kans om uit te pakken met kleurrijke kostuums en weelderige paleizen. 

Recensie Shadow and Bone - fascinerende fantasy, maar niets nieuws onder de zon

Onverwachte diepgang

In grote lijnen biedt de serie weinig nieuws, maar de kleine details geven Shadow and Bone wel een onverwachte diepgang. De manier waarop magie wordt gebruikt, is heel creatief. Zo is er een magiër die iemands uiterlijk kan veranderen. Wanneer zij de make-up van Alina verzorgt, vergeet je even dat je naar special effects kijkt. 

Mythologie 

Het is ook duidelijk dat de Netflix Original op een boek is gebaseerd. De wereld van Shadow and Bone staat als een huis. Het koninkrijk Ravka heeft een duidelijke geschiedenis, geografie en uitgebreide mythologie. Plotwendingen komen daardoor ook niet uit het niets, maar zijn onderdeel van een groter verhaal dat de aandacht vasthoudt. 

Recensie Shadow and Bone - fascinerende fantasy, maar niets nieuws onder de zon

Conclusie 

Shadow and Bone is een degelijke fantasyserie zonder verrassingen. De overkoepelende verhaallijn en de vele personages zijn een mengelmoes van uitgekauwde karakters en de welbekende clichés. Ondanks deze minpunten biedt de Netflix Original wel een originele wereld vol fascinerende details. Het is de vraag welke kant deze serie opgaat na de eerste vijf afleveringen. Gaan ze de diepte in en wordt Ravka het nieuwe Westeros? Of blijft de serie op de oppervlakte met voorspelbare verhaallijnen die we al zo vaak hebben gezien?

Recensie Shadow and Bone - fascinerende fantasy, maar niets nieuws onder de zon

Shadow and Bone is vanaf vrijdag 23 april te zien op Netflix.

Lees verder