Zó wil Harry Styles Hollywood veroveren

Door Redactie
Harry Styles
© Brunopress

Popster Harry Styles waagt de grote sprong naar Hollywood met niet één, maar twee grote bioscoopfilms. Wacht eens, heeft hij dat al niet eens eerder geprobeerd?

Tekst: Ruben van Eijl

Anno 2022 is het onmogelijk om popster Harry Styles (28) uit de weg te gaan. Zijn solo-album domineert hitlijsten en heerlijke meezingliedjes als As It Was en Watermelon Sugar inspireren influencers en tiktokkers om zijn muziek te voorzien van ludieke en dramatische video-filmpjes. Komende herfst is hij in twee bioscoopfilms te zien. Don’t Worry Darling en My Policeman worden komende maanden nek-aan-nek uitgebracht en zetten Harry Styles ongetwijfeld neer als acteur van de toekomst. 

Eén van ’s werelds bekendste popsterren wil graag de Hollywood-ladder beklimmen en komt met een dubbel offensief waar niemand omheen kan. Styles’ strategie is een stuk doordachter dan je zou vermoeden. Wie goed kijkt, ziet dat de popster eigenlijk al jaren kruimeltjes heeft gestrooid om zijn fans klaar te stomen voor Harry, de filmster.

Zoveel charisma

Over de filmcarrière van Harry Styles kunnen we (vooralsnog) kort zijn. De acterende zanger heeft in Hollywood slechts een mini-cv met vluchtige verschijningen op het witte doek. Eigenlijk had Styles al in de door Harvey Weinstein geproduceerde Tulip Fever (2017) moeten spelen, maar Styles moest ‘nee’ verkopen vanwege tour-verplichtingen. “Hij is een geboren filmster en hij zal zeker in de filmbusiness stappen”, vertelde de veroordeelde smeerlap Weinstein in 2015 tegen roddelkrant The Sun. “Deze jongen heeft zoveel charisma.” Het het debat of Styles al klaar zou zijn voor groots acteerwerk laaide daarna op. De popster was destijds net 20 en had eigenlijk alleen een filmset gezien voor de Nickelodeon-serie iCarly. Heel opzienbarend was zijn performance daar niet.

De overstap naar het acteren ging uiteindelijk verbazingwekkend geruisloos: zo’n vijf jaar terug kreeg hij de rol van een jonge soldaat in oorlogsfilm Dunkirk. Het was een kleine rol, maar zijn charisma deed zijn werk en maakte nieuwsgierig naar meer! Aan het roer stond meesterregisseur Christopher Nolan (The Dark Knight, Inception), die uit duizenden jonge Britten de bekende Styles koos. “Ik was niet helemaal op de hoogte van zijn sterrenstatus”, verklapte Nolan destijds tegen de pers. “Ik zocht iemand met een ouderwets gezicht. En hij had dat. Zo’n gezicht waarvan je meteen gelooft dat de eigenaar in die tijd had kunnen leven.” Pas na de auditie leerde Nolan hoe bekend zijn nieuwe acteur eigenlijk was. Die roem bleef buiten beschouwing van Nolans keuze (de extra publiciteit voor de film was ook niet het uitgangspunt). 

Zonder al te veel tamtam werd Harry Styles als acteur gelanceerd in een volwassen film over de Tweede Wereldoorlog, die eigenlijk totaal niet interessant was voor de jonge doelgroep die Styles aanbidt. Styles was er vooral ook nuchter onder. Tegen de pers zei hij destijds: “Het was een prachtige ervaring, maar misschien is dit wel de enige film die ik doe en ben ik hierna klaar.” 

God van de liefde

Klaar was hij toch niet helemaal, zo ontdekten filmfans die zich door de aftiteling van superhelden-epos The Eternals (2021) heen worstelden. In een ‘post-credit’ verkondigde Harry aan Angelina Jolie dat hij de broer van überslechterik Thanos was. “I am Eros”, aldus de voormalige One Direction-zanger. En… Eros is nu eenmaal de God van liefde en seks, dus dat beloofde wat! Marvel had schijnbaar vijf films in voorbereiding waarin Harry zou spelen.

Maar na die aankondiging bleef het stil… Veel te stil. Raar, want filmbonzen zitten te springen om jong talent dat volle zalen trekt. Millennials zijn zwaar ondervertegenwoordigd aan de top van Hollywood. Eigenlijk heeft van de jonkies alleen Tom ‘Spider-Man’ Holland genoeg star-power om eigenhandig de wereldbevolking in de bioscopen te krijgen. Iemand met zo’n enorme achterban als Harry, die de zegen heeft gekregen van topregisseur Nolan én al connecties met Marvel heeft, kan snel doorbreken naar de A-list van Hollywood. 

Toch is de terughoudendheid van Hollywood ook wel weer begrijpelijk. In het verleden hebben veel muziekartiesten een gooi gedaan naar het grote acteerwerk. De resultaten zijn nogal wisselend, om het maar voorzichtig uit te drukken. Sinds Crossroads durft bijvoorbeeld niemand nog een filmrol te geven aan Britney Spears. Mariah Carey kon het na Glitter ook wel vergeten en Rihanna bleek in Battleship ook geen enorm acteertalent.  

Lady Gaga is een van de weinige popsterren die wel succesvol de titel ‘actrice’ draagt. Gaga koos voor wat meer inhoudelijke rollen in A Star is Born en House of Gucci. Dat is ook exact hoe Styles het aan wil pakken: rollen voor een volwassen publiek met nét iets meer diepgang dan het vechten tegen aliens.

Hotel de botel van Olivia

Eerst stap is de psychologische thriller Don’t Worry Darling. De mysterieuze mindfuck-film gaat hoge ogen gooien op het filmfestival van Venetië, zo is de verwachting. Ook omdat er al de nodige ‘buzz’ rond de film hangt: Styles is tijdens de opnames namelijk als een blok gevallen voor regisseur en actrice Olivia Wilde en het tweetal gaat sinds de draaiperiode als een stelletje door het leven. Harry’s tegenspeelster Florence Pugh was niet helemaal blij met het nieuws, maar insiders benadrukken dat de oplaaiende liefde geen invloed had op de werkvloer: “Olivia en Harry waren superprofessioneel. We waren zeer verrast toen we hoorden dat ze een stelletje waren. We hebben niets door gehad, totdat we het nieuws hoorden.”

Kort na de release van Don’t Worry Darling, komt Harry’s ‘ouderwetse gezicht’ goed van pas in de film My Policeman, die zich afspeelt in de jaren vijftig. Ditmaal speelt hij een gay politieagent in een tijd waarin homoseksualiteit nog nauwelijks geaccepteerd werd. Ook rond die film maakt Styles de tongen los. Kort na het verschijnen van de trailer begonnen online de aantijgingen dat de acteur zich schuldig maakt aan zogenaamd ‘queerbaiting’: alleen doen alsof je de LGBTQ+-gemeenschap een warm hart toedraagt en daar in de praktijk weinig van laten zien omdat je het ‘gewone’ publiek niet voor het hoofd wilt stoten. En zo is het Harry dus gelukt (bedoeld of niet) om al flink wat publiciteit rond zijn twee films te genereren. Of het genoeg is voor zijn big break in Hollywood? We zullen het snel weten!

Don't Worry Darling draait vanaf 22 september in de bioscoop. My Policeman is vanaf 4 november te streamen op Prime Video.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.