Pierre van Hooijdonk, Johan Derksen en Sjoerd van Ramshorst

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Pierre van Hooijdonk, Johan Derksen en Sjoerd van Ramshorst
NPOVI

WK Qatar 2022: Alle analisten en presentatoren op een rij

|
|

Laatste update:

Het WK voetbal in Qatar begint. Elke dag barst het van de voetbalprogramma’s die vertellen over de verrichtingen van Oranje én de stand van zaken in Qatar. Dit zijn de belangrijkste talking heads!

Sjoerd van Ramshorst

NOS Studio WK 22

De NOS zit flink met dit WK voetbal in de maag. Enerzijds is het het grootste sportevenement ter wereld, maar het toernooi is enorm omstreden door de mensenrechten in Qatar én de arbeidsmigranten die onder loodzware omstandigheden moesten werken (soms met dodelijke gevolgen). Studio WK wordt dus een soort dans op het slappe koord: het moet vrolijk zijn, maar niet té… Serieus, maar óók niet deprimerend.

Uitspraak die we half verwachten: ‘Oranje wint, en Nederland viert feest. Wie géén feest viert is de familie van Kamal: één van de duizenden gastarbeiders die overleed tijdens de bouw van een stadion. Wolter Kroes zocht zijn familie op in Kathmandu.’

Johan Derksen

De Oranjewinter

Johan heeft een illustere carrière als voetbalverslaggever achter de rug, maar de laatste tijd vindt hij het spelletje niet meer zo interessant. Vandaag Inside is niet voor niets in een talkshow veranderd. Johan vindt het WK voetbal in Qatar één van de slechtste ideeën ooit, en we verwachten dat dit in De Oranjewinter zéér regelmatig benoemd wordt.

Uitspraak die we half verwachten: ‘Die oranjespelers lopen daar dom te voetballen in een land zonder mensenrechten, maar wíj worden al twee jaar geboycot vanwege een dom grapje!’

Rafaël van der Vaart en Pierre van Hooijdonk

NOS Studio WK 22

Van der Vaart en Van Hooijdonk voetbalden op het hoogste niveau. Ze barsten van de voetbalkennis én kunnen hier lekker ontspannen (met humor!) over vertellen. De twee hebben wél verschillende visies op voetbal, en daardoor kan het vaak lekker knetteren tussen de oud-ajacied en -feyenoorder. Studio WK heeft natuurlijk veel meer analisten, maar we kijken het meest uit naar dit duo.

Uitspraak die we half verwachten: ‘Rafaël, Luuk de Jong heeft net drie keer gescoord tegen Ecuador, vind je nog stééds dat hij niet kan voetballen?’

René van der Gijp

De Oranjewinter

René van der Gijp doet nooit zo gecompliceerd, en dat geldt ook een beetje voor zijn mening over het WK voetbal in Qatar. Het toernooi is er nu eenmaal en daar kan niemand nog iets aan veranderen. Van der Gijp heeft natuurlijk wel kijk op het spelletje, en vertelt graag smeuïge anekdotes en sterke voetbalverhalen.

Uitspraak die we half verwachten: ‘Moet je nou voorstellen dat je Tunesië - Australië zit te kijken, Johan. En dan is er in het stadion ook geen bier! Ha ha, da’s niet te doen!'

Jan-Joost van Gangelen

WK Praat

Jan-Joost is door de wol geverfd en is niet blind voor de schandalige omstandigheden in Qatar. Het draait om de sport, maar als hij commentaar kan geven op het organiserende land dan zal hij het waarschijnlijk niet laten!

Uitspraak die we half verwachten: ‘Welkom bij WK Praat! Ik zou graag nog eens Op1 presenteren.’

Bas van Veenendaal

Ziggo Sport Voetbal Café

Bas van Veenendaal is sportjournalist pur sang. Hij laat het geven van gepeperde meningen meestal over aan analisten en oud-voetballers. Komt daarom soms een beetje droog over. Toch is hij enorm belangrijk naast de voetbalervaring van Jan van Halst en Ruud Gullit (die sinds kort óók 'mummiefluisteraar' is).

Uitspraak die we half verwachten: ‘Topscorer Memphis brak in de vorige wedstrijd zijn been op 23 plaatsen. Ruud, is dat een probleem voor het Nederlands elftal?’

WK voetbal in Qatar op tv

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is behoorlijk omstreden! Arbeidsmigranten die in het bloedhete land de stadions bouwden vielen bij bosjes, Qatar is geen uitblinker op het gebied van mensenrechten en de toewijzing van het toernooi aan het land was ook uiterst dubieus. Het WK voetbal is echter té groot om te negeren, dus wordt er op verschillende tv-zenders flink nagepraat over het toernooi.

  • De NOS zendt alle wedstrijden uit en daarnaast worden alle ontwikkelingen op de voet gevolgd. Elke dag wordt er tussen 19.20 uur en 22:00 uur nagepraat in NOS Studio WK 22.
  • Vandaag Inside verandert tijdens het WK in De Oranjewinter, en draait zeven dagen per week om voetbal. Je ziet Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen elke dag op SBS6, rond 21.55 uur. 
  • Op ESPN kijk je elke dag om 22.00 uur naar WK Praat, waarin de laatste stand van zaken wordt doorgenomen. ESPN Vandaag is elke avond te zien op dezelfde zender, rond 19.00 uur en 23.00 uur. 
  • Ziggo Sport zendt elke vrijdagavond, vanaf 21.30 uur Ziggo Sport Voetbal Café uit.

Geen zin in Qatar 2022?

Is het voetbalfeestje door alle controverse een beetje een domper geworden? Hier vind je een lijst met de beste sportfilms!

Lees verder