Ruud Gullit en de mysteries van het oude egypte

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Ruud Gullit en de mysteries van het oude egypte

Recensie Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte – Indiana Jones kan inpakken

|
|

Laatste update:

Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte klinkt als de titel van een spannend jongensboek en deze reportageserie blijft ook steken op dat niveau. Ruud lijkt vooral gefascineerd te zijn door de spannende verhalen, waardoor de harde feiten iets te vaak op de achtergrond verdwijnen.

De combinatie Ruud Gullit en het Oude Egypte klinkt te bizar voor woorden. Wat heeft een legendarische voetballer nou te vertellen over een beschaving van duizenden jaren geleden? Nou, opvallend veel. Als jonge knul raakte hij gefascineerd door de verhalen over de piramides, farao’s, mummies en de vele mysteries waar de wetenschappers nog steeds mee worstelen.

Een jongensdroom komt uit

Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte is daardoor vooral een passieproject voor de voetballer. Ruud krijgt eindelijk de kans om het land te ontdekken en wanneer hij voor het eerst de piramides ziet vanuit zijn hotelkamer is hij zichtbaar enthousiast en onder de indruk. Eventjes is de iconische voetballer geen koele kikker maar een klein jochie die oog in oog staat met zijn grote jongensdroom.

Roem opent deuren

Dat effect heeft Ruud ook op de mensen die hij interviewt. In ieder aflevering wordt hij op sleeptouw genomen door vrienden, zoals oud-voetballer Mido, en experts die alles over het Oude Egypte kunnen vertellen. Deze Egyptologen zijn allemaal onder de indruk van de voetbalheld en die bewondering opent veel deuren. Letterlijk! Want Ruud krijgt toegang tot een museum na sluitingstijd, bezoekt een kamer onder de piramide van Cheops en mag zelfs een kijkje nemen onder de Sfinx.

Ruud Gullit en de mysteries van het oude egypte

De vloek van Toetanchamon

Dat levert indrukwekkende beelden op. Het is daarom heel erg jammer dat de serie te oppervlakkig blijft. Je krijgt voldoende informatie over het Oude Egypte; zo wordt er uitgebreid verteld over Toetanchamon, maar Ruud is vooral geïnteresseerd in de verhalen over de vloek van deze farao. Archeologen hadden zijn mummie opgegraven, waarna er opvallend veel doden vielen. De experts vertellen dat er geen vloek is, maar toch draait de aflevering meer over dit spannende verhaal dan Toetanchamon zelf.

Ruud blijft openminded

Hetzelfde geldt voor de piramides. Ruud snapt niet hoe deze indrukwekkende bouwwerken zijn gebouwd zonder modern gereedschap. De Egyptologen proberen hem dat uit te leggen, maar een YouTuber die gelooft dat aliens de piramides hebben gemaakt, krijgt evenveel aandacht. Gelukkig is de voetballegende nuchter genoeg om vraagtekens te zetten bij het verhaal over ruimtewezens. Hij is vooral onder de indruk van de oude beschaving en wil de mysteries begrijpen, maar blijft openminded en is bereid iedere verklaring te accepteren.

Ruud Gullit en de mysteries van het oude egypte

Weinig antwoorden

Omdat Ruud Gullit de sappige verhalen even fascinerend vindt als de historische feiten krijg je als kijker weinig antwoorden op de vragen die worden gesteld. Met meer oog voor de wetenschap had deze serie sterker kunnen zijn, maar het is wel een goede introductie in de wereld van het Oude Egypte en het is onmogelijk om niet gefascineerd te raken door deze geschiedenis. Ruud doet het ook goed als presentator en als een real life Indiana Jones neemt hij de kijker mee naar unieke plekken.

Conclusie

Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte zit een stuk beter in elkaar dan je zou denken op basis van de titel. De voetballegende is oprecht geïnteresseerd in het Oude Egypte en weet er ook aardig wat van af. Omdat hij net zo gefascineerd is door de mysteries blijft het programma te veel op de oppervlakte. Dat is een minpunt want met de sympathieke Ruud Gullit als presentator en de bijzondere locaties die hij heeft bezocht, had dit een geweldige geschiedenisles kunnen zijn.

Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte is vanaf 11 november te zien op Prime Video.

Meer Prime Video

Lees verder