Recensie Paper Girls – Prime Video’s verkeerde antwoord op Stranger Things

Paper Girls
© Prime Video

Paper Girls gaat over vier tieners uit de jaren 80 die per ongeluk vooruit in de tijd reizen. Daar moeten ze samen met hun oudere versies ontsnappen van een soort tijdreispolitie. Dat klinkt als een perfecte concurrent voor Netflix’ Stranger Things… als het goed was uitgevoerd.

Helaas slaat Paper Girls de plank flink mis. De achtdelige serie is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Brian K. Vaughan en de sterkste momenten van het science-fiction drama komen duidelijk van het bronmateriaal.

Slecht nieuws

Erin Tieng (Riley Lai Nelet) begint in 1988 voor het eerst haar krantenwijk en komt in aanraking met drie andere bezorgers: Mac (Sofia Rosinsky), Tiffany (Camryn Jones) en KJ (Finna Strazza). Ze liggen elkaar niet echt maar tijdens een ruzie met een stel pestkoppen, stuitten ze plotseling op een paar tijdreisrebellen. Zo belandden ze in de late jaren 90, waar ze hun volwassen tegenhangers ontmoeten.

Enige hoogtepunten

De ontmoetingen met de volwassen versies zijn eigenlijk de enige hoogtepunten van Paper Girls. Zoals verwacht zijn de tieners meestal niet onder de indruk of ontdekken ze schokkende kanten van zichzelf. Zo is Erin als kind superambitieus maar beschermd opgevoed door haar moeder. Dat laatste heeft van haar volwassen versie (gespeeld door Ali Wong) een onzeker muurbloempje gemaakt, die weinig zin heeft om de tijdreizigers te helpen.

Paper Girls
© Anjali Pinto/Prime Video

Constant ruziemaken

Overigens meten de jonge actrices zich met hun acteerwerk prima met de volwassen cast. Ze doen hun best om iets te maken van het script dat zwaar leunt op ruziemaken en vloeken. Misschien realistisch voor sommige ouders met tienerdochters, maar voor de meeste kijkers maakt het Paper Girls strontvervelend met dat constante gekat naar elkaar.

Respect voor Netflix

Het geeft je ook hernieuwd respect voor Netflix-series die vergelijkbare ideeën gebruiken, zoals Stranger Things en The Umbrella Academy. Natuurlijk geen perfecte vergelijking, maar man man man, wat kijken die series lekker weg vergeleken met Paper Girls!

Paper Girls
© Prime Video

Goedkope computereffecten

De Prime Video-serie kampt ook met een budgetprobleem, zo lijkt. De meeste scènes zijn futloos gefilmd of duren veel te lang. Waarschijnlijk zodat de actiescènes beperkt konden blijven en ze zo weinig mogelijk computereffecten hoefden te gebruiken. Die zijn van een niveau dat je twintig jaar geleden in films zag. Met als dieptepunten goedkoop uitziende laserstralen en een gênant slecht robotgevecht.

Conclusie

Ontzettend jammer dat Paper Girls zo slecht is uitgewerkt, want het heeft genoeg originele elementen om zich te onderscheiden van de grote Netflix-hits. Maar de dialogen, het regiewerk en de computereffecten zijn echt te ondermaats om het iemand aan te bevelen.

Paper Girls is vanaf vrijdag 29 juli te zien op Prime Video.