Recensie: The Lord of the Rings: The Rings of Power – Een goed begin van Prime Video’s gigantische gok

Door Peter Koelewijn
The Lord of the Rings: The Rings of Power
© amazon

Ooit werd The Lord of the Rings als onverfilmbaar gezien, maar inmiddels zijn we twee (financieel) succesvolle trilogieën verder. Nog mooier, Amazon denkt dat de wereld van Middle-earth als serie ook wel werkt. Gekkenwerk of een meesterwerk?

Niets missen? Volg het laatste The Lord of the Rings: The Rings of Power nieuws én meer via onze overzichtspagina.

Deze recensie is gebaseerd op de eerste twee afleveringen van The Lord of the Rings: The Rings of Power. Vanaf vrijdag zijn ze te zien en vanaf dan kan je wekelijks iedere vrijdag een nieuwe aflevering verwachten.

Door het oog van de ring

Duizenden jaren voor Frodo probeerde Sauron de wereld al te vernietigen door alle rassen te verleiden met magische ringen. Die koppelde hij aan zijn eigen allermachtigste ring, zodat de elfen, mensen en dwergen langzaam gehersenspoeld werden. Toch konden ze Sauron tegengehouden op het allerlaatste moment en dat is het verhaal dat The Rings of Power laat zien in de komende vijf seizoenen.

The Rings of Power speelt zich in de zogenaamde Second Age af, waarin Middle-earth nog gigantische steden voor verschillende rassen kent. Waar Frodo met Gandalf door de verlaten grotten van Moria wandelde, zie je nu de dwergenstad in zijn volle glorie. Ook Mordor is geen duistere woestenij maar een groene vallei waar arme mensen hun leventjes proberen op te bouwen.

Komeet

Tijdens de eerste afleveringen vliegt de camera in een razend tempo over de kaart van Middle-earth. Zelfs de grootste fan van de films zal bijna een kladblok nodig hebben om het bij te houden. Wie is Morgoth? Waarom brandde hij de legendarische bomen van de elfen plat? Waarom noemen de hobbits zich de harfoots? En wie is de mysterieuze man die als een komeet uit de lucht komt vallen?

Het kladblok is ook noodzakelijk omdat The Rings of Power verschillende verhaallijnen over grote afstanden volgt. Dat geeft je nog niet echt een band met al deze wonderbaarlijke bewoners. Zelfs de aangewezen hoofdrolspeelster Galadriel (Morfydd Clark) komt nog niet heel overtuigend over. Ze speelt de nobele elf ook totaal anders dan Cate Blanchett in de Lord of the Rings-films, al zijn er wel een paar andere knikjes naar de inmiddels klassieke trilogie van Peter Jackson. Qua special effects en explosieve soundtrack meet het zich sowieso met de eerder verschenen films.

The Lord of the Rings: The Rings of Power
© Amazon

Voor de fans

Puristen van die films slepen hun messen al om in Prime Video’s The Rings of Power te steken, niet in de laatste plaats omdat de serie een meer diverse cast aan acteurs heeft. Maar het is juist voor hen dat de eerste afleveringen gemaakt lijken te zijn, door de grote hoeveelheid achtergrondinformatie. Dit is niet een fantasyserie voor iedereen; iets dat bijvoorbeeld Game of Thrones wel lukte en z’n opvolger House of the Dragon hoopt te herhalen. Maar voor de boekenlezers is het genieten, die altijd gefantaseerd hebben over Saurons opkomst en de val van het eiland Númenor. Ook J.R.R. Tolkien was ongetwijfeld trots geweest op The Rings of Power.

Conclusie

Het is even ploegen door de hoeveelheid achtergrondinformatie die The Lord of the Rings: The Rings of Power de kijker voorschotelt. Daardoor hebben de helden ook nog weinig tijd om zich te onderscheiden, maar de tweede aflevering is al een stuk beter qua spanning en karakterontwikkeling. Zo heeft The Rings of Power alsnog een prima debuut.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.