Waar gaat The Lord of the Rings: The Rings of Power eigenlijk over?

Door Peter Koelewijn
Galadriel The Rings of Power
© Amazon Prime Video

Benieuwd waar The Lord of the Rings over gaat maar heb je geen zin in drie vuistdikke boeken of een filmmarathon? Hier is onze samenvatting! Zo ben jij helemaal klaar voor de Prime Video serie The Rings of Power.

Niets missen? Volg het laatste The Lord of the Rings: The Rings of Power nieuws én meer via onze overzichtspagina.

The Lord of the Rings: The Rings of Power start vrijdag 2 september op Prime Video en is een prequelserie van de Lord of the Rings-films.

Het verhaal van The Lord of the Rings

The Lord of the Rings is 100% pure fantasy. Het gaat over de magische wereld Middle-earth, waar mensen, elfen, dwergen en halflingen wonen. Die laatste zijn kleine harige mensen met grote voeten en ze noemen zichzelf hobbits.

Een van hen, Frodo, erft een magische ring van zijn oom. Alleen mysterieuze, monsterlijke wezens blijken achter hem aan te zitten vanwege dat sieraad. De ring is een verlengstuk van Sauron, die bijna al zijn kracht in het voorwerp stopte. Deze kwaadaardige halfgod, die millennia geleden de wereld bijna vernietigde, is weer ontwaakt en bouwt een gigantisch leger.

De ring is extreem machtig maar ook puur kwaad, dus het tast iedereen aan die hem draagt. Ze raken verslaafd aan de ring en durven zelfs te moorden voor zijn macht. Frodo lijkt er tegen bestand te zijn en neemt het daarom op zich om de ring te vernietigen. Daarvoor moet hij naar de andere kant van Middle-earth reizen, want alleen de vulkaan Mount Doom kan de ring omsmelten. Saurons leger zit er wel tussen, dus Frodo gaat niet alleen. Een team van mensen, dwergen, elfen en hobbits reist met hem mee. 

De films zijn echte klassiekers inmiddels, al hebben fans ook een heleboel fouten gevonden.

The Lord of the Rings
© Warner Bros.

The Hobbit-trilogie verhaal

Tot zover het verhaal van The Lord of the Rings, waar regisseur Peter Jackson zijn eerste drie films op baseerde. Daarna maakte hij nog een Hobbit-trilogie, over hoe Bilbo Baggins (de oom van Frodo) de magische ring van Sauron vond. Die films werden minder goed onthaald, maar gelukkig hebben wij je zo erover bijgepraat. Bilbo wint de ring namelijk van het wezen Gollum. Dit meelijwekkende schepsel was ooit net als Bilbo, maar raakte verslaafd aan de ring. Die vond Gollum zomaar in een rivier, want Sauron verloor zijn ring eeuwen geleden bij een veldslag.

En het verhaal hoe Sauron voor de eerste keer werd verslagen, daar gaat The Rings of Power over! Amazon plant maar liefst vijf seizoenen om het hele verhaal uit de doeken te doen. Dit is wat wij al weten over The Rings of Power.

Eeuwen voor The Lord of the Rings waren de mensen, dwergen en elfen veel welvarender. Er waren enorme steden zoals de dwergenstad Moria, waar Frodo ook doorheen reisde in de films. Die ga je in volle glorie zien in The Rings of Power.

Gollum
© Warner Bros.

Galadriel en Elrond in hun jonge jaren

Verder keren oude bekenden terug zoals jongere versies van de elfen Galadriel en Elrond. De hobbits bestaan nog niet officieel in dit tijdperk, maar de schrijvers hebben wel de voorouders van ze een rol gegeven. Het gaat om de harfoots, die er net zo uitzien als de hobbits. Het grote verschil is dat de harfoots nomadisch leven en dus niet die gezellige ronde huisjes uit de films hebben.

Gandalf keert terug?

En dan is er nog een mysterieus personage genaamd The Stranger, gespeeld door acteur Daniel Weyman. Hij valt op een dag letterlijk uit de lucht en wordt door de harfoots ontdekt. Volgens sommige fans kan dit zomaar een jonge versie van Gandalf zijn. Speelt de beroemde tovenaar een rol in The Rings of Power?

Vanaf 2 september weten we het zeker, dan zijn de eerste twee afleveringen op Prime Video te zien. Vanaf dan krijgen we wekelijks iedere vrijdag een nieuwe aflevering van The Lord of the Rings: The Rings of Power.

Meer leuke serietips nodig voor Prime Video? Bekijk ook onze Top 10 beste series op Amazon Prime Video.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.