Gezonde voornemens? Van deze 10 fitte films krijg je zin om te sporten

Door Redactie
creed sportfilm fitte film

The most wonderful time of the year’ is vaak niet de meest gematigde tijd van het jaar. Gelukkig is het inmiddels januari, dus haal je yogamatje, stappenteller of hardloopschoenen maar van zolder... Deze 10 fitte films geven jou nét dat duwtje in de rug om meer te gaan bewegen. Al is het alleen maar om je zorgverzekeraar een plezier te doen. Denk: Eye of the tiger!  

1. Rocky (1976)

Een lijstje met fitte films had gemakkelijk vol kunnen staan met alle zes delen van Rocky, klassieker onder de atletenfilms. Want bij het horen van de soundtrack begin je vrijwel vanzelf met touwtje springen en traplopen. Kleine waarschuwing voordat je net als Sylvester Stallone overstapt op een dieet van rauwe eieren: niet doen! Het uitlepelen van een gekookt eitje levert volgens de voedingsdeskundigen meer proteïnen op dan een rauw exemplaar. Gelukkig maar. 

2. Creed (2015) 

We blijven in het Rocky-universum met Creed: een zogeheten ‘Rocky legacy sequel’, waarin Sylvester Stallone opnieuw een bezoekje brengt als Rocky Balboa, die zijn pupil Adonis Johnson klaarstoomt voor de titel van wereldkampioen. Deze new kid on the block is de zoon van Rocky’s voormalige rivaal Apollo Creed, jawel, die bokser die in Rocky IV het loodje legde… Poëtisch, niet? 

3. Pain & Gain (2013) 

Ze was er bíjna uitgeknipt, maar toch verzilverde Yolanthe Cabau van Kasbergen haar debuut in Hollywood met de fitnessfilm Pain & Gain, geregisseerd door niemand minder dan de koning van de snelle jongens-blockbusters, Michael Bay. En nou niet zeuren dat Yo’s acteerkunsten weinig om het (wulpse) lijf hadden… Want ze stond maar wel mooi tegenover Mark Wahlberg. In Pain & Gain volgen we een paar bodybuilders die het pad van steroïden verkiezen en daarmee in een duistere wereld terechtkomen. Anabolen mogen dan wel een onorthodox middel zijn voor een killer body, toch zijn we geïmponeerd door deze fitboys.  

4. The Fighter (2010)

We blijven maar even bij Mark Wahlberg – die overigens heeft bekend dat hij zijn hele leven al struggelt tegen de kilo’s, dus zo zie je maar: het lichaam is maakbaar. In het waargebeurde verhaal The Fighter speelt hij bokser Micky Ward, die in de schaduw staat van zijn broer, voormalig bokskampioen Dicky Eklund (gespeeld door Christian Bale). Dat levert het nodige familiedrama op. Een film voor alfamannetjes, mét inhoud, dus. En dat leverde twee Oscars op, plus vijf nominaties.  

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Million Dollar Baby (2004)

Clint Eastwood zat lekker in de wedstrijd met zijn meesterwerk Million Dollar Baby, dat vier Academy Awards in de wacht sleepte. Spoiler alert: als je een feelgood film verwacht met een oppeppend rockliedje, waarin je de hoofdpersoon in de montage ziet transformeren van een klungelige rookie tot een topatleet met een glorieuze overwinning, kom je met Million Dollar Baby van een koude kermis thuis. Wat je wel kunt verwachten: een ontroerend drama over de bijzondere band tussen een vrouwelijke bokser (Hilary Swank) en haar coach, gespeeld door Eastwood himself. Het ijzeren doorzettingsvermogen van Swank’s personage Frankie Dunn werkt in elk geval inspirerend genoeg om maar weer eens een rondje te gaan hardlopen. Bonus: de voice-over van Morgan Freeman, die misschien wel de mooiste stem heeft uit de filmwereld? 

6. Bring It On (2000) 

Iets minder Oscar-waardig, maar wel een luchtige tegenhanger van alle serieuze sportersdrama’s. De tienerfilm Bring It On bracht cliché Amerikaanse mean girls op het witte doek voordat Mean Girls dat deed. Bovendien leert de springerige cheerleaderfilm ons wél een wijze levensles. Wees je eigen cheerleader in het leven. Be. Agressive! B.E. Agressive!

7. Fight Club (1999) 

Om groepsvechtpartijtjes nou te classificeren als een sport? Misschien niet. Maar de kans is wel groot dat die zak paprikachips waarmee je innig bent verstrengeld ineens een stuk minder aantrekkelijk wordt zodra de torso van Brad Pitt in beeld komt. De verschijning van zijn personage Tyler Durden in het fenomenale Fight Club zou bij veel mannen wereldwijd een eetstoornis in de hand hebben gewerkt. Oei… Wees gewaarschuwd. 

8. G.I. Jane (1997) 

Je zou haar ook ‘Train Moore’ kunnen noemen, want de inmiddels 59-jarige Demi ‘Discipline’ Moore is naar eigen zeggen sportverslaafd. Heeft de gemiddelde sterveling misschien al moeite om push-ups met twee armen te volbrengen, in G.I. Jane deed Demi ze met één arm. Ter voorbereiding van haar rol trainde de brunette met de U.S. Navy. Voor de feestbeesten onder ons: de quarantaine bracht Demi Moore al dansend door in huis, ex-man Bruce Willis deed zelfs een keertje gezellig mee. Een veel plezierigere workout dan trainen met de Navy, als je het ons vraagt…   

9. Warrior (2011) 

De vechtsport MMA (mixed martial arts) verovert terrein in Hollywood. Dat acteur Tom Hardy er net als zijn Batman-collega Christian Bale niet voor terugdeinst om een fysieke transformatie te ondergaan voor een acteerklus, bewees hij niet alleen als de monsterlijke schurk Bane in The Dark Knight Rises. In Warrior speelt Hardy een ex-marinier die zich laat klaarstomen voor een martial arts-toernooi. Smaakt een afgetrainde Tom Hardy naar meer? Ook in de film Bronson (2008) is de Britse acteur bepaald geen papzak. 

10. Kung Fu Panda (2008) 

Omdat we ons in januari prima kunnen identificeren met de reuzenpanda Po die liever een dim sum-schaaltje wegwerkt dan een sprintje trekt én omdat een animatiefilm het best goed doet op een brakke nieuwjaarsdag én omdat DreamWorks ons leert dat je het leven niet altijd te serieus moet nemen: Kung Fu Panda blijft een vermakelijke franchise over de Dragon Warriors en hun leermeester Shifu (briljant ingesproken door Dustin Hoffman).