Ms. Marvel op Disney+

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Ms. Marvel op Disney+
Marvel

‘We hopen dat Ms. Marvel omarmd wordt’

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

In de Disney+ serie Ms. Marvel krijgt een dromerig Pakistaans meisje superkrachten. Dat is nogal een mijlpaal, zo’n islamitische superheld. Adil El Arbi en Bilall Fallah, de twee jonge Belgische regisseurs van de serie, zien dat ook zo. “Dit is een grote stap.”

Vorige maand waren ze nog op het prestigieuze filmfestival van Cannes om hun speelfilm Rebel onder de aandacht te brengen. Het indringend drama over Syriëstrijders leverde het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah de nodige complimenten op. Dat de mannen heel wat in hun mars hebben, zagen we eerder in de blockbuster Bad Boys 3.

Te druk voor Eddy Murphy

In Hollywood is er ondertussen al zo veel vraag naar hun diensten dat ze de aanbiedingen voor het uitkiezen hebben. Game-verfilming Uncharted wezen ze af en ook Beverly Hills Cop 4 lieten ze schieten omdat ze er domweg geen tijd voor hadden.

“Ja, het is ongekend”, zegt Bilall (36) als we hem vragen het succes te verklaren. Het duo regisseerde twee afleveringen van Ms. Marvel, de nieuwe superheld op Disney+. De flashy misdaadfilm Patser, met de toen nog smetteloze Ali B, opende de deur naar Hollywood. Daaruit kwam het aanbod voor Bad Boys for Life voort. Adil: “Toen we Bad Boys aan het afmonteren waren, zeiden we al grappend tegen elkaar: dan moet de Marvel Cinematic Universe maar onze volgende stap worden. En je gelooft het niet: maar niet veel later hadden we Marvel echt aan de lijn. Of we de comicbook-verfilming Ms. Marvel wilden doen!”

Superheldin tussen twee werelden

Ms. Marvel vertelt over Kamala (Iman Vellani) een tienermeisje van Pakistaanse afkomst dat speciale krachten krijgt. Ze is de eerste moslimsuperheld die Marvel verfilmt. “Kamala hangt erg tussen de Amerikaanse cultuur en haar eigen achtergrond in”, vertelt Adil. “Heel herkenbaar voor ons. Wij zitten in een soortgelijke situatie: in België zijn we geen Belgen en in Marokko geen Marokkanen. Kamala is net zo op zoek naar haar eigen identiteit als wij. Dit was een verhaal dat we echt graag wilden vertellen. En als je dat dan bij Marvel mag doen… Echt ongelooflijk.”

Bilall: “Alle moslimvrouwen in ons leven, van mijn vrouw tot mijn nichtjes, zijn zo blij om te horen dat ze zo’n vrouwelijke superheld krijgen; dat hebben ze nog nooit gezien. De serie laat dingen van de moslimcultuur die deel van ons leven is, maar er zitten ook veel Bollywood-elementen in. Bollywood-films zijn ongekend populair in de Marokkaanse gemeenschap.”

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Niet té moralistisch

Toch wil het duo benadrukken dat de islam geen dominant onderdeel van de serie is. Adil: “Die aspecten zitten in het personage. Je gaat gewoon zien hoe haar dagelijks leven is als een Pakistaans-Amerikaans meisje. Ja, ze gaat naar een moskee, maar het verhaal is wel meer dan dat. Het heeft een universeel thema en dat is het coming of age-aspect, net zoals het geval is bij Peter Parker in Spider-Man, eigenlijk. Ze zoekt een plekje tussen de Amerikaanse moslimwereld en de Amerikaanse wereld.”

Zien de twee filmmakers het als een taboedoorbrekende serie? Bilall: “We zijn niet zoveel bezig met taboes of het doorbreken daarvan. Maar aangezien het nog nooit vertoond is, een moslimsuperheld, denk ik dat het wel dingen teweegbrengt, maar op een positieve manier. Het is superherkenbaar voor veel mensen. En Kamala is een heel charmant meisje, dat je graag wilt volgen en zien groeien. Wat wij willen laten zien - of dat nou in Rebel of Ms. Marvel is - is dat het gaat om empathie voor de personages en dat ras of gender daar niets mee te maken heeft. Misschien is het naïef, maar op die manier hopen we dat onze films en series de wereld een betere plek kunnen maken. We hopen dat al de Marvel-fans het personage van Kamala gaan omarmen en een vriendin gaan vinden in dat personage. Dat zou een heel grote stap zijn.”

De toekomst is… duister?

Nu Ms. Marvel te zien is op Disney+ zijn Adil en Bilall alweer bezig met hun volgende project. Het duo is nu bezig met de montage van de HBO Max-superheldenfilm Batgirl bij de ‘concurrent’ DC. Kan dat zo maar, het Marvel-kamp verlaten om bij de ‘vijand’ te werken? “Ja, Marvel was heel blij voor ons”, legt Adil uit. “Veel fans denken dat het allemaal zo om concurrentie gaat, maar in het echte leven zijn het allemaal maten van elkaar. Kevin Feige, de baas van Marvel was superblij voor ons. DC had zoiets van: jullie hebben nu ervaring met superhelden, zin om dat ook voor ons te doen? Het was leuk om de afwisseling te hebben. Batgirl is wat duisterder en Ms. Marvel meer voor jongeren.”

Tekst: Ruben van Eijl

Dit interview is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide. Niets meer missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af.

Lees verder