Waarom is Ms. Marvel zo’n belangrijk personage voor het MCU?

Iman Vellani als Ms. Marvel/Kamala Khan in Marvel Studios' Ms. Marvel

Ms. Marvel is vanaf vandaag te zien op Disney+! Ben je nog niet zo bekend met de superheld? We vertellen je graag waarom Kamala Khan zo belangrijk is voor het MCU.

Ms. Marvel is vrolijk en kleurrijk

Vanaf vandaag kun je op Disney+ terecht voor de nieuwe Marvel-superheldenserie Ms. Marvel! Wat mag je verwachten van deze nieuwste toevoeging aan het MCU? Ms. Marvel belooft een coming-of-age-verhaal te worden, waarin Kamala Khan van doorsnee tiener uitgroeit tot superheld. De serie is grappig, vrolijk en kleurrijk. En daarmee weten de makers het gevoel van de comic goed te vangen.

Een moslim-superheld

Ms. Marvel is een van de meer optimistische Marvel-helden. Dat betekent echter niet dat ze onbelangrijk is voor het MCU! Ms. Marvel is juist een heel belangrijk personage voor het MCU.

Ms. Marvel is het eerste moslimpersonage met een eigen comic – en sinds vandaag dus een eigen serie. De meeste klassieke superhelden zijn over het algemeen blank, mannelijk en gespierd. Een tiener uit een etnische minderheid, die net zoveel van die klassieke helden houdt als wij – waarover straks meer – zagen we echter nog niet eerder.

Herkenning

Hoewel die klassieke superhelden ons jarenlang uitstekend vermaakt hebben, vormen ze natuurlijk geen volledige weerspiegeling van de diverse groep superheldenliefhebbers. Aan de ene kant is dat prima; superheldenfilms bestaan vooral om ons te vermaken. Aan de andere kant is het ook heel fijn als je jezelf als kijker herkent in de personages. Natuurlijk zouden ras, religie of sekse er in de ideale wereld niet toe moeten doen. Maar als het 21 MCU-films moet duren, voordat een vrouwelijke superheld – Captain Marvel – een eigen film krijgt, is er toch nog wel wat werk aan de winkel voor Marvel.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Ms. Marvel is echt divers

Gelukkig lijkt Marvel het belang van diversiteit steeds beter te erkennen. Kijk maar eens naar Peter Parkers vrienden MJ en Ned. Alleen in veel gevallen zijn die personages in de comics blank en worden ze voor de film ‘divers’ gemaakt. Dat is niet het geval met Ms. Marvel: Kamala Khan en haar vrienden hebben in de comics ook al verschillende achtergronden, geloven en voorkeuren.

Het feit dat Ms. Marvel een moslima is, is een kernonderdeel van haar karakter. Ze is echter niet eendimensionaal. Comic-schrijver Sana Amanat, die als consultant heeft gewerkt aan de Disney+-serie, liet (via The Direct) weten mensen aan te willen spreken met Kamals ’leuke en onhandige’ persoonlijkheid. "Ik wilde een personage maken dat herkenbaar, en leuk en onhandig was, en dat toevallig moslim was.

Ms. Marvel is een geek

Een van de leukste dingen aan Ms. Marvel is dat ze geobsedeerd is door superhelden en popcultuur. Ze verafgoodt Captain Marvel en cosplayt zelfs als de superheld. Kamala geloofde niet dat ze ooit zoals Captain Marvel of de Avengers zou kunnen zijn… Maar dat werd ze echter wel! In veel opzichten vertegenwoordigt Ms. Marvel de droom die veel superheldenfans hebben. En omdat ze haar liefde voor het Marvel universum delen, zullen veel fans zich in de serie en het personage herkennen.

We zijn nu al benieuwd naar The Marvels, waarin Captain Marvel en Ms. Marvel elkaar ontmoeten!

Ms. Marvel is een tiener

Ms. Marvel is in eerste instantie vooral een tiener met normale tienerproblemen, zoals overbezorgde ouders, een onbeantwoorde crush op een vriend, en een groepje gelijkgestemde geeky vrienden. Amanat vergeleek Kamala Khans avontuur met oudere coming-of-age-series, zoals Saved by the Bell: "Ik groeide op met Nancy Drew-mysteries, en keek naar Saved by the Bell en Degrassi. Ik hield van coming-of-age-verhalen. Het gaat allemaal over verliefdheid en zelfontdekking."

Samengevat belooft Ms. Marvel dus een luchtig coming-of-age-verhaal te worden, met een geeky, moslima in de hoofdrol. En juist die gelaagdheid, die nuance, die échte representatie maakt van Ms. Marvel een belangrijk personage voor het MCU.

Meer lezen over het MCU? Dit zijn de 10 beste personages die we al in het MCU hebben terug gezien. En hier vind je zeven Marvel-heldinnen die ook een eigen film verdienen!

Ms. Marvel is vanaf vandaag te zien Disney+ en iedere woensdag verschijnt een nieuwe aflevering.