Wat is er gebeurd met oplichter Simon Leviev uit The Tinder Swindler?

Door Redactie
The Tinder Swindler Simon Leviev

Nederland was vorig jaar behoorlijk in de ban van de verbazingwekkende documentaire The Tinder Swindler. En na het zien van deze Netflix Original rijst de vraag: wat er is gebeurd met de beruchte Simon Leviev na zijn gevangenisstraf van slechts vijf (!) maanden. 

'Miljardair met diamanten' 

Tinder Swindler Simon Leviev - echte naam Shimon Hayut - lichtte vrouwen over de hele wereld op voor een geschat totaalbedrag van 10 miljoen dollar. In de Netflix-documentaire zien we hoe deze man uit Israël zich voordeed als een steenrijke miljardair uit de diamantenhandel en hoe het hem lukte om door middel van verzonnen verhalen geld bij de vrouwen te ontfutselen. Hij kon er een luxe leven op nahouden met jetsetterige trips en mooie hotels. In 2019 kwam er een einde aan zijn lange strooptocht aan list en bedrog toen hij werd opgepakt in Griekenland. 

Simon Leviev op vrije voet

In mei 2020 kwam Simon Leviev vrij uit de gevangenis. Maar om nou te zeggen dat hij zijn streken heeft afgeleerd? De oplichter heeft daarna meteen een website opgetuigd om 'zakelijk advies' te verkopen, waar hij zich trouwens opnieuw voordeed als steenrijke miljardair - de site lijkt nu gelukkig al offline te zijn. Ook op social media zette hij zijn luxe sprookje vrolijk voort en volgens de geruchten date hij met een fotomodel, maar in het weekend na de release van de docu verdween de oplichter van Instagram. Dat hij nog steeds mensen oplicht, bleek in december 2020 toen de krant The Times of Israel meldde dat de Tinder Swindler zich voordeed als medisch werker om vroegtijdig toegang te krijgen tot het coronavaccin. Het lijkt bijna wel op de plot uit de film Catch Me If You Can...

Niet voor alles aangeklaagd

Wat verder nog opvalt, is dat Simon Leviev niet eens voor álle oplichtingspraktijken bij de vrouwen is aangeklaagd. Ook zijn bodyguard Peter en zakenpartner Avishay komen er relatief goed vanaf. En dat terwijl er toch zo’n tien miljoen euro afhandig zou zijn gemaakt.

Spoor van vernieling

Het verschijnen van de documentaire op Netflix heeft Simon er kennelijk niet van weerhouden om zijn trucjes nog op andere mensen los te laten. Zo heeft hij een vrouw uit Israël voor 130.000 dollar opgelicht, nadat hij haar ervan had overtuigd dat al zijn slachtoffers logen. Hij zou haar wel helpen met het kopen van een auto, maar dan moest ze wel even geld naar 'm overmaken. Wat ze vervolgens ook heel verstandig deed. Daarnaast schijnen er nog andere 'nieuwe' slachtoffers te zijn, die wellicht geen geld hadden voor een Netflix-abonnement.

Justitie heeft een goed geheugen

Maar ook Justitie in verschillende landen heeft nog een appeltje te schillen met de oplichter. Zo heeft hij een aantal jaar geleden een vervalst rijbewijs laten zien toen hij met een Maserati het strand op was gereden en vast kwam te zitten in het zand. Hij stelde zich voor als Michael Bilton. Toen was er niets aan de hand, maar een agent herkende hem in de documentaire en maakte er alsnog werk van. Ook lopen er nog fraudezaken tegen hem in Noorwegen, Zweden en andere landen.

Leviev vs Leviev

Zijn grootste kopzorg is misschien nog wel de zaak die de echte familie Leviev heeft aangespannen tegen Simon, die in werkelijkheid dus Hayut heet. De echte diamantenfamilie met behoorlijk diepe zakken heeft er schoon genoeg van dat hun naam met hem geässocieerd werd en wordt, aangezien hij zich nog steeds zo voordoet. Die zaak werd uiteindelijk uitgesteld op verzoek van de Israëlische aanklagers, gezien die ook nog een strafrechtelijk traject hebben lopen tegen hem. Al met al gaat het niet echt lekker dus.

The Tinder Swindler is te zien op Netflix.