Verborgen Parel: Hjem til jul – ‘Een kerstserie die uit elkaar spat van liefde’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt social editor Marieke van Zoelen haar favoriete kerstserie Hjem til jul, te zien op Netflix

Hjem til jul (Home for Christmas) - Johanne
© Netflix

Love Actually is natuurlijk geweldig, ook al is de kerstfilm een stuk minder romantisch dan je denkt, maar er is een kerstserie die nog meer uit elkaar spat van liefde en daarvoor moeten we het Engelse taalgebied verlaten. Uit het hoge noorden komt Hjem til jul en deze Noorse Netflix Original is mijn nieuwe kersttraditie. Ieder jaar binge ik de twee seizoenen in een weekend er doorheen. Dat kan prima, want de afleveringen duren maar 30 minuten.

Pure wanhoop

Johanne (Ida Elise Broch) is de dertig gepasseerd, vrijgezel en de vragen wanneer daar verandering in komt, is ze meer dan zat. Dus roept ze op 1 december tijdens een familiediner uit pure wanhoop dat ze een vriend heeft, die ze mee zal nemen met kerst. Dat geeft haar een dikke drie weken om een man te vinden. Moet lukken, toch? Met hulp van vriendin en huisgenoot Jørgunn (Gabrielle Leithaug) slaat ze aan het daten.

Hjem til jul (Home for Christmas) - Jørgunn
© Netflix

Niks geen bordkarton

Dat daten ziet er anders uit dan in een gemiddelde Hallmark-kerstfilm. Verwacht geen brave kopjes koffie en bordkartonnen mannen met een tandpastaglimlach. Johanne duikt onder andere een escape room in (geen succes), gaat langlaufen (zo leer je een heel andere kant van iemand kennen) en wordt na een kerstfeest wegens ongepast gedrag de tram uitgezet (vul dat ongepaste gedrag zelf maar in). De mannen zijn ook lekker divers: jong, oud, klein en lang – er komt van alles voorbij.

Vijf orgasmes in één nacht

De ene date blijft tijdens de zoektocht langer hangen dan de andere en tegen de tijd dat het kerstavond is, heeft Johanne met meerdere mannen een klik en heb ik een sterke voorkeur voor één man. Naja, man… Jonas (Felix Sandman), aka fuckboy, is pas negentien en heeft eigenlijk weinig meer te bieden dan versgebakken brood en vijf orgasmes in één nacht. Maar hallo, die lieve blik in zijn ogen. En voordat je me wegzet als een halve gek: ik ben het nagegaan en al mijn vriendinnen waren na zes afleveringen Team Jonas. Dus.

Hjem til jul (Home for Christmas) - Johanne en Jonas
© Netflix

Hartverscheurend

Maar goed, het is kerstavond. Joanne zit met heel de familie aan tafel, zonder vriend en dan gaat de bel… Einde seizoen 1. Gelukkig hoef jij geen jaar te wachten om erachter te komen wie er in vredesnaam voor de deur stond. Zonder al te veel te verklappen: seizoen 2 draait niet om de zoektocht naar de ware en richt zich op Johanne zelf, die probeert te ontdekken wat ze echt wil. Die persoonlijk ontdekkingsreis zit wederom vol liefde en kerst, én introduceert nieuwe personages. De nieuwe buurman van Johanne bijvoorbeeld. Nick (Edward Schultheiss) is een alleenstaande vader van een puberdochter en iedereen wiens hart niet een beetje breekt wanneer hij in de kerk een ongemakkelijke solo moet zingen hééft geen hart.

Love Actually

Alle soorten liefde komen voorbij in Hjem til jul, samen met al het verdriet en geluk wat daarbij komt kijken. Er is liefde voor één nacht, die de liefde die voor altijd had moeten zijn kapot maakt. Je hebt beste vrienden waarmee de vriendschap zo sterk is dat afstand nooit een verschil zal maken. In een uitgeblust huwelijk blijkt ook liefde verstopt te zitten. Er is de liefde van een vader voor zijn dochter die zo groot is dat-ie zichzelf vergeet. En uiteindelijk komt liefde áltijd kijken wanneer je het niet verwacht. Om die ene film uit het begin nog maar even aan te halen: “If you look for it, I've got a sneaky feeling you'll find that love actually is all around.

Hjem til jul is te zien op Netflix.

Mis ook de Verborgen Parel van vorige week niet, waarin online eindredacteur Robin Heerkens de kerstfilm The Night Before op Viaplay tipt!