• Opinie

‘Laten we eerlijk zijn: Love Actually is helemaal niet zo romantisch’

Net zoals iedereen kijkt redacteur en kerstfilmfan Ruben Praster jaarlijks naar Love Actually, maar ieder jaar geniet hij minder van de film. Hij nam de romantische comedy daarom nog eens goed onder de loep en kwam tot een schokkende ontdekking: Love Actually is helemaal niet zo romantisch!

Door Ruben Praster
Love Actually

We kennen dat moment allemaal; je viert kerst met de familie, kijkt gezellig naar Love Actually en opeens verschijnt het droogneukende koppel in beeld. Om het ongemakkelijke moment te negeren neem je nog een extra grote hap van je kerstkoekje en een flinke slok warme chocolademelk, hopend dat oma het je niet kwalijk neemt dat je de film hebt uitgekozen.

De tekst gaat verder onder de trailer

Oversekste nerd

De kerstklassieker is zo goed als perfect, maar die ene verhaallijn vol onnodig naakt is wel een minpuntje. Net zoals die verhaallijn over die oversekste nerd, die naar Amerika gaat om te rampetampen met zoveel mogelijk mooie vrouwen en daar ook nog eens in slaagt. Dat heeft actually weinig met love te maken, waardoor het volledig misplaatst is. Maar verder is de film perfect, toch?

Geen happy ending

Al is het wel jammer van de verhaallijn rondom Sarah (Laura Linney). Ze heeft eindelijk een date met de man van haar dromen en dan moet ze weg om voor haar zieke broer te zorgen. Het is begrijpelijk dat ze tijd voor hem vrijmaakt, maar Love Actually is een romcom en daar hoort een happy ending bij. Het is jammer dat zij dat niet krijgt. Net zoals Karen (Emma Thompson) die wordt bedrogen door haar man Harry (Alan Rickman). Dat is om eerlijk te zijn ook wel een deprimerende verhaallijn.

De bekende minpunten

Nu ik er zo over nadenk, valt het mij op hoeveel er mis is met Love Actually… en dit zijn nog maar de bekende minpunten! Iedereen heeft namelijk een hekel aan creepy seksmaniak Colin (Kris Marshall) en niemand vindt het leuk om naar een naakte Martin Freeman te gluren, al is hij nog zo charmant in zijn rol van body double Tony. Maar de echte problemen zitten in de alom geliefde verhaallijnen, die trouwens verrassend veel op elkaar lijken.

De tekst gaat verder onder de video

Foute premier

Hugh Grant speelt premier David; de politicus is charmant, grappig en heeft het hart op de juiste plaats, maar hij is ook verliefd op zijn werkneemster Natalie (Martine McCutcheon) en heeft dondersgoed door hoe fout dat is. Meerdere keren herinnert David zichzelf eraan dat het echt not done is om gevoelens te hebben voor een personeelslid. En wanneer de Amerikaanse president met haar flirt, reageert hij als een jaloerse ex. De premier laat Natalie verplaatsen en zet tijdens een persconferentie de relatie met Amerika op het spel door als wraakactie met nieuw buitenlands beleid te komen.

Man met de kaarten

Hij is niet de enige manipulatieve man in het verhaal. Voordat Andrew Lincoln zombies afslachtte in The Walking Dead kende iedereen hem als ‘de man met de kaarten’, die een boodschap heeft voor de kersverse echtgenote van zijn beste vriend. Die beschrijving zegt al genoeg! Lincolns personage Mark is smoorverliefd op Juliet (Keira Knightley) en zij ontdekt dit wanneer ze de video-opnames ziet van haar bruiloft. Mark heeft alleen haar gefilmd, wat echt super creepy is – zeker als je bedenkt dat hij de video regelmatig bekijkt. Het is ook verre van romantisch wanneer hij opeens voor haar voordeur staat en vertelt dat zij perfect is en hij altijd van haar zal houden. Wat moet zij in hemelsnaam met die informatie?

De tekst gaat verder onder de video

Liefdesverklaring op het werk

Als je denkt dat ik nu klaar ben met het verpesten van je favoriete kerstfilm heb ik slecht nieuws voor je, want ik heb het nog niet eens gehad over Jamie (Colin Firth). Nadat zijn vriendin is vreemdgegaan, vlucht de schrijver naar zijn vakantiehuisje in Frankrijk, waar hij gevoelens krijgt voor zijn Portugese huishoudster. Gelukkig zijn de gevoelens wederzijds en voordat hij terugkeert naar Londen kussen ze elkaar. Een lief en romantisch verhaaltje toch? Ja, totdat hij weer terugvliegt naar Frankrijk om haar ten huwelijk te vragen! En dat is geen kleinschalig aanzoek, maar een liefdesverklaring op haar werk, waar haar complete familie bij is. Durf dan maar eens ‘nee’ te zeggen.

Toch niet zo schattig

Maar het meest bizarre verhaallijntje is toch wel het liefdesverhaal dat iedereen het schattigst vindt. De moeder van de 11-jarige Sam (Thomas Brodie-Sangster) is overleden, maar de knul vindt het veel erger dat het meisje waar hij verliefd op is hem niet ziet staan. Stiefvader Daniel (Liam Neeson) overcompenseert in zijn rol als single vader en geeft hem waardeloos advies om haar hart te winnen. Zonder ooit één woord tegen zijn klasgenootje te hebben gezegd, rent de jongen op het vliegveld naar het meisje toe om haar de liefde te verklaren voordat zij naar Amerika vertrekt. In plaats van een gebiedsverbod krijgt hij een kusje. En vader Daniel wordt een maand na de dood van zijn vrouw beloond met een nieuwe vriendin die op supermodel Claufia Schiffer lijkt.

Christmas Is All Around Us

Het enige verhaallijntje dat een beetje wholesome is, draait om oude rocker Billy Mack (Bill Nighy). Hij maakt een heel slecht kerstliedje en na een reeks losgelagen interviews wordt hij een publiekslieveling, waardoor zijn liedje op de eerste plek in de hitlijsten komt. De rebelse zanger is na jaren weer een succes en Elton John nodigt hem uit voor een feestje, maar Billy besteedt kerst liever bij zijn manager omdat deze man hem altijd heeft gesteund en zijn enige vriend is. Met veel pijn en moeite komt er zelfs een ‘I love you’ over zijn lippen.

De tekst gaat verder onder de video

De juiste ingrediënten

Dat Love Actually ondanks alles toch uitgroeide tot een klassieker komt omdat de film prima in elkaar zit en op slimme manier speelt met alle romcom-clichés. Tegenpolen worden verliefd en ingetogen mannen maken grote romantische gebaren met vioolmuziek op de achtergrond. Om het allemaal niet té zoetsappig te maken, wordt er flink in gevloekt en de topcast is de kers op de taart. Maar laten we heel eerlijk zijn: Love Actually is helemaal niet zo romantisch.  

Uit de context

De beste momenten uit de kerstklassieker zijn het leukst buiten de context van het verhaal. Een verliefde man die met bordjes de liefde verklaart aan een mooie vrouw, is romantisch tot je beseft dat hij dit flikt bij de echtgenote van zijn beste vriend. En Rowan Atkinson die op een slome manier een halsketting inpakt, is hilarisch tot je herinnert dat het sieraad een cadeau moet zijn voor een buitenechtelijke flirt.

De tekst gaat verder onder de video

Je bent niet alleen

Het is niet mijn bedoeling om Love Actually te verpesten, maar hoe vaker ik de film kijk, hoe meer het mij opvalt dat er aardig wat schort aan het verhaal. En ik weet dat ik niet de enige ben die ieder jaar minder geniet van deze kerstklassieker. Dat betekent natuurlijk niet dat het verboden is om de romcom leuk te vinden, maar als je hart minder snel gaat kloppen van Andrew Lincoln en je niet langer meedanst met Hugh Grant, dan ben je niet de enige.  

Love Actually is te zien op Videoland, Viaplay, Pathé Thuis en Prime Video.

Blijf in de kerstsfeer