Verborgen Parel: Shameless – ‘Denk aan de familie Flodder, maar dan keer honderd’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt Social editor Marieke van Zoelen de comedyserie Shameless op HBO Max.

Shameless

Om verwarring te voorkomen: in deze Verborgen Parel heb ik het over de Amerikaanse Shameless. Het origineel is Engels, maar daar heb ik geen zinnig woord over te zeggen, want die versie is in Nederland nergens te streamen. Nu ben meestal van mening dat wanneer Amerikanen ergens een remake van maken het nooit veel soeps is. In dit geval was ik vanaf aflevering 1 fan van de familie Gallagher uit Chicago.

Dysfunctionele familie

Mocht je na het zien van de eerste aflevering niet enthousiast zijn, dan kun je de handdoek direct in de ring gooien. Dit is geen serie als The Leftovers of The Americans, waarover iedereen altijd zegt “dat je écht even door het eerste seizoen heen moet bijten, want daarna wordt het écht goed”. Als je niet direct onderdeel wil zijn van deze dysfunctionele familie, dan kun je de elf seizoenen lekker aan je laten voorbijgaan. Niks geen lange aanloop naar een ingewikkelde verhaallijn, bij Shameless weet je direct wat je krijgt.

Familie Flodder

En wat je krijgt is de meest liefhebbende, maar gestoorde familie die er te vinden is. Denk familie Flodder, maar dan keer tien. Of honderd. Vader Frank (William H. Macy) is een énorme zuiplap en zegt ook geen nee tegen alles wat-ie kan snuiven, slikken of roken. Je hebt werkelijk he-le-maal niks aan deze man. Moeders is net zo erg, maar die is jaren geleden al weggelopen. En dus bestieren de kinderen van deze twee het huishouden zelf. Een ‘kleine’ voorstelronde. Fiona (Emmy Rossum) is de oudste dochter en probeert de boel in het gareel te houden. De oudste zoon, Lip (Jeremy Allen White), is mega slim, maar blowt en drinkt een aardig eindje weg. Dat doet-ie met enige regelmaat met zijn jongere broer Ian (Cameron Monaghan), die er alles voor overheeft om in het leger te komen. Dan heb je Debbie (Emma Kenney), de jongste dochter. Ze ziet in iedereen het goede, meestal geheel onterecht. Daarna komt Carl (Ethan Cutkosky). Jong, maar nu al een psychopaat in hart en nieren. En dan als laatste dreumes Liam Gallagher, de jongste zoon en met een andere huidskleur dan de rest van het gezin – aan hoe dat zit wordt een complete aflevering geweid.

Een methlab beginnen met je oma

Het klinkt niet ideaal om als puber verantwoordelijk te zijn voor het betalen van de gasrekening of om naar het 10 minutengesprek van je broertje te moeten. Toch wil ik stiekem onderdeel zijn van deze enorm dysfunctionele familie. Ondanks het harde leven, is het bij de Gallaghers gezelliger en levendiger dan bij het gemiddelde gezin in Nederland met 2.3 kinderen en een hond. Ja, oké. Het is niet de bedoeling dat een kind van acht een methlab begint met zijn oma. Of dat een kind van tien de hele zomer een illegale kinderopvang runt om geld te sparen voor de winter. Maar in deze comedyserie heeft het toch allemaal wel wat. Met z’n allen tegen de wereld en het spel verdomme nog winnen ook.

Sekssymbool

Maar er is nog een andere reden om naar Shameless te kijken, naast dat warme en ietwat onconventionele familiegevoel. Die reden heet Jeremy Allen White. De beste man sleepte het afgelopen jaar de ene na de andere award en nominatie binnen voor zijn hoofdrol in de serie The Bear, te zien op Disney+ (ga het kijken, echt, doen). Is-ie nu een sekssymbool voor iedereen die een gelikte Chris Hemsworth een beetje saai vindt, als jongere Lip valt vooral zijn spel op. Hij was toen al zo goed, en je kijkt met extra plezier omdat je weet hoe de acteur zich ontwikkelt. Sowieso is het personage van Lip het leukst. Dat komt omdat-ie álle leuke en gestoorde eigenschappen van ál zijn familieleden heeft. Alsof iedereen in de snelkookpan gepropt is en daar toen Lip Gallagher uitkwam.

Er zijn meer steden dan NYC

Nog een laatste pluspunt. De serie speelt zich voor de verandering niet af in NYC, maar in Chicago. Net als dat het origineel zich niet afspeelde in Londen, maar in Manchester. En eigenlijk is het enige herkenbare van Chicago wat je iedere aflevering ziet de L-train, die op de achtergrond voorbijrijdt. Natuurlijk is New York een fantastische stad, maar het getuigt van zo weinig creativiteit om iedere film of serie daar af te laten spelen. Alsof Amerika maar één stad heeft en de rest van het land er niet toe doet. Een +1 voor de makers, omdat ze verder kijken dan hun neus lang is.

Nog meer Verborgen Parels