• Opinie
  • The Crown

'Royal fans moeten niet zeuren; The Crown is (weer) geweldig!'

The Crown

Veronica Superguide's film- en serieredacteur Romy van Krieken is dol op dramaserie The Crown en snapt nog steeds niet waarom royalisten zo kwaad zijn op de Netflix Original.

Hoewel er al jaren films en series worden gemaakt over de Britse koninklijke familie, inclusief de huidige gezinsleden, hadden hun fans al snel de pik op de Netflix-serie The Crown en met ieder seizoen worden hun reacties giftiger. Om dat te begrijpen heb ik geprobeerd het nieuwe seizoen via hun ogen te bekijken, maar ik snap hun woede nog steeds niet.

Meeleven met de royals

Wat is er nou zo slecht aan The Crown? Het is zeker geen goedkoop scoren, want het eerste seizoen brak meteen het record voor duurste dramaserie, met een budget van meer dan honderd miljoen euro. Dat geld werd ook goed besteed aan een tot in de puntjes verzorgde aankleding en de top van Brits acteertalent, dat van de royals mensen maakt waarmee je kunt meeleven.

Moet de butler de koninklijke tanden poetsen?

Of is dat juist het probleem? Dat de gekroonde hoofden in The Crown ook maar gewone mensen zijn. Dat we de queen voor de spiegel zien tandenpoetsen? Maar wat hadden ze dan gewild: dat de butler het zou doen? Als we zien hoe ze met haar zus aan de telefoon babbelt, is dat natuurlijk een verzinsel – weten wij veel of ze dat ooit deden - maar dat is toch ook superlief?

The Crown
© Netflix

Het leven in een gouden kooi is echt niet leuk

Ze worden niet neergezet als schurken maar als tragische helden in een gouden kooi en niemand kan mij wijsmaken dat zo’n leven makkelijk is dus des te stoerder dat ze het toch maar doen. Mensen storen zich aan het feit dat Charles in The Crown piept over het feit dat hij ‘in de wachtkamer’ zit, maar denken ze dat het leuk is om vijftig jaar in de schaduw van je moeder te staan?

De serie fungeert als geinig campagnefilmpje

The Crown kiest duidelijk zijn kant; Charles – dit keer gespeeld door Dominic West – heeft vooruitstrevende ideeën, die extra interessant zijn nu hij koning is geworden, en hij is sympathieker dan in het vorige seizoen – wat ook komt doordat Olivia Williams zo’n leuk mens van Camilla maakt. Als de koninklijke titel verkiesbaar zou zijn, zou de vijfde aflevering een geinig campagnefilmpje zijn geweest.

The Crown
© Netflix

Journalisten aan de schandpaal nagelen

Degene die er in The Crown het slechts vanaf komt, is Diana (Elizabeth Debicki). Maar we weten toch dat die vrouw doodongelukkig was? Daar kun je toch niet iets mooiers van maken? We blijven ook die eeuwig jagende persmuskieten zien, waardoor je vooral medelijden met haar krijgt. En die verrekte journalist, die via fraude haar beruchte tv-interview kreeg, wordt aan de schandpaal genageld.

Het recente verlies hakt er weer in

Maar de serie heet The Crown en die zit stevig op het hoofd van Elizabeth. Haar nieuwe vertolker Imelda Staunton kan dit met twee vingers in haar neus. Net als de koningin zelf, weet ze ondanks haar geringe lengte een hoop kracht uit te stralen – en dan niet op een brute maar op een menselijke manier. Daarmee hakt het recente verlies er weer genadeloos in.

The Crown
© Netflix

Conclusie

Ongeacht wat Judi Dench zegt – die potdomme zelf regelmatig Britse royals speelt – of de Britse ex-premier John Major; je moet The Crown niet boycotten, want zoals Charles-vertolker Dominic West al aangaf: door de Netflix-serie te kijken, krijg je juist meer begrip en sympathie voor die mensen en hun zware baan. Daarom ben ik, net als de vleesgeworden Diana-actrice Elizabeth Debicki, helemaal klaar met de kritiek op deze hitserie.

Het vijfde seizoen van The Crown is te zien op Netflix