Recensie Mulan - een volwassen versie van een Disney-klassieker

Mulan op Disney+

De zoveelste speelfilmversie van een Disney-klassieker is niet beter of slechter dan zijn voorgangers. De nieuwe versie van Mulan is vooral anders dan zijn getekende tegenhanger.

Wie de Chinese sage De Ballade van Mulan kent, of Disney’s daarop gebaseerde animatiefilm Mulan uit 1998, weet al waar het verhaal over gaat. Voor de anderen, houden we het kort: als de Chinese keizer beveelt dat per gezin een man in dienst moet gaan om tegen de aanvallende Hunnen te vechten, neemt het stoere meisje Mulan de plaats in van haar krakkemikkige vader.

Voor een ouder publiek

Vorig jaar mikte de speelfilmversie van de kinderserie Dora the Explorer op een wat ouder tienerpubliek en dat heeft Disney nu overgenomen met zijn speelfilmversie van Mulan. Door het realistische oorlogsgeweld is Mulan Disney’s eerste speelfilm-remake die gekeurd is voor twaalf jaar en ouder. De liedjes komen alleen nog terug als muziek op de achtergrond, terwijl het draakje Mushu (met de stem van Eddie Murphy) en het grappige krekeltje helemaal zijn verdwenen. Daarvoor in de plaats krijgen we een gemene heks, gespeeld door de Chinese superster Gong Li, die een inspiratiebron was voor de getekende Mulan.

Recensie Mulan - een volwassen versie van een Disney-klassieker

Met minder humor en meer actie

De nieuwe versie heeft minder humor en meer actie, waarbij dat laatste iets teveel in de montage is verknipt. Kijk lukraak welke Chinese actiefilm om te zien dat ze daar heel goed een potje kunnen knokken zonder hulp van computertrucage. Gelukkig zitten er wel de nodige leuke knipogen naar het origineel in en prachtige (landschaps)beelden. Naast het voor de hand liggende China waren er ook opnamen in Nieuw-Zeeland, het geboorteland van regisseur Niki Caro. Door die visuele pracht zou je bijna vergeten hoe dun het verhaaltje is.

Recensie Mulan - een volwassen versie van een Disney-klassieker

Zonder release in de bioscopen

Tien jaar geleden werd door Disney al een speelfilmversie van de tekenfilm aangekondigd maar het duurde even voordat alle neuzen dezelfde kant op stonden. En ironische genoeg; toen de film eenmaal klaar was, stond de wereld op zijn kop door een virus en haalde Mulan alsnog onze bioscopen niet...

Conclusie

Al met al een aardige actiefilm, waar wel wat meer knokscènes in hadden gemogen. In plaats daarvan krijgen we wat leuke knipoogjes naar het origineel. Is het de moeite waard om daar meer dan twintig euro extra voor te betalen? Alleen als je met meerdere mensen tegelijk kijkt.

Recensie Mulan - een volwassen versie van een Disney-klassieker