‘Dít zijn de winnaars van de Oscars 2023’

Nee, natuurlijk weten we niet zeker welke films de Oscars winnen, maar we hebben al onze voelsprieten goed opgepoetst. We denken dat we toch een heel behoorlijke inschatting kunnen maken over wie die felbegeerde beeldjes mee naar huis neemt.

The Whale, Tár en Everything Everywhere all at Once

Hoewel sommige websites je misschien iets anders willen doen geloven, is er niet zoiets als een wetenschappelijk onderbouwde Oscar-voorspelling. Het blijft een gok en soms kun je net zo goed de WK-octopus Paul vragen om een tentakeltje te helpen. Is er dan geen enkel aanknopingspunt? Tuurlijk wel: er zijn allerlei prijzen die in aanloop naar de Oscars worden uitgedeeld, de theorieën die de experts daarop loslaten en de kansen die de gokkantoren geven. We kijken naar het oeuvre van de genomineerden, het soort rol en film waarmee ze kans maken, de promotiecampagne die de studio heeft gevoerd en wat dat werk aan de kassa heeft opgeleverd. Er zijn zoveel elementen die de uitslag kunnen beïnvloeden, dat je eigenlijk niks met zekerheid kunt zeggen. Maar… dit zijn onze sterkste vermoedens!

Beste Film

All Quiet on the Western Front

Avatar: The Way of Water

The Banshees of Inisherin

Elvis

Everything Everywhere All at Once

The Fabelmans

Tár

Top Gun: Maverick

Triangle of Sadness

Women Talking

Dit is niet alleen de belangrijkste categorie, het is ook de lastigste om te voorspellen en er zijn al de nodige verrassingen geweest. Zoals die keer dat iedereen dacht dat het Brokeback Mountain ging worden en het toch Crash werd. Of die keer dat zelfs de presentatoren dachten dat het La La Land was en… het toch Moonlight bleek te zijn. Vorig jaar waren verschillende grote Hollywood-films genomineerd, zoals Dune en West Side Story, maar ging de hoofdprijs onverwacht naar de kleine AppleTV-productie CODA.

Onze voorspelling: Everything pakt ’m

Het sterkste wapenfeit van Everything Everywhere All at Once is dat het al in maart vorig jaar in de Amerikaanse bioscoop is uitgebracht. Die film maakte dus bijna een jaar later nog steeds genoeg indruk om elf nominaties te krijgen; het hoogste aantal van dit jaar. Meestal worden films die op Oscars azen expres in het najaar uitgebracht om te zorgen dat ze nog vers in het geheugen van het stempubliek liggen. Vorig jaar deden acht van de tien genomineerde films dat. Blijkbaar hadden zelfs de makers van onze gedoodverfde winnaar niet gedacht dat Everything Everywhere All at Once het zo goed zou doen. Die bescheidenheid siert ze en we denken daarom niet alleen dat ze op 12 maart vet gaan scoren, we hopen het ook.

Beste Actrice

Ana de Armas voor Blonde

Cate Blanchett voor Tár

Andrea Riseborough voor To Leslie

Michelle Williams voor The Fabelmans

Michelle Yeoh voor Everything Everywhere All at Once

Het is een gevarieerd dameskwintet, met Ana de Armas als Marilyn Monroe in een Netflix-productie en Michelle Williams als Spielbergs moeder in een film die juist over de bioscoopliefde gaat. Cate Blanchett levert als Lydia Tár een ‘onewomanshow’, terwijl Michelle Yeoh onderdeel is van een ensemble. Andrea Riseborough is genomineerd voor een film waar de meesten niet eens van hadden gehoord. Daarom waren er geruchten over vuil spel, maar hoewel The Academy de aanpak niet helemaal netjes vond, werd na onderzoek besloten dat het wel binnen de lijntjes was gebleven.

Onze voorspelling: Blanchett pakt de buit

Niet dat een ander oordeel iets zou hebben uitgemaakt, want hier kunnen we kort over zijn. Tár lijkt te zijn gemaakt om Blanchett een derde Oscar te bezorgen. De titelrol is haar door de regisseur op het lijf geschreven en daarmee levert ze zo’n sterke prestatie af, dat een mens zich afvraagt waarom die vrouw eigenlijk tegenspelers in de film heeft. Om ons vermoeden dat zij de meeste kans maakt nog eens te bevestigen, heeft Blanchett zo’n beetje alle prijzen in aanloop naar de Oscars gewonnen, dus dit is wat ons betreft een kat in het bakkie.

Beste Acteur

Austin Butler voor Elvis

Colin Farrell voor The Banshees of Inisherin

Brendan Fraser voor The Whale

Paul Mescal voor Aftersun

Bill Nighy voor Living

Geen enkele van de vijf heeft ooit eerder een nominatie gekregen en dat is voor het eerst sinds 1935! Het contrast met vorig jaar kan niet groter zijn: toen waren álle genomineerden op herhaling. Het is opvallend dat drie rollen vrij ingetogen zijn: Bill Nighy speelt een bedeesde gentleman, Colin Farrell een benauwde melkboer en Paul Mescal een teruggetrokken vakantieganger. Meestal vallen dat soort personages niet genoeg op en kijken de Oscar-leden naar vertolkingen waarmee acteurs groots uitpakken. Dat is nu alleen het geval bij de personages van Brendan Fraser en Austin Butler; de een letterlijk en de ander figuurlijk ‘larger than life’. 

Voorspelling: beeldje is voor Brendan

We verwachten dat ze bij het toekennen van het beeldje nog steeds de ‘standaardregels’ zullen volgen. Het is immers een oude filmwijsheid dat je met het spelen van een handicap of andere metamorfose meer kans maakt op het goud. Brendan Fraser is als gezette kluizenaar bijna onherkenbaar en tegelijkertijd herkenbaar magistraal. Tel daar de gunfactor bij en het feit dat hij de afgelopen maanden zo’n beetje alle Hollywood-feestjes heeft afgelopen en handen heeft geschud alsof hij meedeed met de presidentsverkiezingen, en je snapt waarom we hem tippen.

Beste Vrouwelijke Bijrol

Angela Bassett voor Black Panther: Wakanda Forever

Hong Chau voor The Whale

Kerry Condon voor The Banshees of Inisherin

Jamie Lee Curtis voor Everything Everywhere All at Once

Stephanie Hsu voor Everything Everywhere All at Once

In deze categorie kom je het vaakst namen tegen waar je nog nooit van hebt gehoord. Interessante vrouwenrollen zijn immers dun gezaaid, en de bekende actrices krijgen meestal hoofdrollen. Zodoende is de weg vrij voor minder bekende vrouwen om op te vallen in bijrolletjes. Of voor oudgedienden als Jamie Lee Curtis en Angela Bassett om er hun voordeel mee te doen. Curtis is bijna onherkenbaar als slonzige belastingadviseur, terwijl Angela Bassett als statige koningin de eerste acteur is die een nominatie kreeg voor een Marvel-film.

Onze voorspelling: toch Bassett

Bij het koffiedik kijken vonden we dit de moeilijkste acteurscategorie, omdat er twee sterke toppers in zitten: Curtis en Bassett. Ze draaien al erg lang mee en hadden al lang zo’n beeldje op de schoorsteenmantel moeten hebben staan. Het liefst zou je ze allebei tot winnaar willen kronen, maar zo’n duoprijs is sinds 1968 niet meer voorgekomen bij de acteurs. We hebben dus een muntje opgegooid – dat wil ook nog wel eens werken – en dat viel voor Bassett. 

Beste Mannelijke Bijrol

Brendan Gleeson voor The Banshees of Inisherin 

Brian Tyree Henry voor Causeway 

Judd Hirsch voor The Fabelmans 

Barry Keoghan voor The Banshees of Inisherin 

Ke Huy Quan voor Everything Everywhere All at Once 

Dit is een beetje een vergaarbak: Brian Tyree Henry kreeg de enige nominatie van Causeway, terwijl Ke Huy Quan één van de elf kansen voor zijn film te pakken heeft. De leeftijden lopen ook ver uit elkaar: Barry Keoghan is amper dertig, Brendan Gleeson is met z’n 67 meer dan twee keer zo oud en Judd Hirsch (87) zelfs bijna drie keer. Die laatste kreeg zijn vorige nominatie meer dan 40 jaar geleden en vestigde daarmee een record. 

Voorspelling: comeback-kid Ke Huy Quan

In Hollywood houden ze wel van een comeback - zie Brendan Fraser bij Beste Acteur - en niemand heeft een sterkere terugkomst gemaakt dan Ke Huy Quan. Hij verdween bijna dertig jaar van de filmradar en kwam terug met een rol die hem als gegoten zit. Daarnaast heeft hij al veel mensen ontroerd met zijn hartverwarmende dankwoorden tijdens alle voorgaande prijzen die hij met deze rol won. Wie wil die lieverd nou niet zien winnen bij de Oscars en horen wat voor mooi toespraakje hij ons dan weer geeft?

Beste Regisseur

Todd Field voor Tár

Martin McDonagh voor The Banshees of Inisherin

Ruben Östlund voor Triangle of Sadness

Daniel Scheinert & Daniel Kwan voor Everything Everywhere All at Once

Steven Spielberg voor The Fabelmans

Helaas is het ook dit jaar een worstenparade; geen enkele vrouwelijke regisseur is genomineerd. Het zijn, behalve Daniel Kwan, ook nog eens allemaal witte mannen en alleen de Zweedse Östlund zorgt nog voor een pietsie ‘exotisme’. Helaas maakt hem dat meteen een onwaarschijnlijke winnaar; hoezeer de Academy ook zijn best doet om de groep Oscar-stemmers meer divers te maken. Het gros is toch nog steeds het conservatieve standaardclubje, waardoor iemand als Steven Spielberg vanzelf een streepje voor krijgt. 

Onze voorspelling: Kwan & Scheinert

Door recente, minder voor de hand liggende winnaars als Parasite en CODA verwachten we echter dat Spielberg en The Fabelmans niet meer de inkoppertjes zijn die ze tig jaar geleden waren geweest. Daarbij kan niemand ontkennen dat de Daniels met Everything Everywhere All at Once een meesterproef hebben afgeleverd. Hun film gaat van hilarische comedy naar spetterende actiefilm naar ontroerend drama naar stille beelden van rotsblokken. Het is geen makkie om daar een soepel geheel van te maken, maar dat is precies wat dit regieduo heeft gepresteerd. In pas hun tweede film! Als dat geen Oscar waard is, weten wij het ook niet meer.

Oscars 2023

Alle genomineerden voor de Academy Awards, én waar je ze kunt zien, check je hier! De uitreikingen van de Oscars zijn live te zien op FilmBox vanaf 02.00 uur, in de nacht van zondag 12 maart op maandag 13 maart.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!