Waarom is Everything Everywhere All At Once een van de beste films van het jaar?

Everything Everywhere All at Once

Amerika is in de ban van de spectaculaire blockbuster Everything Everywere All at Once. De knotsgekke actiefilm heeft een score van 95% op Rotten Tomatoes en trekt al wekenlang volle zalen. Maar waarom is Everything Everywhere All at Once nu al een van de beste films van het jaar?

Waar gaat het over?

Evelyn (Michelle Yeoh) en haar man Waymond (Key Hun Quan) runnen samen een niet al te succesvolle wasserette. Daarnaast hebben ze problemen met de belastingdienst en dreigen ze hun bedrijfje te verliezen. Alsof de gestresste vrouw nog niet voldoende aan haar hoofd heeft, wordt Evelyn plotseling benadert door een versie van haar man uit een andere dimensie. Deze Alpha Waymond waarschuwt voor een groot gevaar en alleen Evelyn kan deze mysterieuze vijand verslaan.

 

Opvallen

Verhalen over alternatieve werelden zijn populairder dan ooit. Spider-Man reisde al door verschillende dimensies in Spider-Man: Into the Spider-Verse en recent kreeg Stephen Strange nog de taak om het multiversum te redden in Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Ook speelden alternatieve werelden een belangrijke rol in de serie Loki en er gaat geen aflevering van Rick and Morty voorbij zonder dat er door verschillende dimensies wordt gereisd. Toch weet Everything Everywhere All at Once op te vallen tussen al deze titels.

 

Chaos van het dagelijks leven

In tegenstelling tot de bombastische superheldenfilms staat in deze actiefilm een normale vrouw centraal, die helemaal geen zin heeft om het universum te redden en gewoon haar belastingaangifte probeert te regelen. Wanneer zij leert over het multiversum en andere versies van zichzelf ziet, werkt dat alleen maar afleidend. Dat is ook de bedoeling van de makers Daniel Kwan en Daniel Scheinert, die bekend staan als regieduo Daniels. Met hun film tonen ze de chaos van het dagelijks leven, waarin we constant worden afgeleid door de technologie en steeds minder aandacht hebben voor de mensen om ons heen. Daarnaast geeft de film weer hoe het leven eruit had kunnen zien als iemand andere keuzes had gemaakt. Een vraag die bij velen wel eens door het hoofd spookt. 

 

Everything Everywhere All At Once
© Brunopress

Fantastische casting

Everything Everywhere All at Once heeft een topcast, waaronder een hilarische Jamie Lee Curtis, maar de opvallendste naam is Ke Huy Quan, die als kindacteur iconische rollen speelde in Indiana Jones and the Temple of Doom en Goonies. Daarna bleef het tientallen jaren stil rond hem. Dit is zijn grote comeback en het plezier spat van zijn gezicht. Hij is het emotionele hart van de film als Waymond en zet met zijn heuptasje dé actiescène van het jaar neer. Ook Michelle Yeoh weet te verrassen. Van haar weten we dat ze een bad ass actieheldin is, maar in deze film toont ze ook haar acteerskills en blijkt de Chinese superster een topactrice te zijn, die overtuigt in alle verschillende versies van Evelyn.

 

Everything Everywhere All at Once
© Brunopress

Groot succes

Ondanks een ijzersterke première op het festival South By Southwest had de distributeur van de film geen hoge verwachtingen van Everything Everywhere All at Once. De film werd uitgebracht in 38 Amerikaanse bioscopen en zou niet lang draaien, maar het publiek kwam in groten getale naar de bios en in de derde week werd Everything Everywhere All at Once uitgebracht in 1250 bioscopen. Sindsdien heeft de film al een dikke 51 miljoen dollar opgebracht en dat maakt de kaskraker het grootste succes voor de kleine filmproducent A24

 

Waarom de beste film van het jaar?

Tussen de release van Dr. Strange in the Multiverse of Madness en Everything All at Once zit maar een paar weken. Toch verbleekt het superheldenverhaal van de Sorcerer Supreme met de dagelijkse beslommeringen van de simpele Evelyn. De film van Daniels is op ieder punt superieur aan vergelijkbare titels, omdat het multiversum niet alleen wordt gebruikt voor leuke grapjes en tripjes naar andere werelden. Everything All at Once gaat de diepte in en stelt de moeilijke vragen. Wat is geluk? Wat is succes? Zou je je hele leven anders aanpakken als je de kans kreeg? Of zou je alles precies hetzelfde doen? En als niets er meer toe doet, waarom zou je dan nog willen leven? Deze pittige vragen worden afgewisseld met fenomenale actiescènes, absurde humor en hernieuwde aandacht voor Aziatische acteurs, die het verdienen om eindelijk in de spotlight te staan. 

 

Everything Everywhere All At Once draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.