American Beauty, Forrest Gump, Crash

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
American Beauty, Forrest Gump, Crash

De 7 slechtste Oscar-films ooit

|
|

Laatste update:

Het hoogst haalbare voor je film is dat hij de Oscar wint voor Beste Film, maar betekent dat ook automatisch dat hij goed is? Nee, bewijzen deze jammerlijke missers van de Academy. Dit zijn de 7 slechtste Oscar-films volgens ons.

1. Crash

Om maar meteen een open deur in te trappen: alles is relatief. De films op deze lijst zijn niet per se crap, maar zeker niet goed genoeg om als beste film van het jaar bekroond te worden. En al helemaal niet als je kijkt welke films zijn overgeslagen! Neem nou Crash, een nogal moralistische vertelling over een groep losjes verbonden mensen in Los Angeles, die te maken krijgen met racisme in allerlei vormen. Menig filmfan dacht dat Jack Nicholson een duivels grapje maakte toen hij Crash noemde na het openen van de envelop, zo vlak nadat Brokeback Mountain had gewonnen voor z'n regie, maar nee: dit ongeluk was echt opzettelijk.

De 7 slechtste Oscar-films ooit

2. Shakespeare in Love

Gelukkig is de wereld intussen verlost van Harvey Weinstein, maar er was een tijd dat de drammerige producent met de losse handjes een ijzeren grip had op de Oscars. Zijn allesverslindende lobby-campagnes hadden meer dan eens succes en zo ook in het jaar dat zijn Shakespeare in Love de grote prijs won. Dit verhaal over de beroemde toneelschrijver die liefde en inspiratie vindt, is best een geinige en charmante comedy hoor, maar ook een niemendalletje dat al genoeg beloond was met een nominatie. Nu bleef Steven Spielbergs fantastische Saving Private Ryan met lege handen achter: schandelijk!

De 7 slechtste Oscar-films ooit

3. Driving Miss Daisy

Veilig sentiment zonder scherpe randjes doet het altijd goed bij de stemmers voor de Oscars en dat werd maar weer eens duidelijk toen Driving Miss Daisy won, nu meer dan twintig jaar geleden. Extra pijnlijk was dat dit rolpatroon bevestigende drama, over een rijke oude dame en haar donkere chauffeur die een relatie ontwikkelen die lijkt op vriendschap, werd verkozen boven Spike Lee op de toppen van zijn kunnen. Die regisseur was in de race met Do the Right Thing: een film die écht durf toonde met zijn verhaal over de verhoudingen tussen de rassen in Amerika. Te goed voor de Oscars blijkbaar.

De 7 slechtste Oscar-films ooit

4. American Beauty

Het jaar 1999 was een van de beste filmjaren van de afgelopen decennia, dus je zou zeggen dat elke Oscar-winnaar dan automatisch een topper is. Nu leek American Beauty inderdaad een prima keuze indertijd, maar och och, wat is die film lelijk oud geworden. En niet alleen omdat de aanblik van een masturberende Kevin Spacey nu nog afstotelijker is, sinds we weten dat hij een fucking creep is. De kritiek die American Beauty heeft op kleinburgerlijk gedrag is zo makkelijk en hij neemt zichzelf zó schaamteloos serieus; niemand die film nu nog kijkt, laat staan erover praat.

De 7 slechtste Oscar-films ooit

5. Chicago

De Academy is doorgaans dol op historische films en al helemaal als die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat leek dus kat in ‘t bakkie toen The Pianist zo lekker ging bij de 2003 uitreiking. Beste Acteur en Beste Regie waren al binnen, dus ging de prijs voor Beste Film naar… Chicago? Dat Roman Polanski controversieel was met zijn gefrunnik aan minderjarigen kon het probleem niet zijn, want hij had net de prijs voor de regie gehad, dus waarom had een slappe musicalverfilming zijn intense oorlogsdrama dan geklopt? We hebben nog steeds niemand een geloofwaardige verklaring horen geven voor deze uitglijder van formaat. Dit was een jaar dat ook Nederland in de race was voor een Oscar, voor Zus & Zo. Hier vind je de beste Nederlandse Oscar-films.

De 7 slechtste Oscar-films ooit

6. Forrest Gump

Forrest Gump was op technisch vlak een revolutionaire film in zijn tijd. Tom Hanks als eenvoudige ziel gemonteerd in oud filmmateriaal van John F. Kennedy, John Lennon, Lyndon B. Johnson… Mensen wisten niet wat ze zagen! Dat heeft ongetwijfeld geholpen bij het winnen van de Oscar, maar er zit net zoveel pit in als in die doos met bonbons waar Gump zijn bek niet over houdt. En dan te bedenken dat deze inmiddels nogal muffe film het won van klassiekers voor de eeuwigheid: Pulp Fiction en The Shawshank Redemption… Het scheelt dat Tom Hanks zo’n Oscar-lieveling is, maar moet je kijken hoe hij ooit is begonnen!

De 7 slechtste Oscar-films ooit

7. The King's Speech

Amerikanen en het Britse koningshuis hebben een speciale band: de USA is maar wat blij dat ze niet meer bij het Britse koninkrijk horen, maar van hun royalty hebben ze nooit helemaal afscheid willen nemen. Dat gevoel dreunt ook door bij de Academy, zoals in het jaar dat The King’s Speech de Oscar won. Het is dan ook een crowdpleaser eersteklas, maar beter dan The Social Network? Inception? Toy Story 3? Natuurlijk niet! Het werd hoog tijd dat de Oscar-jury leden kreeg jonger dan 70!

De 7 slechtste Oscar-films ooit

Wil je live kijken naar de Oscar-uitreiking van dit jaar? Check dan dit artikel met meer informatie over de uitzending.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify.

Lees verder