De grootste rellen rondom de Oscars

De gebeurtenissen rondom de Oscars zijn soms nog spannender dan de films die genomineerd zijn. Zelfs het meest prestigieuze filmevenement van het jaar ontkomt niet aan een schandaaltje hier en daar. Van deze 12 gebeurtenissen trok Hollywood zijn wenkbrauwen op.

Chris Rock en Will Smith

1. Elizabeth Taylor wordt ge-slutshamed (1961)

Lastig voor te stellen, maar begin jaren '60 sprak heel Hollywood er schande van: Elizabeth Taylor kreeg de prijs voor beste actrice. En dat midden in een mediastorm waarin iedereen haar veroordeelde voor de affaire met Eddie Fisher: de zanger was toentertijd getrouwd met America's sweetheart, actrice Debbie Reynolds. Toevallig speelde Elizabeth in Butterfield 8 - de film waarvoor ze de prijs ontving - ook al een promiscue type.

2. Naakte man rent het podium op (1974)

Het is geen evenement of feest als er niet ooit een keer een streaker is langs geweest. Lijkt wel. Zo ook bij de Academy Awards van 1974. De host van de avond, David Niven, stond rustig zijn praatje te maken, toen een naakte man, Robert Opel, ineens het podium op kwam rennen. 

3. De zwanenzang van Björk (2001)

Zelden strijkt een outfit de Academy zó tegen de haren - eh - veren in, als de beroemde zwanenjurk van Björk. De IJslandse zangeres ging all the way door even zes eieren te 'leggen' op de rode loper. Blijkbaar waren ze daar achter de schermen van de Oscars niet zo blij mee - want er zou krampachtig geprobeerd zijn het gekke zwanenkostuum zo veel mogelijk buiten beeld te houden.

4. Marlon Brando komt niet opdagen voor The Godfather (1973) 

In 1973 reageerde het publiek in de zaal verbaasd toen The Godfather himself de prijs voor beste acteur voor zijn legendarische rol als maffiabaas niet kwam ophalen. In plaats daarvan verscheen Sacheen Littlefeather op het podium, een jonge actrice die afstamt van de oorspronkelijke Amerikaanse bewoners. Zij sprak het publiek toe: "Marlon Brando kan deze zeer genereuze prijs helaas niet in ontvangst nemen vanwege de behandeling van Amerikaanse Indianen door de filmindustrie." 

5. Waarom won Brokeback Mountain niet?

Over smaak valt te twisten, maar dat Crash als beste film werd verkozen boven Brokeback Mountain was volgens velen op zijn minst merkwaardig te noemen. Ook omdat Crash een nogal racistische en oppervlakkige kijk gaf op de wereld, nota bene tegenover het vertederende liefdesverhaal over twee cowboys in Brokeback Mountain. Achteraf beschuldigden de critici zoals Kenneth Turan and Nikki Finke de Academy van homofobie. 

Zie ook dit artikel over 8 films die de beste film hadden moeten winnen bij de Oscars.

6. Saving Private Ryan krijgt invasie Shakespeare in Love (1999)

Shakespeare in Love boven Saving Private Ryan... Werden de Oscars gehouden op 1 april, of...? Boze tongen beweren nog altijd dat Shakespeare in Love de Oscar voor beste film te danken had aan de overtuigingskracht van producent Harvey Weinstein bij de Academy. Hoe kun je anders verkopen dat de baanbrekende oorlogsfilm van Steven Spielberg moet onderdoen voor een cheesy middeleeuwse romcomAlleen de openingsscène op het Normandische strand van Saving Private Ryan zou al genoeg moeten zijn. 

7. Jada Pinkett Smith roept boycot op (2016) 

Nadat haar echtgenoot Will Smith niet werd genomineerd voor zijn hoofdrol in de film Concussion, liet Jada Pinkett Smith op Twitter weten dat ze besloot om de Academy Awards in 2016 niet bij te wonen. Naar eigen zeggen omdat het al het tweede jaar op rij was waarin er alleen maar blanke acteurs waren genomineerd. "Bij de Oscars zijn mensen van kleur altijd welkom om awards uit te delen of te entertainen. Maar we worden zelden erkend voor onze artistieke prestaties. Moeten mensen van kleur gewoon maar niet meer participeren?"

De actrice riep vervolgens een boycot op, waar regisseur Spike Lee zich bij aansloot. 

8. Kevin Hart trekt zich terug als presentator (2019)

Wees gewaarschuwd. Alles wat je op Twitter plaatst, kan je levenslang achtervolgen. Acteur Kevin Hart zou in het verleden een aantal homofobe tweets hebben geschreven van het kaliber: "Als ik kan voorkomen dat mijn zoon homo wordt, dan doe ik dat." De Tweets werden genadeloos opgerakeld toen de komiek was aangewezen als de nieuwe Oscar-host. Kevin vond het vervolgens wel zo gepast om op te stappen: "Ik wil oprechte excuses aanbieden aan de LGBT+-gemeenschap voor mijn ongevoelige uitspraken uit het verleden." 

9. Michael Moore maakt gehakt van George Bush (2003) 

Michael Moore ontving veel lof voor zijn documentaire Bowling for Columbine - over de veelbesproken Amerikaanse school shootings en wapenbezit. Maar zijn dankwoord had bepaald geen vredelievende toon. De regisseur greep zijn kans om flink tekeer te gaan over het beleid van president George Bush en de oorlog in Irak. De verdeeldheid in de zaal was duidelijk groot. De regisseur kreeg een dikke portie applaus, maar ook het nodige boe-geroep. 

10. Citizen Kane wint geen Oscar (1942)

Het is misschien éven geleden, maar toch blijft het een zwarte bladzijde in de filmgeschiedenis. Het veelgeprezen Citizen Kane van Orson Welles werd niét als beste film erkend bij de Oscar-uitreiking, terwijl het jaren later nog steeds als één van de beste films aller tijden wordt gezien. De klassieker won slechts een Academy Award: die voor het beste scenario. In plaats daarvan ging How Green Was My Valley er met de grootste filmprijs vandoor - de sentimentele film paste beter bij de tijdsgeest, misschien. 

11. En de winnaars is La La Land! Nee, Moonlight! (2017)

Als er een Oscar was voor het meest ongemakkelijke moment tijdens een awardshow, dan zou dit gênante incident in de prijzen vallen. La La Land werd door presentatieduo Faye Dunaway en Warren Beaty uitgeroepen tot de winnaar van beste film, maar tijdens het dankwoord van de producenten verscheen op de achtergrond een medewerker met slecht nieuws: Moonlight had namelijk gewonnen! Waarna de cast en crew van La La Land snel van het podium vertrok om de échte winnaars hun dankwoord te laten doen. Hoe had dat zo mis kunnen gaan? Volgens Warren Beaty stond op zijn kaartje Emma Stone, die eerder die avond een Oscar had gewonnen voor haar rol in de romantische musical, waarna Faye Dunaway die film automatisch tot winnaar kroonde. 

12. Will Smith mept erop los (2022)

Presentator Chris Rock had zich nooit voor kunnen stellen dat een onschuldig grapje hem een pak slaag op zou leveren. Omdat actrice Jada Pinkett-Smith een geschoren hoofd heeft, grapte de komiek dat zij een rol had in G.I. Jane 2 – voor deze dramafilm scheerde Demi Moore haar hoofd kaal. Echtgenoot Will Smith kon er eerst wel om lachen, maar vrouwlief Jada rolde met haar ogen en niet veel later liep een woeste Will het podium op en gaf hij Chris een klap in het gezicht. Daarna liep hij rustig terug naar zijn stoel en schreeuwde hij de waarschuwing ‘Keep my wife’s name out of your fucking mouth!’ Ondanks dat hij eindelijk een Oscar won voor beste acteur, herinnert iedereen zich alleen nog maar dé klap.