De beste en slechtste 80s reboots

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De beste en slechtste 80s reboots

De beste jaren 80-reboots (en de slechtste!)

|
|

Laatste update:

Ineens dook de trend een paar jaar geleden op: de reboot, waarbij een oude tv-serie nieuw leven wordt ingeblazen met een deel van de oude cast. Dat pakt soms verrassend goed uit, maar er zijn er ook die zorgen dat je je oogbollen uit hun kassen wilt trekken…

Twin Peaks: The Return

2017

Slapeloze nachten hadden we in de jaren 80 van Twin Peaks. De muziek alleen zorgde er al voor dat je ’s nachts een bedlampje aan liet. Juist vanwege de onderhuidse spanning en de ‘whodunnit’ die uiteindelijk werd opgelost (weten we het nog? ‘Who killed Laura Palmer?’) zou je denken dat de herinnering aan deze serie met rust gelaten zou moeten worden. 

Toch kreeg de reboot uit 2017 lovende kritieken van zowel kijkers als mensen die er verstand van hebben. Ze zijn het erover eens dat het een waar kunstwerk is, dat alle regels en conventies over televisieseries overboord gooit. De doorstart leverde de makers een trits aan prijzen en prestigieuze nominaties op.

Top of flop? Top, maar je moet wel van ‘raar’ houden. Een kijker noemde het ‘the craziest shit I’ve ever seen.’

Melrose Place 2.0 

2009

De spin-off van Beverly Hills 90210 was een lekker wegkijkertje. Fans verheugden zich dan ook op de reboot van Melrose Place in 2009, maar die bleek afschuwelijk slecht. Hoofdrolspeelster Ashlee Simpson acteerde slecht, de dialogen waren erbarmelijk, en het was sááái. Daar konden de duivelse Sydney Andrews (Laura Leighton) en een tijdelijke, schijnbaar in paniek georganiseerde terugkeer van bitch Amanda (Heather Locklear) niets aan veranderen.

Top of flop? Laten we zeggen dat deze reboot niet voor niets na één seizoen is gecanceld. 

Fuller House 

2016-2020

Full House was in de jaren 80 en 90 al flinterdun en mierzoet, maar we keken er graag naar. Achteraf gezien heeft dat ook te maken met de tijdgeest. Dat is meteen de reden dat reboots vaak zo jammerlijk mislukken; de charme van die oude serie zit ’m ook in de herinnering aan waar je hem keek, met wie, en hoe je het toen beleefde. Van Fuller House, met vrijwel de hele originele cast (wat dan weer wel cool is), spat het glazuur van je tanden. De grappen zijn niet leuk, hoewel de oorverdovende lachband anders doet vermoeden. De acteurs hebben hun acteertalent achtergelaten in de 20ste eeuw en de verhaallijnen zijn om van te snurken. Een recensent van The Washington Post omschreef het treffend: ‘er komt een punt waarop nostalgie bijna necrofilie wordt.’ 

Top of flop? Tenenkrommend slecht.

Cobra Kai

2018 - Heden

Niet heel lang geleden ging het vijfde seizoen van Cobra Kai in première en iedereen die de eerste vier seizoenen heeft gezien, zat er nagelbijtend met een emmer popcorn op schoot op te wachten. Cobra Kai is een reboot in z’n zuiverste vorm. Het speelt een jaar of 35 na Karate Kid, en borduurt heel logisch voort op wat er toen allemaal gebeurde – inclusief zalige flashbacks. De personages hebben zich alleen maar doorontwikkeld. 

In de jaren 80 waren karakters over het algemeen meer tweedimensionaal. In Cobra Kai laten hoofdrolspelers Daniel LaRusso (Ralph Macchio) en Johnny Lawrence (William Zabka) zien dat mensen niet alleen maar goed of slecht zijn. Ze worstelen allebei met hun keuzes en het leven. In de serie zetten zij én hun kinderen de vete voort, met bemoeienis van de wrede, nietsontziende oude trainers die de dojo in de jaren 80 ook al op zijn grondvesten lieten schudden.

Top of flop? TOP (in kapitalen, ja)

Dynasty

2017 - Heden

Wat hebben we in de 80’s allemaal gesmuld van de bittere oorlog tussen de Colby’s en de Carringtons. Als politiek correct kijkertje diende je voor Krystle te zijn, maar stiekem waren we allemaal team Alexis. 

Als je hoopte op een glimp van de oude castleden, zoals we daar vaak op getrakteerd worden in reboots, kom je bedrogen uit. Veel personages zijn er in de huidige versie nog wel, maar worden door andere acteurs gespeeld. Het is allemaal niet heel waarheidsgetrouw, maar wie zegt dat dat moet? De nieuwe Dynasty, te zien op Netflix, kijkt lekker weg en is nog grappig ook. En dan die kleren…

Top of flop? Top, als je van camp, glitter, dráma en over de top houdt.

Dallas

2012 - 2014

Ook al zo’n serie waar we vroeger wekelijks klaar voor zaten. En net als de reboot van Dynasty ook verrassend goed geslaagd, helemaal omdat we oudgedienden zoals Bobby Ewing, schurk J.R. en de gekwelde Sue Ellen (gespeeld door de originele acteurs) terugzien. Een meesterlijke zet, want Dallas wás de familie Ewing. 

Kijkers roemen vooral de sfeer die is neergezet in de reboot: de wanhoop en het bedrog druipen net als in het origineel van het scherm af. Acteur Larry Hagman, die J.R. speelde, overleed in 2012 aan acute leukemie. Ze waren toen nog aan het filmen voor Dallas. Zijn alter ego moest dus ook sterven, maar in seizoen 3 verweefden ze het ongebruikte materiaal dat ze voor zijn dood hadden geschoten in de verhaallijn.

Top of flop? Heel fijn.

Top Gun: Maverick

2022

Top Gun: Maverick is geen serie, maar hij verdient een ereplek in dit overzicht. Deze film van en met Tom Cruise mag namelijk de koning der reboots genoemd worden. Want hoe vaak komt het voor dat de nieuwste versie van een film eigenlijk gewoon beter is dan het origineel? Cruise krijgt het voor elkaar. De topcast uit 1986 is grotendeels hetzelfde, en door de muziek zit je meteen weer in die vibe van toen. Het verhaal is sterker en spannender dan het origineel. Stiekem hopen we op een vervolg van het vervolg.

Top of flop? Tóóóp. Verwacht kippenvel en tranen. 

Charlie’s Angels

2011

Soms zijn series zo tenenkrommend slecht dat ze halverwege het eerste seizoen – in dit geval na vier afleveringen – al uit de lucht worden gehaald. Een mooi voorbeeld hiervan is Charlie’s Angels, die qua verhaallijn meer de films met o.a. Drew Barrymore uit respectievelijk 2000 en 2003 volgt dan de originele jaren 70- en 80-serie met Farrah Fawcett. Maar dan doorspekt met abominabel acteerwerk, personages die elke vorm van van diepgang of ontwikkeling missen en actiescènes waar je van in slaap valt.

Top of flop? Vier afleveringen keer 44 minuten: dat zijn bijna 180 minuten van je leven die je nooit meer terugkrijgt.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Lees verder