De beste films van de jaren 80

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De beste films van de jaren 80

De 15 beste jaren 80-films

|
|

Laatste update:

Tuurlijk, het is schier onmogelijk om ‘de beste films van de jaren 80’ te kiezen, maar deze filmklassiekers staan hóóg op ons lijstje. Met scènes die je nooit meer loslaten, zoals de meloenen uit Dirty Dancing en een orgasme-fakende Meg Ryan.

Tekst: Sara Madou

Lang leve de liefde

1. When Harry met Sally (1989) 

Pathé Thuis/ViaPlay

We kúnnen het weer over de beruchte ‘klaarkomscène’ in het restaurant gaan hebben, maar ook zonder dat moment is dit een romcom die – door de chemie tussen Meg Ryan en Billy Crystal – compleet geloofwaardig is. En da’s zeldzaam!

2. The Naked Gun (1988) 

De obsessie van de stuntelende politieman Frank Drebin (Leslie Nielsen) met assistent Jane Spencer (Priscilla Presley) hangt van slapstick aan elkaar, maar dat is dan meteen slapstick van de bovenste plank.

3. E.T. (1982) 

Pathé Thuis/SkyShowtime/Prime Video

Echte vriendschap is ook een vorm van liefde, en ontroerender dan de vriendschap tussen E.T. en Elliott wordt het niet snel. Bonuspunten voor de filmmuziek van John Williams.

Eervolle vermelding: St. Elmo’s Fire (1985) en Coming to America (1988).

Puberperikelen

1. The Breakfast Club (1985) 

Pathé Thuis/SkyShowtime

Voor straf naar school moeten in het weekend; geen enkele scholier zit daarop te wachten. Totdat ze deze film gezien hebben, want dan wil je dat metéén ook. Met de ultieme opposites attract-combi tussen Molly Ringwald en Judd Nelson.

2. The Shining (1980) 

Pathé Thuis/HBO Max

Arme Danny. Hij moest al met zijn ouders naar the middle of nowhere verhuizen, blijkt die nieuwe locatie ook nog het engste hotel ooit te zijn. Zie dan maar eens zonder trauma’s op te groeien. 

3. Back to the Future (1985, 1989, 1990) 

Pathé Thuis/Netflix/SkyShowtime/Prime Video

Marty McFly (Michael J. Fox) reist terug in de tijd en ontmoet zijn eveneens puberende ouders. Een film die zeer fanatieke fans heeft: zoek maar eens de overweldigende Wikipedia-pagina van de ‘DeLorean time machine’ op.

Eervolle vermelding: The Blue Lagoon (1980), Annie (1982), Big (1988) en Heathers (1988).

Voetjes van de vloer

1. Dirty Dancing (1987) 

Pathé Thuis/Netflix/ViaPlay

Dé dansklassieker, waarna je nooit meer hetzelfde naar watermeloenen kijkt. Geinig weetje: de scène waarin Johnny (Patrick Swayze) geïrriteerd is tijdens een repetitie omdat Baby (Jennifer Grey) steeds moet lachen, is hartstikke echt. Hij was na vele takes helemaal klaar met haar gegiebel

2. Footloose (1984) 

Om zich in te leven voor zijn rol als middelbare scholier die wil dansen in een stad waar dat niet mag, ging de 24-jarige Kevin Bacon undercover op een ‘highschool’. Hij werd uitgelachen om zijn kleding en haar en hield het een miezerige twee uur vol, maar gebruikte die vervelende ervaring wel als inspiratie voor de rol. 

3. Fame (1980) 

Pathé Thuis

Je hoeft deze filmtitel maar te lezen of je hebt de onvergetelijke oorwurm van een themesong dagenlang in je hoofd. En dat terwijl de film in eerste instantie 'Hot Lunch' zou heten – de naam werd geschrapt nadat de regisseur ontdekte dat dit toentertijd in New York ook wel ‘orale seks’ betekende. 

Eervolle vermelding: Flashdance (1983) en The Blues Brothers (1980).

Brok in je keel

1. The Color Purple (1985)

Pathé Thuis

Oprah Winfrey en Whoopi Goldberg schitteren in deze klassieker, die meteen een handige test is. Kijk je ’m met iemand en pinkt deze persoon niet op zijn minst een miniem traantje weg, dan heb je te maken met een persoon zonder emoties.  

2. Rain Man (1988) 

Pathé Thuis/ViaPlay

Tom Cruise toen hij nog cool was met Dustin Hoffman als zijn autistische broer. In de 80s een heuse tranentrekker, tegenwoordig krijgt de film ook kritiek vanwege een zogenoemd clichématig beeld van autisme (want dan ben je heus niet automatisch een wiskundig genie). 

3. Sophie’s Choice (1982) 

Pathé Thuis

Meryl Streep moet, in de Tweede Wereldoorlog, kiezen tussen het leven van haar zoon en dat van haar dochter. De keuze der keuzes, die daarmee ook een uitdrukking werd voor een keus die je eigenlijk onmogelijk kunt maken. 

Eervolle vermelding The Killing Fields (1984) en Blue Velvet (1986).

En… actie!

1. Raging Bull (1980) 

Pathé Thuis/Film 1

Dat de boksscènes in deze sportklassieker zo geloofwaardig overkomen, komt doordat hoofdrolspeler Robert De Niro heel fanatiek was in zijn voorbereiding. Hij deed zelfs mee aan échte bokswedstrijden. De film is in zwart-wit, omdat hij zich afspeelt in de jaren veertig en om duidelijk te verschillen van Rocky (1976). Daarom konden ze het bloed van de vele klappen makkelijk faken met chocolade; het kleurverschil zie je toch niet!

2. Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) 

Disney+

Je kunt erover discussiëren, maar dat hoeft niet, want dit is gewoon de beste Star Wars-film. Spannend, afwisselend, grappig, onthullend; een film die nagenoeg perfect is. 

3. Blade Runner (1982) 

Pathé Thuis/HBO Max

Daar is-ie weer: de coolste man van de jaren tachtig. Harrison Ford en zijn onweerstaanbare charmes, plus natuurlijk onze eigen Rutger Hauer, zijn al voldoende reden om deze film te aanbidden. Overigens: jammer dat ze niet de oorspronkelijke titel gebruikten van het Philip K. Dick-verhaal, waar hij op werd gebaseerd: Do Androids dream of Electric Sheep?

Eervolle vermelding Once Upon a Time in America (1984), Die Hard (1988), Scarface (1983), Full Metal Jacket (1987) en Raiders of the Lost Ark (1983).

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Lees verder