Jennifer Grey en Patrick Swayze in Dirty Dancing

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jennifer Grey en Patrick Swayze in Dirty Dancing
Brandende VraagHollywood

Wat is er met Dirty Dancing-ster Jennifer ‘Baby’ Grey gebeurd?

|
|

Laatste update:

Dirty Dancing was 35 jaar geleden een fenomeen, maar hoofdrolspeelster Jennifer Grey (62) duikelde snel daarna de vergetelheid in. Binnenkort maakt ze een comeback als ‘Baby’, maar waar wás de actrice al die tijd? En… wat had een neusoperatie met haar verdwijning te maken?

Tekst: Claudia Witteveen

De makers van Dirty Dancing hadden lage verwachtingen toen de dansfilm in 1987 verscheen. Het lowbudgetwerkje was achter de schermen een drama, had geen enorme ‘star power’ en zelfs de schrijver vond het script maar zo-zo. Daarnaast knetterde het enorm tussen Jennifer Grey en Patrick Swayze, en dan niet op een positieve manier. “Patrick en ik waren geen natuurlijke match. We moesten elkaar leuk vinden en dat leverde frictie op. Nu denk ik: had ik maar gewoon meer gewaardeerd hoe Patrick was, in plaats van te willen dat hij iemand anders was.”

Maar er gebeurde een wonder: de film werd een klassieker, de eerste film ooit waar een miljoen videobanden van werden verkocht. Grey en Swayze werden in één klap supersterren – maar van slechts één van hen hoorden we daarna nog iets. En iedereen weet eigenlijk ook wel waarom… 

Wie is die vrouw? 

Een neusoperatie dus: waarschijnlijk de beroemdste uit de geschiedenis. In het kort: Jennifer Grey liet zich na Dirty Dancing opereren aan haar kenmerkende neus, want het schoot met nieuwe klussen niet erg op. Daarna liepen zelfs haar beste vrienden haar op straat voorbij. Ze was onherkenbaar veranderd, en dat ging ten koste van haar mogelijk gouden carrière. 

Eerder dit jaar kwam Jennifer Grey met haar autobiografie Out of the Corner, waarin ze het natuurlijk heeft over haar beruchte operaties. “Ik ging als beroemdheid de operatiekamer in en kwam er anoniem weer uit. Het was alsof ik in een getuigenbeschermingsprogramma was beland, alsof ik onzichtbaar was geworden. Het was vreselijk. En daar kreeg ik zelf de schuld van. Zonder het te weten, had ik dat wat mij bijzonder maakte laten weghalen. Ik wilde de knobbel op mijn neus graag houden, maar het liep anders. En daarna was ik ineens voor de rest van de wereld alleen nog maar een nieuwe neus.” 

Traumatisch ongeluk 

Maar er speelde meer dan die neus alleen. Zo was haar privéleven wat je noemt tumultueus. Tijdens Dirty Dancing was ze samen met superster Matthew Broderick, die ze leerde kennen op de set van Ferris Bueller’s Day Off (waarin ze nota bene zijn zus speelde). Toen die verloving stukliep, vond Jennifer troost bij Johnny Depp. Ook met hem verloofde ze zich, maar die romance liep ook niet best af. Grey sierde jarenlang de bladen, tot het moment dat Johnny ervandoor ging met haar ‘goede vriendin’ Winona Ryder. Deze ellende verbleekte echter bij het auto-ongeluk waar ze daags voor de première van Dirty Dancing bij betrokken raakte. Samen met Broderick knalde ze tijdens een vakantie in Ierland op een tegemoetkomende auto. De moeder en dochter in die auto overleefden de klap niet, Broderick en Grey belandden in het ziekenhuis. Grey zou daarna altijd moeilijk blijven bewegen. 

Gastrolletjes 

Het was al met al niet de carrièrestart waarvan Jennifer had gedroomd. Ze trok zich, gedreven door een pijnlijk lijf en gêne over haar nieuwe neus, terug uit het publieke leven en leefde van voice-overklussen. In 2001 trouwde ze met acteur en regisseur Clark Gregg, het bekendst als agent Coulson uit The Avengers. De twee hebben samen een dochter, maar zijn inmiddels gescheiden. Pas in 2010 keerde Grey een beetje terug in de spotlights, door na weer een operatie (een positieve, ditmaal) aan haar rug mee te doen aan Dancing with the Stars. Ze won, maar een echte comeback leek er niet meer in te zitten. Ze speelde heel even een versie van zichzelf in It’s Like, You Know... (met een script vol neusgrappen) en kreeg een gastrolletje in Grey’s Anatomy dat op weinig uitdraaide

Maar toen was daar toch weer Dirty Dancing. De film die in 2004 een weinig succesvol vervolg kreeg, was volgens Hollywood wel weer toe aan een sequel. Met Jennifer als uitvoerend producent én hoofdrolspeler, maar zonder Patrick Swayze, die in 2009 overleed. In februari 2024, vlak voor Valentijnsdag, zal het zover zijn. Het plot mag nog geheim zijn en de hoofdrollen nog niet gecast (al pleit Jen voor Harry Styles), het gaat echt gebeuren. Met de nieuwe Jennifer op de voorgrond, uit die vermaledijde hoek. 

Kom uit die hoek, Baby!

Ze is er klaar voor, hoezeer de film haar ook beroemd maar niet gelukkig heeft gemaakt. “Het ergste en mooiste van mijn leven gebeurde op hetzelfde moment. Dat hoort nu voor altijd bij elkaar. Het plezier van het succes heeft daarom nooit goed gevoeld.” Hoog tijd dus ook om het heft in eigen handen te nemen, stelt Jennifer. En wie weet kan ze er ditmaal wél van genieten. “Je zou denken dat ik na Dirty Dancing een droomleven had, maar het pakte anders uit. Er waren geen rollen voor actrices die er zoals ik uitzagen. Mijn probleem, mijn neus dus, was geen probleem voor mij, maar wel voor anderen, dus werd het mijn probleem. Na de operatie was ik in een klap mijn identiteit en mijn carrière kwijt. Jarenlang heb ik me afgevraagd wat ik verkeerd heb gedaan, waarom ik uit Hollywood werd verbannen. Maar nu zie ik dat ik mezelf óók verbannen had. Daar ben ik nu klaar mee. Ik verstop me niet langer. Ik mag nu weer gezien worden.” 

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Neem dan snel een voordelig abonnement!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder