De 13 leukste tv-quizzen ooit

Door Alie Sierkstra
Philip Freriks en Maarten van Rossem in de Slimste Mens

De tv-quiz is én blijft hot! Zelfs in het Netflix-tijdperk blijft het klassieke genre onverminderd geliefd. Hoogste tijd dus om de leukste tv-quizzen ooit voor je op een rijtje te zetten!

13. Wie van de Drie

We beginnen met een gouwe ouwe! In Wie van de Drie namen er 3 mensen plaats op een podium. Zij stelden zich voor onder dezelfde naam met hetzelfde beroep. Toch was er maar eentje de echte Jan de Vries, koekjesbakker van beroep. De kandidaten werden daarom ondervraagd door een vast panel van bekende Nederlanders, dat moest raden wie van de kandidaten de waarheid sprak. Wil de echte mijnheer de Vries nu opstaan?

12. Weet Ik Veel

Gelukkig worden er ook tegenwoordig nog leuke quizzen gemaakt! Denk maar eens aan Weet ik Veel. In deze quiz wordt de algemene kennis van Nederland getest. Tijdens de uitzending is de studio gevuld met studenten en 3 bekende Nederlanders, die 50 kennisvragen voorgeschoteld krijgen. Omdat Linda de Mol niet al haar programma’s mocht meenemen, wordt Weet Ik Veel tegenwoordig gepresenteerd door Beau van Erven Dorens.

11. Blokken

Blokken is een oeroude Vlaamse quiz. Het tv-programma viert dit jaar namelijk zijn 26ste verjaardag! Aangezien de tv-quiz uitgezonden wordt op Eén kun je er ook gewoon in Nederland van genieten. De naam van het tv-programma is trouwens een verwijzing naar het spelletje met blokken (oftewel: Tetris) dat kandidaten mogen spelen als ze een vraag goed beantwoorden.

10. Tien voor Taal

Zoals de naam al doet vermoeden, was Tien voor Taal een taalquiz. We zagen jarenlang hoe 2 teams van 3 personen de strijd aangingen. In de eerste jaren werd die strijd uitgevochten tussen deelnemers uit Vlaanderen en Nederland. Helaas wisten die Vlamingen ons met grote regelmaat te verslaan… Geen wonder dus dat we er later maar een Nederlands feestje van gemaakt hebben!

9. Per Seconde Wijzer

In de kennisquiz Per Seconde Wijzer gaan 2 spelers - onafhankelijk van elkaar - de strijd aan met de klok. De spelers moeten binnen 200 seconden 4 vragen beantwoorden over één van de zelf gekozen categorieën. Het programma is een van de langstlopende quizzen van de Nederlandse televisie. Toen Kees Driehuis na 794 afleveringen Per Seconde Wijzer gedag zei, nam Erik Dijkstra het stokje over.

8. Met het Mes op Tafel

Ook Met het Mes op Tafel gaat alweer een flink aantal jaar mee. Tegenwoordig wordt de tv-quiz gepresenteerd door Herman van der Zandt, die dat op zijn geheel eigen wijze doet! Uniek is het format, waarin kandidaten in een casino-achtige setting pokeren met de antwoorden op vragen. Zodoende is niet enkel kennis doorslaggevend, maar kunnen slim inzetten en bluffen ook de winnaar bepalen.

7. 2 voor 12

2 voor 12 (voorheen nog geschreven als Twee voor Twaalf) mag zich na jaren trouwe dienst inmiddels toch ook wel een iconische televisiequiz noemen! Zoals de naam al doet vermoeden, moeten de deelnemers in 2 voor 12 in teams van twee spelers twaalf vragen beantwoorden. Uit de twaalf beginletters van de antwoorden moeten zij vervolgens een woord maken.

6. Eén tegen 100

Hoera! We zijn alweer toe aan het twintigste seizoen van Eén Tegen 100. Of nou ja, we moeten tegenwoordig eigenlijk Eén Tegen 50 zeggen. De comeback van de populaire quiz ziet er namelijk net iets anders uit dan de fans gewend zijn! Om de anderhalve meter tussen de kandidaten te garanderen, zijn er namelijk nog maar 50 deelnemers welkom in de studio.

5. De Kwis

En dan de tv-quiz met de beste naam ooit: De Kwis. De Kwis was een humoristische quiz die door Paul de Leeuw gepresenteerd werd. Naast Paul zagen we Niels van der Laan, Jeroen Woe, Joep van Deudekom en Rob Urgert als vaste quizmasters. Zij onderwierpen hun gasten aan opdrachten, satirische weekoverzichten en muzikale parodieën. Helaas is De Kwis inmiddels niet meer op tv te zien… Duimen jullie met ons mee voor de terugkeer van deze heerlijk grappige tv-quiz?

4. De zwakste schakel

Ondanks dat De zwakste schakel op dit moment geen kijkcijferrecords weet te breken, is het toch een van onze favoriete tv-quizzen ooit! We zijn – net als voorganger Chazia Mourali – ook zeer te spreken over Bridget Maasland, die het publiek regelmaat weet te verrassen met een heerlijke dosis zelfspot!

3. De Slimste Mens

Vorige maand ging het 16e seizoen van De Slimste Mens van start. Je zou denken dat inmiddels alle BN’ers wel hadden meegedaan aan deze populaire kennisquiz, maar de KRO-NCRV weet elke dag toch weer een indrukwekkende gastenlijst samen te stellen! De presentatie is opnieuw in handen van Philip Freriks en natuurlijk neemt Maarten van Rossem plaats als jurylid. En de nukkige historicus hoeft zijn stoel gelukkig nog steeds niet met andere juryleden te delen.

2. BankGiro Miljonairs

BankGiro Miljonairs (eerder nog Lotto Weekend Miljonairs genoemd) is gebaseerd op de Engelse quiz Who Wants to Be a Millionaire?, dat wereldwijd in tientallen landen is overgenomen. In Nederland werd de quiz jarenlang door Robert ten Brink gepresenteerd, die dat met enorm veel verve deed!

1. Waku Waku

En dan onze absolute favoriete quiz: Waku Waku! In het tv-programma moesten 4 kandidaten vragen over dieren en de natuur beantwoorden. Voor iedere goed beantwoorde vraag kreeg een deelnemer een superschattig aapje. De winnaar mocht 1.000 gulden aan zijn favoriete goede doel schenken. Helaas is de fijne feelgood-quiz al een hele poos niet meer op te zien… Maaaaaaar gelukkig hoorden we laatst echter wel geruchten over een comeback!

Op zoek naar meer fijne Nederlandse tv-content? We zetten pas geleden nog de Top 25 beste Nederlandse romcoms voor je op een rijtje. Ook zochten we voor je uit wat de 9 beste Nederlandse politieseries ooit zijn. En plozen we het aanbod van Videoland uit op zoek naar de tofste Nederlandse series.