Code van Coppens: 9 dodelijke escaperooms in films

Youre Next, filmstill

Escaperooms zijn al een tijd extreem populair, en we kunnen niet wachten om onze hersenen later dit jaar weer te laten kraken! SBS6 biedt in de nieuwe show De Code van Coppens een aardig alternatief: BN’ers die uit sadistische puzzelkamers moeten ontsnappen. Het programma doet ons denken aan déze dodelijke escaperooms van het witte doek!

In De Code van Coppens: De Wraak van de Belgen sluiten de Vlaamse broers Mathias en Staf Coppens een stel BN’ers op in een kamer waar ze uit moeten ontsnappen. De eerste aflevering, met Dennis Weening en Leo Alkemade tegen Klaas van der Eerden en Fien Vermeulen, was… schokkend!

Gelukkig liep het met de deelnemers allemaal betrekkelijk goed af! In tegenstelling tot de mensen in déze escaperooms…

9. Infinity Chamber

Frank wordt wakker in een cel waar hij alleen contact heeft met een robot, genaamd Howard. Howard moet Frank in leven houden én achterhalen waar hij een USB-disc met brisante informatie heeft verstopt. Frank probeert de robot te misleiden, terwijl hij de dag van zijn arrestatie keer op keer opnieuw beleeft.

Infinity Chamber is een low-budget sciencefictionthriller die je enorm laat puzzelen over het einde van het verhaal!

8. Exam

Een groep wordt in een klaslokaal gedropt voor een mysterieus examen. Het probleem: ze hebben geen idee wat de bedoeling is! Ze kregen een antwoordvel, maar mogen er niet op schrijven; worden bewaakt, maar mogen niet met de bewaker praten. Tot slot: ze kunnen de kamer onder geen beding verlaten.

De regels zijn een beetje vreemd en de opdracht is onduidelijk, maar het dodelijke element zijn… de kandidaten zelf! Uit wanhoop gaan ze als beesten tekeer en spelen politieke spelletjes die Expeditie Robinson doen verbleken.

7. Fermat’s Room

In deze Spaanse thriller wordt een clubje wiskundigen uitgenodigd voor een bijzondere uitdaging. Het lijkt allemaal leuk en gezellig totdat ze een berichtje krijgen met een wiskundig probleem erin. Als het ze niet lukt om dit binnen één minuut op te lossen wordt de kamer waar ze in zitten kleiner!

Terwijl ze fanatiek aan het rekenen slaan om puzzels op te lossen, moeten ze óók een uitweg zoeken!

6. You’re Next

Erin bezoekt haar schoonfamilie, maar tijdens een gezellig etentje wordt hun huis aangevallen door gemaskerde killers. Ze hebben in en om het huis dodelijke vallen klaargelegd, maar hielden met één ding geen rekening: Erin groeide op in een survivalgemeenschap en ze geeft de overvallers een koekje van eigen deeg!

Technisch gezien is het landhuis in You’re Next geen ‘escape room’, maar door de spanning en dodelijke vallen heeft de slasherfilm wél een onmiskenbare ‘escape room’-vibe! Als je goed gaat op You're Next, dan is de grappige horrorfilm Ready or Not trouwens óók een dikke aanrader!

5. Devil

Een groep vreemden neemt de lift in een kantoorgebouw, maar deze blijft halverwege hangen door een technisch defect. Althans, dat denken ze: in werkelijkheid wordt de liftinstallatie gemanipuleerd door de Duivel himself!

De ongelukkige liftpassagiers hoeven geen ingewikkelde puzzels op te lossen, maar zitten er omdat ze in het verleden verschrikkelijke dingen gedaan hebben. De Duivel vermoordt ze één voor één, op sadistische manier, totdat ze spijt betuigen voor hun wandaden! De film is afkomstig uit de koker van M. Night Shyamalan, die alweer werkt aan zijn volgende bizarre thriller: Old.

4. Cabin in the Woods

De horrorfilm Cabin the Woods is een parodie op uitgekauwde horrorclichés en is qua structuur eigenlijk een duivelse escaperoom! Een groep jongeren denkt lekker vakantie te vieren in een afgelegen blokhut. Het huisje en de directe omgeving worden echter bestuurd door een geheime overheidsorganisatie, die gevaarlijke vallen en monsters loslaat!

Het is de bedoeling dat de tieners één voor één afgeslacht worden om de wereld te redden, maar tegen alle verwachtingen in puzzelen ze zich een weg uit het behekste bos. Soort van.

3. Escape Room

Van de b-horrorfilm Escape Room verwachtten we begin 2019 eigenlijk nogal weinig. De film leek puur mee te willen surfen op de wereldwijde populariteit van escaperooms, en dat is meestal geen heel goed teken. Toch was de lowbudget-film een stuk leuker dan je zou verwachten!

De sequel op Escape Room is al helemaal klaar, maar er wordt nog gewacht op een geschikt moment om ‘m in première te laten gaan. Het is de bedoeling dat Escape Room 2 in 2021 verschijnt.

2. Cube

Lang vóór escape rooms een hit werden, verscheen in 1997 de horrorthriller Cube. Een stel onbekenden wordt wakker in een kamer, en ontdekken levensgevaarlijke valstrikken in de omgeving. Cube geeft weinig achtergrondinformatie: niemand weet precies waarom ze in deze dodelijke val zitten. Eigenlijk maakt dat ook niet uit: overleven is het enige dat telt!

Cube werd voor een paar ton gemaakt en werd vooral op tv een cultfavoriet waar je graag nog even voor bleef zitten. Na een paar slechte sequels wordt er nu al een paar jaar gepraat over een remake. De kans is groot dat we die binnen een paar jaar zien verschijnen.

1. Saw

De Jigsaw Killer uit Saw sluit zijn slachtoffers regelmatig op in gebouwen (die lijken te zijn gemáákt van tetanus), gevuld met sadistische boobytraps. Ontsnappen is bijna altijd mogelijk mits er een offer gebracht wordt. De terminale Jigsaw Killer wil dat zijn slachtoffers het leven op prijs stellen: een les die hij ze leert door ze hun eigen ledematen eraf te laten zagen, anderen te vermoorden, enz. De lijst is sadistisch en bijna eindeloos!

De slachtoffers van Jigsaw dragen bij aan zijn lugubere reputatie, en de overlevenden nóg veel meer. Op deze manier probeert hij alsnog het ‘eeuwige leven’ te krijgen. Normale mensen planten een boom, of sponsoren een bankje in het park, maar Jigsaw pakt het allemaal wat drastischer aan!

Wist je trouwens dat Chris Rock en Samuel L. Jackson de hoofdrol spelen in een nieuwe Saw-film? Hier lees je meer over Spiral.

Lang leve de escaperoom!

Als je je escaperooms liever iets minder bloederig hebt, dan is De Code van Coppens een hilarisch alternatief! De eerste aflevering werd op 3 januari uitgezonden en is terug te kijken via kijk.nl.

In de tweede show (10 januari) strijden Didier en René Froger tegen Horace Cohen en Ruben van der Meer. Later in het seizoen zien we hilarische duo’s als Tina de Bruin en Leonie ter Braak, Olcay Gulsen en Ruud de Wild, Viktor Brand en Jan Versteegh én Kees Tol en Monique Smit. De Belgen mogen dan wraak nemen: de kijkers lachen het laatst!