Mank Amanda Seyfried Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Mank Amanda Seyfried Netflix

7 dingen die je moet weten voor je Mank gaat zien

|
|

Laatste update:

Netflix trakteert ons op een nieuwe film van David Fincher! Hoogste tijd om je meer te vertellen over de film óver Citizen Kane. Van cast tot plot en releasedatum: je leest hier alles dat je wilt weten over Mank!

1. Waar gaat Mank over?

Kennen jullie Citizen Kane? De klassieker uit 1941 van Orson Welles? Mank vertelt het verhaal van het ontstaan van Citizen Kane. De titel is een verwijzing naar de man die het scenario van de klassieke film schreef: Herman J. Mankiewicz.

Mank draait dus om Mankiewicz en in het bijzonder om zijn strubbelingen tijdens het schrijven van het scenario van Citizen Kane. 'Mank' is namelijk een nogal getroebleerde man. Hij heeft bijvoorbeeld een drankprobleem en lijdt aan stemmingswisselingen. Ook kan hij het niet altijd even goed vinden met Welles en breekt hij tot overmaat van ramp ook nog een zijn been… Probeer je dan maar eens te haasten!

Mank Netflix

2. Voor wie zijn de hoofdrollen?

Zoals bovenstaande synopsis duidelijk maakt, draait Mank om Herman J. Mankiewicz. Deze hoofdrol is weggelegd voor Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy). Andere rollen in de film worden vertolkt door Amanda Seyfried (Les Misérables), Lily Collins (Emily in Paris), Tuppence Middleton (Sense8) en Charles Dance (Game of Thrones). Ook Orson Welles maakt trouwens zijn opwachting! Zijn personage wordt gespeeld door de relatief onbekende Britse acteur Tom Burke (The Souvenir).

3. De trailer van Mank

Zo, nu je weet waar Mank over gaat en wie allemaal onderdeel zijn van de cast is het tijd voor de trailers! We hebben een officiële teaser en een langere trailer voor je. Kijk maar:

4. Mank is een zwart-witfilm

Jep, je hebt het goed gezien in bovenstaande trailers: Mank is inderdaad een zwart-witfilm. Regisseur David Fincher bleef jarenlang volhouden dat de film per se in zwart-wit geschoten moest worden. Aangezien dat echter een hele poos (financieel gezien...) not done was, bleef het idee voor Mank maar liefst twee decennia op de plank liggen. Nu zwart-witfilms echter weer een voorzichtige comeback maken (kijk maar naar Roma, The Lighthouse en Cold War) was de tijd in 2020 echter toch nog rijp voor Mank!

Heel december gratis films tijdens de Ziggo Uitpakweken!

5. Een film van David Fincher

Je zag zijn naam hierboven al even voorbij komen: David Fincher. Mank is de eerste film van de regisseur sinds hij in 2014 het geweldige Gone Girl afleverde. In de tussentijd was Fincher namelijk druk met twee seizoenen van het superspannende Mindhunter.Nu een derde seizoen voor die serie (even?) van de baan lijkt, vond de regisseur het wel weer eens tijd voor een nieuw filmproject.

Fincher wordt door velen gezien als een van de beste regisseurs ter wereld. En dat kunnen wij eigenlijk alleen maar onderstrepen! We zijn bijvoorbeeld ook dol op Fight Club en Se7en - check onze ranking van zijn films maar eens! In navolging van andere grootheden als Martin Scorsese werkt Fincher inmiddels ook samen met Netflix, eerder bijvoorbeeld aan Mindhunter en nu dus aan Mank.

Mindhunter Netflix poster

6. Zo is Mank ontstaan

Fincher is dus al jaren bezig met het maken van Mank. Waarom stopte de regisseur zoveel van zijn tijd in dit project? De Netflix-film wordt door velen omschreven als een 'passieproject' voor Fincher. Dat heeft er onder meer mee te maken dat het scenario van Mank geschreven werd door Finchers vader: Howard 'Jack' Fincher. De twee waren al ruim voor de dood van Jack in 2003 bezig met het project. Maar jammer genoeg kwam het eerder dus nooit van de grond…

7. De releasedatum van de Netflix-film

Netflix zag dus echter wel brood in Mank! Zodoende is de film vanaf vandaag te zien op de streamingdienst.

Wij hebben Mank al gezien en zijn enthousiast - lees onze review maar eens! Hopelijk kan de film jullie ook bekoren. Voor de zekerheid wijzen we jullie echter ook nog op wat andere Netflix-content. Dit zijn wat ons betreft de beste films op de streamingdienst. Ben je op zoek naar een topper binnen een specifiek genre? We vertellen je ook graag wat de beste historische films en de beste familiefilms op Netflix zijn!

Lees verder