De 10 beste historische films op Netflix

Geschiedenis hoeft niet saai te zijn en helemaal niet wanneer verhalen over vroeger verpakt worden in een spannende film over drama, oorlog of misdaad. Wij hebben de 10 beste historische films op Netflix voor je verzameld.

Door Ruben Praster
Im westen nichts neues

10. Fury (2014)

In de Tweede Wereldoorlog werden de geallieerden geconfronteerd met véél sterkere Duitse tanks dan hun eigen Shermans. Fury vertelt het verhaal van een ervaren tankbemanning (o.a. Brad Pitt, Jon Bernthal) die een nieuwe rekruut (Shia LaBoeuf) onder hun hoede neemt. Fury toont de claustrofobische, ellendige situatie in een Sherman-tank; de heroïek, maar vooral ook de smerigheid van oorlog. 

9. Trial of the Chicago 7 (2020)

In 1968 was de Amerikaanse samenleving een ware snelkookpan. Zwarte Amerikanen eisten gelijke behandeling en jongeren waren fel gekant tegen de oorlog in Vietnam. Terwijl de Democratische partij in Chicago nieuwe presidentskandidaten koos, sloeg de vlam in de pan. Woedende jongeren werden in elkaar geslagen door de politie, waarna grootschalige rellen uitbraken. Na onderzoek werd een groepje actievoerders aangehouden: de Chicago 7. The Trial of the Chicago 7 heeft een wereldcast en is nog steeds akelig actueel.

8. Outlaw King (2018)

William Wallace wordt sinds Mel Gibson's Braveheart gezien als de grote bevrijder van Schotland, maar wist je dat Braveheart eigenlijk de bijnaam was van Robert the Bruce? Deze Schotse edelman, gespeeld door Chris Pine, maakte de vrijheidsstrijd tegen de Engelsen af die Wallace eerder begon. Outlaw King is een spannende historische film, die redelijk netjes met de geschiedenisboeken omspringt. 

7. Ma Rainey's Black Bottom (2020)

Tijdens de opnames van Ma Rainey's nieuwe plaat gaat er van alles mis in de studio... Platenbazen denken de zwarte muzikanten af te kunnen blaffen, de zangeres zelf heeft overal lak aan en haar band begint te stiekem te muiten. De ellende zorgt voor een explosieve situatie die gierend uit de hand loopt! Viola Davis speelt blueszangeres Ma Rainey, en Chadwick Boseman is te zien als haar sneaky trompettist Levee. Hoewel Ma Rainey's Black Bottom een fictief verhaal is, heeft de vrijgevochten Ma Rainey wél echt bestaan. 

6. Mary Queen of Scots (2018)

Met Saoirse Ronan en Margot Robbie in de hoofdrollen weet je dat het goed zit, ook al neemt Mary Queen of Scots zo nu en dan wel een loopje met de feiten. Dat zien we dit keer door de vingers want verder is er weinig op de historische dramafilm aan te merken. De cast is uitmuntend, de aankleding is voortreffelijk en het spannende verhaal zorgt ervoor dat je na de aftiteling direct de geschiedenisboeken in wil duiken.

5. The Irishman (2019)

Regisseur Martin Scorcese en acteurshelden Al Pacino en Robert DeNiro tonen je de criminele carrière van Frank Sheeran (Deniro): een huurmoordenaar voor de maffia. Hij werkt veel samen met vakbondsbaas Jimmy Hoffa (Pacino), totdat hij een beetje te veel praatjes begint te krijgen... The Irishman schetst een prachtig (en melancholisch) beeld van de georganiseerde misdaad van de jaren 50' tot aan de moderne tijd. 

4. Im Westen Nichts Neues (2022)

Door de vele films over de Tweede Wereldoorlog wordt weleens vergeten hoe verschrikkelijk de Eerste Wereldoorlog was. Im Westen Nichts Neues, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1929, weet op realistische wijze de gruwelijkheden van de oorlog in beeld te brengen. Aan het begin van de film kan de jonge soldaat Paul (Felix Kammerer) niet wachten om als een held te vechten voor zijn land, totdat hij geconfronteerd wordt met de harde werkelijkheid van de nutteloze strijd. 

3. Der Untergang (2004)

Terwijl Berlijn en haar inwoners aan stukken worden geblazen door het Rode Leger, zit Adolf Hitler (Bruno Ganz) strijdvaardig de Führer uit te hangen in zijn geheime bunker. Der Untergang was erg controversieel toen hij verscheen. Zou de film Adolf Hitler neerzetten als een normaal mens? Hitler krijgt in de film weliswaar een menselijk gezicht, maar hij is allesbehalve sympathiek, en jaagt zowat iedereen de dood in met zijn walgelijke obsessies.

2. Gladiator (2000)

De tijd van de Romeinen en gladiatoren biedt genoeg voer voor prachtige films en daar is Gladiator misschien wel het beste bewijs van. Als de Romeinse generaal Maximus (Russell Crowe) ter dood wordt veroordeeld door de sadistische leider Commodus (Joaquin Phoenix) weet hij te ontkomen en zweert hij wraak. Met machtig mooie beelden, verbluffend acteerwerk, bloederige gevechten en de prachtige soundtrack van Hans Zimmer, is deze historische film eentje die je gezien moet hebben. 

1. Dances with Wolves (1990)

De veelgeprezen western Dances with Wolves geldt als een van de beste films ooit en werd beloond met maar liefst zeven Oscars. Het verhaal speelt zich af in de late 19e eeuw van Noord-Amerika. Wanneer luitenant John J. Dunbar (Kevin Costner) op zoek gaat naar zijn militaire post stuit hij op een indianenstam. Hoewel er historisch gezien wat mankementjes aan deze mooie film kleven, slaagde regisseur Kevin Costner er dubbel en dwars in een intiem beeld te geven van de rijke Amerikaanse geschiedenis.