A good day to die hard

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
A good day to die hard

Nederland - Oekraïne: 5 films en series om in de stemming te komen!

|
|

Laatste update:

De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK voetbal is tegen Oekraïne. Om alvast in de stemming te komen voor Nederland - Oekraïne kun je hieronder een paar spannende films en series checken!

Nederland-Oekraïne start zondag 13 juni om 21.00 uur en kan je zien op NPO1. Kijk hier wanneer Nederland nog meer speelt tijdens het EK Voetbal 2021.

Als onderdeel van de Sovjet-Unie had Oekraïne weinig in de melk te brokkelen: nadat de Unie uit elkaar viel had Hollywood er weer een makkelijke ‘schurkenstaat’ bij. Dat een kernenergiecentrale in Oekraïne bijna half Europa in een radioactieve woestijn veranderde hielp ook niet echt bij de beeldvorming. Dat is toch zo’n dingetje dat mensen onthouden... al leverde het wel een paar geweldige films en series op. Deze 5 titels brengen je in de stemming voor de match tegen Nederlands eerste EK-tegenstander!

5. The Sum of All Fears (2002)

Oekraïne is weer eens de pineut in de actiethriller The Sum of All Fears. Terroristen willen een kernoorlog veroorzaken tussen de VS en Rusland zodat Europa de wereld kan beheersen.

De Koude Oorlog-thriller heeft een korte, spannende scène in Oekraïne. Geheim agent Jack Ryan (Ben Affleck) onderzoekt er een geheime sovjet-basis waar mogelijk gewerkt wordt aan een nieuw soort atoombom.

The Sum of All Fears kan je kijken op Videoland.

4. Fiddler on the Roof (1971)

De Joodse melkman Tevye woont in het Oekraïense dorpje Anatevka met zijn vrouw en vijf dochters. De tsaar moet helemaal niets hebben van de Joden en het leven van de familie is moeilijk en zwaar. Tevyes dochters laten hem sterk nadenken over zijn geloof en tradities, terwijl ze zich afvragen of er nog een toekomst is in Oekraïne.

Fiddler on the Roof is één van de beste musicalfilms aller tijden, hoewel je natuurlijk wel tegen al dat dansen en zingen moet kunnen.

Fiddler on the Roof staat op Pathé Thuis.

3. Mr. Jones (2019)

Journalist Gareth Jones (James Norton) vertrekt in 1933 naar de Sovjet-Unie om Jozef Stalin te interviewen. Aanvankelijk is hij onder de indruk van de pracht en praal in Moskou, maar als hij stiekem de trein neemt naar Oekraïne komt hij in de hel terecht. De inwoners van het land vallen (letterlijk) om van de honger en om niet te sterven eten ze zelfs elkaar op.

Helaas voor Jones zit niemand op de waarheid te wachten: geen enkel land durft het aan om de Sovjet-Unie te bruuskeren. Naast James Norton is er een hoofdrol weggelegd voor Vanessa Kirby (The Crown).

Mr. Jones kan je kijken op Pathé Thuis.

2. A Good Day to Die Hard (2013)

De laatste film in de geliefde Die Hard-reeks is niet de beste, maar nog altijd behoorlijk spectaculair! John McClane (Bruce Willis) en zijn zoon Jack (Jai Courtney) komen een corrupte Russische legerofficier op het spoor. Hij dreigt een miljonair te vermoorden als die geen bewijsmateriaal tegen het leger vernietigt. McClane en zijn zoon beleven bizar spectaculaire avonturen in Rusland én Oekraïne (het gebied rond Tsjernobyl natuurlijk!).

Na deze film werd het angstvallig stil rond Bruce Willis en John McClane. De laatste geruchten over Die Hard gaan over een spin-off-serie die mogelijk op Disney+ verschijnt.

A Good Day to Die Hard staat op Disney+.

1. Chernobyl (2019)

In de jaren 80 ging Oekraïne dankzij de wonderen van kernenergie een stralende toekomst tegemoet: alleen op een íéts andere manier dan ze eigenlijk voor ogen hadden. De HBO-serie Chernobyl vertelt het verhaal van de ramp die werd veroorzaakt door blinde ambitie, angstcultuur én de eindeloze sovjet-bureaucratie.

Chernobyl werd een enorme hit op HBO, maar pas op: de serie is niet voor tere zieltjes!

Chernobyl kan je kijken op Ziggo Movies & Series XL.

Nederland - Oekraïne: de eerste EK-wedstrijd

Geweld en ondraaglijk lijden vormen een beetje de rode draad in films en series over Oekraïne. Hopelijk kan het Nederlands elftal de sportieve ellende van Oekraïne nog even verlengen. De eerste wedstrijd is meteen belangrijk: Oekraïne is de sterkste tegenstander in de poule en Oranje wil graag als eerste eindigen in de groepsfase. De nummer twee van poule C moet in de achtste finale waarschijnlijk tegen Italië, en dat is een tegenstander die je liever nog even ontloopt.

We horen er ongetwijfeld meer over bij de experts van Veronica Inside, die deze zomer in De Oranjezomer elke dag over sport (en allerlei randzaken) praten. Mits... ze elkaar niet in de haren vliegen!

Nederland - Oekraïne zie je zondag 13 juni vanaf 21:00 uur op NPO1.

Lees verder